PVT panelen | Voor het opwekken van elektriciteit en warmte
Met PVT panelen kun je zowel besparen op elektriciteit als op gas. Wat zijn PVT zonnepanelen, wat zijn de voordelen en hoe verschillen ze met gewone zonnepanelen?
Wat zijn PVT panelen?
Het is een duurzame oplossing en zeker de moeite waard. PVT zonnepanelen, ofwel PVT panelen zijn een moderne oplossing voor het opwekken van elektriciteit en warmte. Een PVT paneel bestaat uit twee delen: een pv-deel (zonne-energie) en een thermisch deel (warmte). Het thermische deel haalt warmte, ook wel thermische energie genoemd, uit het paneel en de buitenlucht en zet dit om naar warmte voor de warmtepomp. Hierdoor wordt een woning op een duurzame manier verwarmd en wordt kraan- en douchewater omgezet naar warm water. PVT panelen zijn zwaarder dan traditionele zonnepanelen.
PVT zonnepanelen en warmtepomp
Net als standaard zonnepanelen wekken PVT panelen overdag elektriciteit op. Dit gebeurt ook wanneer het bewolkt is. Teveel opgewekte energie gaat automatisch terug naar het elektriciteitsnet. Warmte wordt zowel overdag als ‘s nachts opgewekt. Bij een temperatuur van -7°C of hoger kan het PVT paneel warmte halen uit de buitenlucht. PVT panelen werken dus ook bij lagere temperaturen op koude dagen. Dat is handig om te weten als je twijfelt tussen een zonneboiler of warmtepomp.
Hoe goed zijn PVT panelen?
Aan de achterzijde van een PVT warmtepomp paneel is er een thermische wisselaar die bestaat uit aluminium lamellen met een koperen leiding. Een koelvloeistof glycol, wat een soort antivries is, stroomt door de koperen leidingen. Deze vloeistof neemt de omgevingswarmte van buiten op en geleidt deze naar de warmtepomp binnen in de woning. De warmtepomp zet deze warmte om in bruikbare warmte voor verwarming en warm tapwater. Tegenwoordig worden PVT panelen een steeds meer bekende vorm van een zonneboiler.
Hybride panelen
PVT panelen worden ook wel hybride panelen, of hybride zonnepanelen genoemd. Bij een PVT paneel gaat het over een combinatie van een zonnecollector en een pv module samen in een paneel. Zonnepanelen worden ook wel pv panelen genoemd. De combinatie van deze hybride zonnepaneel wekt elektriciteit en warmte op, met als doel de totale energieopbrengst van zonne-energie systemen te verhogen per vierkante meter.
Hoeveel kosten PVT panelen?
Over het algemeen is een PVT zonnepaneel duurder dan een standaard zonnepaneel, maar omdat het zowel elektriciteit als warmte kan opleveren zijn hybride PVT panelen op langere termijn een voordelige uitkomst. Je moet rekening houden met gemiddeld 900 euro per vierkante meter voor deze zonnepanelen.
PVT panelen kopen: is een PVT systeem geschikt voor jou?
Er zijn verschillende situaties waarin het aanschaffen van een PVT paneel interessant is. Bijvoorbeeld wanneer:
- Je wilt besparen op elektriciteit en gas
- Je een klein dak hebt en toch gebruik wilt maken van de ruimte
- Je zoveel mogelijk zonder aardgas wilt verwarmen en koken
- Je huidige cv-ketel toe is aan vervanging
- Je een grote verbouwing gaat uitvoeren
- Je een geruisloze warmtepomp wilt
PVT panelen installatie door ervaren installateur
Zorg bij het aanschaffen van PVT zonnepanelen dat je altijd met erkende zonnepanelen installateurs in zee gaat. PVT panelen zijn voor elk dak geschikt, voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw, maar moeten wel op de correcte manier geplaatst worden. Zo kunnen ze immers het optimale rendement behalen.
Veelgestelde vragen
Hoeveel kost een paneel?
Wat is een PVT paneel?
Hoeveel PVT panelen nodig voor warmtepomp?
Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!
Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!