Defecte zonnepanelen opsporen | Hoe voorkom je defecte panelen?
Helaas kan het voorkomen dat de opbrengst van je zonnepanelen plotseling minder is. Dit kan wijzen op een defect paneel of meerdere defecte panelen.
Hoe weet je of een zonnepaneel defect is?
Meestal blijkt een defect van je panelen voornamelijk uit een verminderd rendement. Er wordt dan dus minder zonne-energie opgewekt uit je zonnepanelen. Een slimme meter kan gebruikt worden om te zien hoe veel stroom je opwekt met je zonnepanelen. Als je rendement zonne-energie afwijkt van wat je zonnepanelen normaal opbrengen in dezelfde periode van het jaar, betekent het meestal dat er een of meerdere zonnepanelen defect zijn.
Zonnepanelen leveren geen stroom – technisch probleem
Een andere reden voor een verlaagd rendement is dat een of meerdere zonnepanelen vuil zijn. Het is dan aan te raden om een professional in te schakelen voor het schoonmaken van de zonnepanelen. Als er namelijk een technisch probleem is met je panelen, kun je er het beste zo snel mogelijk bij zijn. Zonnepanelen werken namelijk met een string-verbinding. Dit wil zeggen dat als er één cel kapot is, de hele string kapot kan gaan.
Wat als één zonnepaneel niet meer kan werken?
Als één zonnepaneel in het systeem kapot gaat, dan kan dat invloed hebben op de hele prestatie van het systeem. Dit komt omdat zonnepanelen meestal in serie geschakeld zijn, ook wel een string genoemd. Wanneer één paneel in deze string niet werkt, kan de stroom niet meer door de gehele string lopen, wat zorgt voor een lagere opbrengst. Dit kan variëren van een verminderde opbrengst tot het volledig uitvallen van het systeem, afhankelijk van het specifieke probleem.
Snel opsporen van het probleem
Het is daarom belangrijk om een defect zonnepaneel zo snel mogelijk op te sporen en te repareren of te vervangen. Dit kan gedaan worden door een ervaren installateur, die met behulp van verschillende methoden het defecte paneel kan opsporen. Let op: Het niet werken van een zonnepaneel kan ook andere oorzaken hebben, zoals schaduwvorming of vuil op het paneel. Daarom is regelmatige controle en onderhoud van de zonnepanelen belangrijk om een goede werking te behouden.
Omvormer van zonnepanelen defect
Een defecte omvormer kan ook de oorzaak zijn van een verminderde opbrengst. De omvormer zet de gelijkstroom die de zonnepanelen opwekken om in wisselstroom, die gebruikt kan worden door het elektriciteitsnet. Als de omvormer defect is, kan deze handeling niet plaatsvinden en zal er geen stroom geleverd worden. Enkele kenmerken van een defecte omvormer zijn een verminderde opbrengst, een vreemd geluid, foutmeldingen op het display, zelfuitschakeling of oververhitting van de omvormer. Als je één of meerdere van deze symptomen opmerkt, is het verstandig om een professional in te schakelen voor verdere diagnose of reparatie.
String zonnepanelen meten
Een string is een reeks zonnepanelen die in serie zijn geschakeld. De prestatie van een string kan worden beïnvloed door een fout in een van de panelen. Het meten van de werkingsspanning van de individuele panelen in de string kan helpen bij het opsporen van een defect paneel. Een paneel met een lager rendement zal namelijk een lagere werkingsspanning hebben dan de rest van de panelen. Het gebruik van een multimeter kan hierbij nuttig zijn. Deze tool kan zowel de stroom als de spanning in een circuit meten. Wel is het aanbevolen om dit te laten doen door een professional.
Meest voorkomende problemen met zonnepanelen
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een zonnepaneel defect is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de fabrikant bij de kwaliteitscontrole van de zonnepanelen voor het verlaten van de fabriek, defecte celen in de panelen over het hoofd heeft gezien. Tijdens de productie kunnen dus fouten gemaakt zijn die niet opgespoord zijn in de fabriek.
Schade en oververhitting
Daarnaast kan er ook schade aan de panelen ontstaan tijdens het transport of tijdens de installatie van de panelen. Ook oververhitting kan een reden zijn waardoor er een storing in je zonnepanelen ontstaat.
Verschillende methodes om defecten op te sporen
Wanneer je een professional hebt ingeschakeld, zal deze proberen om de defecten op te sporen. Dit kan hij of zij op verschillende manieren doen.
Infrarood test
Infraroodtests kunnen helpen bij het identificeren van een defect in je paneel. Wanneer de zon schijnt, is het mogelijk om foto’s te maken met behulp van een infrarood camera. Het is hierbij niet nodig om de installatie uit te schakelen. De camera toont of er panelen zijn die een andere temperatuur hebben. Te veel warmte betekent dat het systeem waarschijnlijk uitvalt en dat daar dus een defect zit.
Open klemspanning meten met voltmeter
Met behulp van de voltmeter wordt de klemspanning gemeten. De spanning van de zonnecellen moet worden losgekoppeld om elk afzonderlijk te kunnen meten. Een lagere open klemspanning in een behuizing duidt op een open klemfout bij dat specifieke paneel. Door het meten van de werkingsspaning kun je defecte panelen nog beter opsporen. Als een zonnepaneel rendementsverlies heeft, zal deze een lagere werkingsspanning hebben dan de rest van de panelen in de string.
Elektroluminescentie-test
Deze test wordt ‘s avonds uitgevoerd. Als de zon namelijk niet schijnt, kan de hoeveelheid licht dat ieder paneel uitzendt als er stroom doorheen loopt, gemeten worden. Ook hierbij wordt gebruik gemaakt van een speciale camera. Wanneer een paneel goed werkt, zijn alle cellen even helder. Echter wanneer een paneel defect is, worden niet alle cellen van een paneel goed verlicht.
Binnen je PV systeem een zonnepaneel vervangen
Als je uiteindelijk een defect paneel hebt gesignaleerd, moet je deze vervangen. Het is aan te raden om in dit geval te kiezen voor eenzelfde nieuw paneel. Wanneer je dit niet doet, kan dit voor problemen zorgen omdat de stroom dan niet zo vloeiend door het PV systeem loopt. Daarnaast geeft het ook weinig voordeel om nieuwe panelen met een hoger wattage te kiezen.
Monokristallijne en polykristallijne panelen
Er bestaan monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen worden ook wel zwarte zonnepanelen genoemd en behalen een hoger rendement dan polykristallijne, ook wel blauwe, zonnepanelen. Wel ligt de kostprijs van monokristallijne zonnepanelen dan ook hoger dan die van polykristallijne zonnepanelen.
Koop de juiste materialen
Je moet erop letten dat je monokristallijne panelen niet samen binnen één systeem kan gebruiken met polykristallijne panelen. Dat wil zeggen dat de cellentechnologie van de panelen hetzelfde moet zijn.
Hoe voorkom je defecte panelen?
Het belangrijkste wat je kan doen om defecte zonnepanelen te voorkomen, begint bij het laten plaatsen van goede kwaliteit zonnepanelen. Zonnepanelen die uitgebreid getest zijn, zijn vaak ook beter van kwaliteit. Dit geldt ook voor zonnepanelen die beschikken over bepaalde keurmerken.
Defecte zonnepanelen opsporen: Controleer regelmatig
Wanneer je al een aantal panelen hebt liggen, is het belangrijk dat je het rendement op stroom hiervan regelmatig controleert. Hiervoor kan je gebruik maken van een slimme meter. Je kan deze laten plaatsen en vervolgens zien hoeveel zonne-energie je panelen opbrengen. Ook een afwijking van je normale opbrengst kan hiermee gesignaleerd worden. Zo ben je er op tijd bij wanneer er sprake is van een defect paneel.
Onderhoud
Onderhoud aan de zonnepanelen is erg belangrijk. Zorg ervoor dat je zonnepanelen schoon zijn en blijven door ze schoon te maken met de juiste schoonmaakmiddelen of schakel hiervoor een specialist in die een onderhoudsbeurt uitvoert. Het is aan te raden dit jaarlijks of één keer per twee jaar te doen.
Onderhoudscontract
Daarnaast is het ook belangrijk om je zonnepanelen te laten plaatsen door een erkend installatiebedrijf. Zo worden de panelen niet al bij de installatie of transport beschadigd en kunt u op garantie rekenen. Verder kan je bij een erkend installateur een onderhoudscontract afsluiten om de levensduur van je zonnepanelen optimaal te houden en het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen.
Veelgestelde vragen
Hoe weet ik of een zonnepaneel kapot is?
Hoe moet ik testen of het zonnepaneel nog werkt?
Waarom haalt een zonnepaneel het piek vermogen niet?
Wat als 1 zonnepaneel kapot is?
Gelukkig verminderen de zogenaamde ‘bypass-diodes’, die standaard in zonnepanelen zijn ingebouwd, dit probleem. Als een paneel kapot is, wordt het meestal vervangen. Reparatie van zonnepanelen is meestal geen optie.
Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!
Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!