Salderen zonnepanelen | Snel je investering terugverdienen!

De salderingsregeling is een van de manieren waarop zonnepanelen zichzelf zo snel terugbetalen. Teveel opgewekte stroom van je zonnepanelen kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet, wat je energierekening nog verder naar beneden brengt. Maar de regeling gaat de komende jaren veranderen.

zonnepanelen met salderen investering terugverdienen

Wat is de salderingsregeling zonnepanelen?

Als je zonnepanelen stroom opwekken, kun je er niet precies voor zorgen dat je evenveel stroom opwekt als dat je verbruikt. De hoeveelheid stroom die je wel opwekt, maar niet gebruikt, kun je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde stroom wordt dan weggestreept tegen de afgenomen elektriciteit. Zo werkt salderen met zonnepanelen in een notendop.

Hetzelfde tarief

Je krijgt per kWh teruggeleverde energie hetzelfde tarief als dat je per kWh gebruikte stroom betaalt. Hierdoor wordt het dus direct tegen elkaar afgestreept. Door deze salderingsregeling verdienen zonnepanelen zichzelf snel terug, wat de stroomprijs ook is. Op je energierekening staat precies hoeveel stroom je hebt gebruikt en hoeveel stroom terug is geleverd. Alle energie die wordt weggestreept tegen je verbruik heet salderen. De rest is simpelweg terugleveren zonder vergoeding.

Netto terugleververgoeding

Als je meer zonne-energie opwekt dan je nodig hebt voor je eigen verbruik, blijf je dit terug aan het elektriciteitsnet leveren. Je krijgt dan een netto teruglevering voor de overtollige opgewekte energie. De energieleverancier betaalt een redelijke vergoeding per kWh die je vaak bij het tekenen van het contract hebt afgesproken. Hierdoor is zonnepanelen kopen altijd een slimme investering en heb je nog steeds een reden om elektriciteit te besparen.

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft nog voor onbepaalde tijd in de huidige staat bestaan. De huidige salderingsregeling is verlengd om het investeren in zonnepanelen nog zo lang mogelijk aantrekkelijk te houden. Zolang je mag salderen, is de terugverdientijd voor zonnepanelen een stuk lager en wordt de investering dus aantrekkelijker voor de consument. Dus als je goedkoop zonnepanelen kan vinden, is dat nog steeds een goede investering!

Hoelang kunnen we nog salderen?

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt de komende tijd nog niet afgebouwd. De afbouw van de salderingsregeling zal dus nog niet snel een zorg zijn. Het plan van de regering is nog steeds om binnen afzienbare tijd de salderingsregeling af te bouwen, maar de Eerste Kamer heeft tegen deze plannen gestemd. Wanneer deze afbouw gaat beginnen, is dus onbekend.

Hoe werkt de salderingsregeling na het afbouwen?

Bij de salderingsregeling afbouwen zal de hoeveelheid stroom die je kunt salderen steeds minder worden. Je kunt op dit moment 100% van de hoeveelheid stroom die je gebruikt ook salderen. Als je meer stroom opwekt dan dat je gebruikt, moet je dit al tegen een terugleververgoeding terugleveren. Zodra de salderingsregeling wordt afgebouwd, zul je steeds een kleiner percentage van je stroomverbruik kunnen salderen en moet je dus meer terugleveren.

Vergoeding voor terugleveren stroom

In de toekomst zal je dus al meer met de terugleververgoeding te maken hebben, maar na 2027 zal het Ministerie van Economische Zaken hier een ondergrens voor instellen. Dan zal elke twee jaar het kale leveringstarief vastgelegd worden, waardoor een minimum tarief wettelijk verplicht wordt voor de opgewekte stroom die je teruglevert. De Toezichthouder Autoriteit Consument zal hier een advies voor geven, zodat het een eerlijke vergoeding blijft.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen
zonnepanelen salderen

Waarom salderingsregeling

Met zonnepanelen wek je groene stroom op, waardoor je minder afhankelijk bent van leveranciers. Ook is duurzame energie opwekken belangrijk, voor nu en in de toekomst. We verbruiken nog steeds veel elektriciteit en om van het gas af te gaan, moeten we voldoende stroom opwekken. Met de salderingsregeling is de terugverdientijd van zonnepanelen korter, waardoor het aantrekkelijker is.

Meer opwekken dan verbruiken

Als de zon schijnt, wekken je zonnepanelen veel zonne-energie op. Dit kan meer zijn dan je op dat moment verbruikt. Omdat de opslag duurzame energie nog in de beginfase staat en bijvoorbeeld thuisaccu’s nog niet genoeg elektriciteit kunnen opslaan om een energieleverancier te vervangen, is een regeling waarbij je energie teruglevert een goede impuls om toch zonnepanelen aan te schaffen. Toch kan een accu met zonnepaneel helpen met onder andere in daluren juist energie terug te leveren.

Slimme meter

Steeds meer huishoudens krijgen een slimme meter. Hiermee gaat het salderen ook vanzelf, want deze houdt bij hoeveel elektriciteit je van je zonnepanelen verbruikt. Je krijgt deze er vaak bij als je zonnepanelen gaat kopen. Zo kunnen de leveranciers zien wat je verbruik en wat je teruglevering is. Je kunt hiermee ook zelf makkelijk inzicht krijgen in je verbruik. Welke meter je voor je zonnepanelen nodig hebt, verschilt per situatie.

Na de salderingsregeling

Blijven zonnepanelen ook nadat de salderingsregeling is afgebouwd een goede investering? De terugverdientijd van panelen zal wat langer worden, omdat je minder geld terugkrijgt voor teruggeleverde stroom. Toch zullen ze zich alsnog binnen 7 jaar terugverdienen, helemaal als de stroomprijs zo hoog blijft en we meer elektriciteit gaan gebruiken. Zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar, dus kun je dan nog steeds 18 jaar van je aanschaf profiteren.

Meer elektriciteit nodig

Het speelt ook mee dat we steeds meer van de energieleverancier vragen. Om van het gas af te gaan, is er meer elektriciteit nodig. Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, waarmee je zonder gas je huis kan verwarmen, of een zonneboiler om heet water mee te krijgen. De elektrische auto is ook bezig aan een opkomst, die het verbruik flink op zal laten lopen. Door zonnepaneel subsidies aan te bieden, kunnen meer huishoudens op een duurzame manier energie opwekken.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met salderen zonnepanelen offertes, Gratis! ►