Zonnepanelen plat dak | Verschillende mogelijkheden
Zonnepanelen op een plat dak zijn goedkoop, vallen mooi uit het zicht en verdien je sneller terug. Eigenlijk is een plat dak veel flexibeler om zonnepanelen te plaatsen.
Zonnepanelen plat dak
Een plat dak is de ideale standplaats voor een set zonnepanelen en je ziet het dan ook steeds meer voorbij komen. Je profiteert van diverse voordelen en je kunt de zonnepanelen op diverse manieren op je platte dak plaatsen.
Voordelen
Er zijn verschillende redenen om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Alle voordelen op een rij:
- Ideale positionering van de zonnepanelen ten opzichte van de zon
- Sneller terugverdiend dan zonnepanelen op een schuin dak
- Staan uit het zicht
- Betere koeling op een plat dak
- Minder last van sneeuw
- Je kunt voor de goedkoopste zonnepanelen kiezen
- Zonnepanelen zelf plaatsen is makkelijker dan op een schuin dak
- Mee verhuizen is makkelijker
- Geen vergunning nodig
- Als je zonnepanelen voor je appartement wil, kan dat vaak op het dak van het flatgebouw waar je woont als de VvE toestemming geeft. Dan vervalt het aanzicht probleem ook gelijk
Betere koeling
Door de opstelling van zonnepanelen op een plat dak worden zonnepanelen beter gekoeld dan op een schuin dak. De reden daarvoor is dat zonnepanelen op een schuin dak contact maken met het dak, terwijl ze op een plat dak op een soort stelling staan. Daarnaast laat je op een plat dak meer afstand tussen panelen over. Hoe koeler de lucht rondom het zonnepaneel, hoe meer energie deze oplevert.
Minder last van sneeuw
Sneeuw valt sneller van een staand schuin paneel op een plat dak dan van een zonnepaneel op een schuin dak. Bij het schuin dak heeft sneeuw de neiging om een grote, solide laag te worden waarbij de zonnepanelen geheel bedekt worden.
Goedkoopste zonnepanelen
Op een plat dak vallen de panelen voor het grootste deel uit het zicht. Dat wil zeggen dat je geen mooie all-black zonnepanelen hoeft te kiezen, maar dat minder mooie blauwe zonnepanelen prima zijn. Deze zijn doorgaans een stuk goedkoper dan de mooiere, zwarte zonnepanelen.
Zonnepanelen plaatsen is makkelijker dan op een schuin dak
Op een plat dak verzwaar je de frames van de zonnepanelen met bijvoorbeeld stoeptegels. Mochten de zonnepanelen toch niet helemaal goed staan dan verschuif je ze gewoon, dat is heel eenvoudig.
Op een pannendak moet je op gevaarlijke hoogte werken om daar het aluminium frame onder de pannen te monteren. Deze klus kan lekkages veroorzaken en vereist behoorlijke kennis over het goed monteren van het stelframe en de daarop behorende zonnepanelen.
Mee verhuizen is eenvoudiger
Zonnepanelen op een plat dak liggen vaak op een metalen frame met wat contragewicht erop. Bij een toekomstige verhuizing kun je de zonnepanelen verkopen of meenemen. Doordat je deze keuze hebt hoef je ook minder over de kosten te onderhandelen. Steeds meer mensen betalen een behoorlijk hoog bedrag voor een woning met zonnepanelen.
Zonnepanelen op plat dak plaatsen
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Daarnaast kun je de panelen op meerdere manieren bevestigen. Wat is de beste optie voor installatie op jouw platte dak? Ontdek alle informatie.
Afstand tussen panelen
De hoek en juiste tussenafstand van zonnepanelen op een plat dak is afhankelijk van een aantal factoren:
- Aanwezigheid van belemmerde zonlicht instraling vanaf het zuiden
- De sterkte van het dak, op een slap dak moeten de zonnepanelen verder uit elkaar staan
- Grootte van het dakvlak van een plat dak
- Benodigde afstand tot dakrand
Door de zonnepanelen naast en achter elkaar te plaatsen bestaat het risico dat de ene schaduw werpt op het volgende zonnepaneel. Daardoor is het verstandig de panelen niet te dicht op elkaar te zetten. Dat heeft weer tot gevolg dat je niet oneindig veel zonnepanelen op een plat dak kwijt kunt.
Tussenafstand
De juiste tussenafstand van de zonnepanelen is afhankelijk van een landscape of portrait plaatsing. Zonnepanelen op een plat dak worden verreweg het meest in landscape geplaatst. Dat is een dwars gezette plaatsing en niet in portrait (recht overeind).
Door de zonnepanelen dwars te plaatsen vatten ze minder wind en zijn ze minder zichtbaar vanaf de begane grond. Ook de staanders en stellages zijn vaak gemaakt voor in landscape geplaatste zonnepanelen.
Tussenafstanden met ideale hoek
Voor de juiste tussenafstand bij landscape kun je grofweg de volgende afstanden aanhouden:
- Bij een 25 graden plaatsing kies je 1,2 meter tussenafstand
- Bij een 15 graden plaatsing kies je 0,7 meter tussenafstand
- Bij een 10 graden plaatsing kies je 0,5 meter tussenafstand
Hoeveel graden zonnepanelen plat dak?
De meest ideale hellingshoek voor zonnepanelen installatie is 35°. Echter wordt er vaak gekozen voor een andere hoek, bijvoorbeeld 15, 20 of 25°, zodat er meer zonnepanelen op een plat dak kunnen liggen. Dit zijn de verschillen in een daling in rendement tussen verschillende hellingen van zonnepanelen:
Helling zonnepanelen | Afname rendement |
---|---|
35° | 0% minder rendement |
30° | 1% minder rendement |
25° | 2% minder rendement |
20° | 3% minder rendement |
15° | 5% minder rendement |
Windbelasting
Je weet waarschijnlijk al dat je zonnepanelen een stukje van de dakrand moet afhouden. Deze no-go zone is de afstand tussen de zonnepanelen en de dakrand in verband met windbelasting. Zonnepanelen die veel wind vangen zijn nog meer van toepassing aan de kust en rond hoge gebouwen, omdat daar de sterkste wervelwinden kunnen plaats vinden.
Lengte vanaf de rand
Voor zonnepanelen met een standaard afmeting van 99 x 165 cm kan je onderstaande afstanden tot de dakrand aanhouden. Hou iets meer centimeters aan, omdat de zonnepanelen wat hoger van je dakoppervlakte staan. De zonnepanelen komen op betontegels of een aluminium installatie te staan.
Helling zonnepanelen | Hoogte zonnepanelen horizontaal geplaatst | Hoogte zonnepanelen verticaal geplaatst |
---|---|---|
0° | 5 cm | 5 cm |
15° | 28 cm | 45 cm |
20° | 36 cm | 58 cm |
25° | 45 cm | 73 cm |
30° | 52 cm | 85 cm |
35° | 61 cm | 97 cm |
Hoe zonnepanelen op plat dak plaatsen?
Je kunt kiezen uit verschillende montagesystemen voor een plat dak opstelling. Wat je nodig hebt voor deze zonnepanelen systemen ligt aan je dak en het gekozen systeem. We nemen ze een voor een door:
Windkappen of een plastic box:
- Zeer weinig puntballast, al het gewicht wordt mooi verdeeld
- Mooi afgewerkt met alle zijden gesloten
- Voor zowel zuid- als oost-westopstelling
- Twee tussenafstanden mogelijk, 50 of 70 cm
Gebogen metalen platen, ook wel Flatfix Fusion genoemd:
- Mooi afgewerkt met strakke zijkanten
- Voor zowel zuid- als oost-west opstelling
- Alleen brede opstelling (landscape)
Zonneschansen, ook wel dakschansen genoemd:
- Ideaal voor smalle stroken op platte daken
- Extra robuuste constructie
- Veel schaduw bij meerdere rijen
- Veel benodigde ballast
- Vangen veel wind
- Niet geschikt voor grote hoogten
Staande plaatsing op metalen frame:
- Ideaal voor smalle stroken op platte daken
- Grotere montagehoek mogelijk
- Veel schaduw bij meerdere rijen
- Veel ballast
- Vangen veel wind
- Niet geschikt voor grote hoogten
Oost-westmontage met dichte zijkanten:
- Maximale opbrengst uit dakoppervlak
- Weinig ballast
- Weinig windbelasting
- Minimale zichtbaarheid
- Iets minder opbrengst dan zuidplaatsing
Hoe worden de zonnepanelen bevestigd?
De zonnepanelen moeten aan de draagconstructie vastgemaakt worden. Je zet dus bijvoorbeeld de plastic bakken of aluminium draagconstructie vast met beugels, schroeven of een ander bevestigingsmechanisme. Als het goed is heeft elke draagconstructie een eigen optimale bevestigingsmethode.
Uitbreiden
Het plaatsen of uitbreiden van zonnepanelen op een plat dak is eenvoudig bij een dichte constructie. Bij open opstellingen is dat niet altijd mogelijk. Vaak zijn ze veel duurder in verband met de bevestigingsmiddelen op het dak.
Hoeveel ballast voor verzwaren constructie?
De open frames zijn windgevoeliger. Hierbij is meer ballast nodig in verband met de opwaartse druk van wind onder de zonnepanelen. Afhankelijk van het draagvermogen van het dak en de gekozen opstelling mogen dit betonnen tegels, betonbandjes, een bak water of grind zijn. De benodigde hoeveelheid ballast kilo’s is afhankelijk van het toegepaste montagesysteem. Als je dicht bij de kust woont is het slim om extra ballast toe te voegen om schade van rukwinden te voorkomen.
Hoeveel gewicht op plat dak?
De constructie van een plat dak moet het extra gewicht van de zonnepanelen kunnen dragen. Hoe meer ballast er nodig is, hoe zwaarder het dak belast wordt en des te verder de zonnepanelen uit elkaar moeten staan.
Ballastgewichten gebruiken
Normaal gesproken is er niet veel ballast nodig, maar als je de zonnepanelen verder richting de dakrand wil plaatsen heb je ballastgewichten van ongeveer 200 tot 300 kg per zonnepaneel nodig. Dat komt door de sterkere windzuiging. Dit is qua draagvermogen van het dak niet altijd mogelijk. Om die reden is het belangrijk dat je de constructie van het platte dak vooraf grondig laat checken.
Vergunningsvrij zonnepanelen leggen
Je kunt gebonden zijn aan de lokale regels rondom het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. In sommige gevallen moet je zelfs een vergunning aanvragen. Om vergunningsvrij zonnepanelen te plaatsen, is het goed om aan de gestelde eisen te voldoen.
Rekening houden met afstand tot dakrand
Om zonnepanelen vergunningsvrij te kunnen leggen dien je rekening te houden met de afstand tot de dakrand, die gelijk is aan de hoogte van de zonnepaneel. Die maat is afhankelijk van de hellingshoek en de afmetingen van de zonnepanelen.
Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!
Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!