Isolatiefout zonnepanelen | Wat zijn de oorzaken en oplossingen?
Een isolatiefout in zonnepanelen brengt nadelige gevolgen met zich mee. Dit kan gaan om een verminderd rendement en kan in het ergste geval leiden tot kortsluiting. Als je het idee hebt dat er bij panelen sprake is van een isolatiefout, is het belangrijk om meteen te handelen.
Wat is een isolatiefout in zonnepanelen?
Het is duidelijk dat een isolatiefout in zonnepanelen vervelend is. Maar wat is een isolatiefout nu precies? Het antwoord op deze vraag is simpel: lekkage van gelijkstroom richting de aardedraad. Er zijn verschillende redenen die dit veroorzaken, en het is dus ook goed om te weten hoe de fout veroorzaakt is voordat je naar een oplossing gaat kijken.
Lekkage van stroom
Zonnepanelen leveren dagelijks veel energie. Dit is natuurlijk geen probleem, omdat hierdoor veel stroom wordt opgewekt. Bovendien zijn panelen ontworpen om met intensief gebruik om te gaan. Ze zijn dubbel geïsoleerd, zodat elektriciteit optimaal en efficiënt kan worden getransporteerd.
Indien er sprake is van een isolatiefout betekent dit simpelweg dat er stroom lekt naar andere delen van de installatie. Dit gebeurt dan via het frame richting de aardedraad, om vervolgens in de grond te verdwijnen. Met andere woorden: er wordt veel energie gebruikt om stroom op te wekken die uiteindelijk niet wordt benut, om nog maar niet te spreken over de veiligheidsrisico’s.
Hoe ontstaat een lekstroom of isolatiefout in je zonnepanelen?
Er kunnen meerdere redenen ten grondslag liggen aan een isolatiefout of lekstroom. Vocht kan bijvoorbeeld leiden tot elektriciteitsverlies. Ook komt het vaak voor dat er een kabel beschadigd is door vogels, knaagdieren of slechte weersomstandigheden. Deze schade aan de bekabeling kan dan weer leiden tot kortsluiting, wat bovendien erg gevaarlijk kan zijn. Een ander veelvoorkomend probleem is een fout in de verbinding tussen de aansluitbox en de zonnepanelen.
Meest voorkomende oorzaken
Een isolatiefout vertraagt je terugverdientijd behoorlijk en werkt ook averechts op het algehele rendement. Daarom is het essentieel meteen aan de bel te trekken in geval van vermoedens. We zetten de meest voorkomende oorzaken van isolatiefouten en lekstromen op een rijtje:
- Slordige installatie van de bekabeling
- Slechte kwaliteit van de kabels
- De bekabeling is beschadigd
- Een slechte kwaliteit van de connectors
- Er bevindt zich vocht of water bij de connectors
Hoe herken je een isolatiefout?
Het herkennen van isolatiefouten bij je zonnepanelen kan behoorlijk uitdagend zijn. Er zijn immers meerdere factoren die je het best in de gaten houdt wanneer je vermoedt dat er een fout in de isolatie is. Je kunt mogelijke vochtproblemen vaststellen door het rendement van de gehele installatie te controleren. Als er alleen bij mistig of regenachtig weer sprake is van verminderd rendement, kun je er met zekerheid vanuit gaan dat vocht een probleem vormt.
Specialist raadplegen
Soms kan rendementsverlies worden veroorzaakt door verschillende factoren. Het slecht plaatsen van zonnepanelen is hier een voorbeeld, maar ook het gebruik van minder kwalitatieve kabels, wat kortsluiting kan veroorzaken. Als je vermoedt dat er iets niet helemaal goed zit en dit van invloed is op de prestaties van de panelen, raadpleeg dan een professional om erger te voorkomen en de problemen bij de wortels aan te pakken.
Hoe isolatieweerstand (door)meten?
Allereerst is het niet verstandig om zelf een isolatiefout van je zonnepanelen op te sporen. De kans is namelijk aanwezig dat je op hoogte moet werken. Verder zijn er ook enkele andere zaken die schade kunnen aanrichten.
Wanneer er sprake is van een fout in de isolatie kan het zijn dat je zonnecollectoren niet goed geaard zijn. Heb je geen ervaring, dan kan het een levensgevaarlijke uitdaging zijn om hier zelfstandig mee aan de slag te gaan. Ook hiervoor geldt dat je het best een specialist inschakelt die de juiste technische kennis heeft om alles uit te zoeken.
Isolatiefout meten met een multimeter
Met behulp van een multimeter kun je een fout in de isolatie meten. Wees er, voordat je begint, goed bewust van dat het opsporen van isolatiefouten niet geheel zonder risico’s is. Zo dien je te beschikken over een goede technische basis om ernstige situaties te voorkomen. Naast een multimeter heb je ook gereedschap nodig om goed bij de kabels in de omvormer te komen.
Isolatiefout in een geaard systeem opsporen
In onderstaand stappenplan vind je een uitleg over hoe je een isolatiefout in een geaard systeem kunt opsporen. Wees er bewust van dat deze stappen op eigen risico worden uitgevoerd, en er kunnen garantiekwesties ontstaan als ongekwalificeerde personen de werkzaamheden verrichten. Raadpleeg een professional als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden.
- Schakel de gelijkstroomverbinding van de omvormer en de wisselstroomverbinding uit.
- Verwijder indien nodig de behuizing van de omvormer.
- Ontkoppel de aardingsdraad (AC-aarding) van de omvormer.
- Ontkoppel de gelijkstroombedrading.
- Schakel de gelijkstroomverbinding weer in, maar let op dat er spanning staat op alle gelijkstroomkabels.
- Gebruik een multimeter met COM- en voltageaansluitingen en stel deze in op gelijkstroomvoltage (VDC).
- Meet de spanning tussen plus DC en aarde. Herhaal dit voor min DC en aarde in elke string.
Elke meting boven 0 volt indiceert een isolatiefout in de zonnepanelen. Noteer deze metingen zorgvuldig om precies te weten welke kabels hierbij betrokken zijn. Controleer de DC-connectoren met een spanning boven 0 volt op schade en andere factoren die isolatiefouten in de zonnecollectoren kunnen veroorzaken.