Vermogen zonnepanelen | Wattpiek, maximale stroom & vermogen

Het vermogen van zonnepanelen geeft aan hoeveel elektriciteit ze kunnen produceren, waarbij een hoger vermogen meer energieopbrengst betekent. Het begrijpen van dit vermogen is van essentieel belang bij het kiezen van zonnepanelen om de gewenste energie-efficiëntie te waarborgen.

Vermogen

Het vermogen van zonnepanelen (Wp)

Bij het bespreken van het vermogen van zonnepanelen, speelt het aantal Wattpiek (Wp) een cruciale rol. Wattpiek is de maatstaf die aangeeft hoeveel vermogen een zonnepaneel kan produceren onder optimale omstandigheden.

Het aantal Wattpiek duidt op het maximale vermogen dat zonnepanelen kunnen genereren wanneer ze exact loodrecht op de zonnecellen zijn gericht en er geen schaduwval is. Met andere woorden, hoe hoger het aantal Wattpiek van een zonnepaneel, des te meer elektriciteit kan het onder ideale omstandigheden produceren. Wil je weten hoe je zonnepanelen in de schaduw berekent?

Wattpiek zonnepanelen

Een zonnepaneel van 350 Wp kan jaarlijks 350 kWh aan groene stroom produceren. Dit is echter onder de beste omstandigheden. Die opbrengst is in de praktijk vaak een stuk lager. In Nederland levert 1 Wp zo ongeveer 0,85 kWh stroom per jaar.

Zonnepanelen met een hoger vermogen in Wattpiek (Wp) zijn vaak interessanter voor kleinere daken. Op deze manier heb je minder panelen nodig om het jaarlijkse stroomverbruik te dekken. De laatste jaren komen er steeds meer zonnepanelen met hogere vermogens. Wil je weten hoe je de opbrengst van je zonnepanelen berekent?

EIA subsidie zonnepanelen wordt berekend

Jaarlijkse energieverbruik berekenen

Hoeveel kWh dat een zonnesysteem opwekt en wat daarvan wordt gebruikt, is per huishouden verschillend. Het ene huishouden heeft een hoger jaarverbruik dan het andere huishouden.

Welk vermogen zonnepanelen het beste is voor jou hangt af van je budget, maar ook van je persoonlijke situatie. Denk hierbij aan het aantal zonne uren, oriëntatie van het dak, schaduwvorming en hellingshoek.

Kilowattuur rekenen: Wp naar kWh

Bij het berekenen van kilowattuur (kWh) wordt de meeteenheid Wp gebruikt. Over het algemeen geldt als vuistregel dat een zonnepaneel in Nederland, met een theoretisch vermogen van 1 Wattpiek, een jaarlijkse opbrengst kan genereren tussen 0,85 en 1 kilowattuur elektriciteit.

Jaaropbrengst zonnepanelen

De verwachte opbrengst kan worden bepaald door met aantal factoren rekening te houden. Denk hierbij aan het vermogen van zonnepanelen, de oppervlakte van het zonnepaneel, de locatie, de oriëntatie en hellingshoek van het zonnepaneel, de schaduw en de efficiëntie van de omvormer. Bij het bepalen van de verwachte jaaropbrengst in Wattpiek, moeten al deze factoren worden meegenomen en berekend.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Werkelijke opbrengst

Het is goed om te weten dat de werkelijke opbrengst van een zonnepanelen in de praktijk af kan wijken van het Wp vermogen. Dit komt doordat de werkelijke omstandigheden vaak minder ideaal zijn. Verschillende factoren kunnen dit beïnvloeden, zoals de hoek en oriëntatie van een zonnepaneel, maar ook de weersomstandigheden en de aanwezigheid van schaduw spelen hierbij een rol.

Het is hierom van belang om niet alleen te kijken naar het aantal Wp vermogen van zonnepanelen, maar ook naar bijvoorbeeld kwaliteit en garantievoorwaarden van zonnepanelen. De levensduur van zonnepanelen kan verschillen. Zonnepanelen gaan tegenwoordig minimaal 25 jaar mee.

monokristallijne zonnepanelen voordelen

Wp zonnepanelen

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, kijk dan naar de hoeveelheid Wattpiek van een zonnepaneel. Dit zegt iets over de kwaliteit en de kracht van een paneel. Je wil de beste zonnepanelen laten zetten door een zonnepanelen installateur. Het is dan goed om te weten dat er 7 verschillende soorten Wattpiek zonnepanelen zijn die je door een installateur kan laten plaatsen.

Zonnepanelen met 370 Wp en zonnepanelen met 400 Wp zijn de meest gekozen zonnepanelen Wattpiek. Door hun specifieke piekvermogen zijn ze makkelijk af te stemmen met je stroomverbruik. Zonnepanelen met 450 Wp hebben een hoog piekvermogen zoals de meeste glas glas zonnepanelen.

Hierdoor heb je minder van deze Wattpiek zonnepanelen nodig op je dak. Houd er rekening mee dat zonnepanelen met een Wp van 450 duurder, zwaarder en groter zijn dan lagere Wattpiek zonnepanelen.

Maximale capaciteit zonnepanelen Wp

De zonnepanelen met de hoogste Wattpiek die tegenwoordig op de markt zijn, zijn zonnepanelen met 500 Wp. Dit type Wattpiek is groter en zwaarder dan andere type zonnepanelen. Omdat dit type een hoog piekvermogen heeft, heb je minder zonnepanelen nodig, maar het heeft wel een hogere kostprijs.

Tot slot zijn er 600 Wp en 1000 Wp hoogste Wattpiek zonnepanelen. De ontwikkeling van deze types zonnepanelen zijn volop in gang. Wanneer ze op de markt komen, zullen deze typen de hoogste vermogen van zonnepanelen zijn. Omdat deze zonnepanelen grotere afmetingen hebben en zwaarder zijn, zullen ze vooral te zien zijn op bedrijfsdaken en zonneparken.

Veelgestelde vragen

Hoeveel KW is 1 Wp?

+
In Nederland kan er over het algemeen gesteld worden dat 1 Wp een opbrengst van 0,85 kWh per jaar heeft. Het aantal zonne uren ligt in het westen van het land wat hoger en hierdoor is de factor dan wat hoger.
Wanneer je het aantal kWh dat je hebt gekregen vervolgens deelt door 0,85 dan krijg je het optimaal vermogen van je installatie.

Hoeveel levert een zonnepaneel op?

+
Het opgewekte aantal kilowattuur (kWh) per Wattpiek (Wp) is variabel en hangt af van de zonuren. In Nederland wordt de hoeveelheid Wattpiek vermenigvuldigd met 0,85 om het geschatte aantal kilowattuur per jaar te berekenen. Typische zonnepanelen hebben een vermogen van ongeveer 400 Wattpiek, wat resulteert in een geschatte jaarlijkse opwekking van ongeveer 340 kilowattuur.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 4.000 kwh? Hoeveel voor 20.000?

+
Bij een jaarlijks verbruik van ongeveer 4.000 kWh, kan je in de regel rekenen op de behoefte aan ongeveer 13 zonnepanelen.
Bij een jaarlijks verbruik van 20.000 kWh kom je al snel op een benodigd aantal van minstens 58 zonnepanelen. Voor zulke hoge verbruiken en dus waarschijnlijk ook grotere gebouwen, zijn echter grotere zonnepalen op de markt. Bekijk deze zeker.

Hoeveel vermogen voor 10 zonnepanelen?

+
De capaciteit van 10 panelen bedraagt 4.000 Wp, wat resulteert in een jaarlijkse opwekking van 3.400 kilowattuur elektriciteit. Dit is gebaseerd op de gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen die op het zuiden (richting zon/zonlicht) zijn geplaatst onder een hoek van 30-45 graden.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met vermogen zonnepanelen offertes, Gratis! ►