Wat is een string omvormer | Mogelijkheden & functies
Veel mensen vragen zich af wat een string-omvormer precies is. Het is een onmisbaar onderdeel om maximaal rendement uit je zonnepanelen te halen. In dit artikel gaan we dieper in op de functie, mogelijkheden en voordelen van een string-omvormer.
Wat is de functie van een string-omvormer?
Een string-omvormer wordt ook wel een centrale omvormer genoemd. Een centrale string-omvormer is een kastje dat bij voorkeur in de garage, schuur of op zolder hangt en de opgewekte zonne-energie omzet in bruikbare stroom voor in huis.
De stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt is namelijk niet direct gereed voor gebruik. Je hebt de keuze uit een string-omvormer en een set micro-omvormers. Elk type omvormer heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Onmisbaar onderdeel
Een omvormer voor zonnepanelen zet energie om in stroom voor in huis, zonder omvormer heb je dus eigenlijk niets aan je zonnepanelen. Dat maakt de omvormer een onmisbaar onderdeel van je zonnepaneleninstallatie.
Zonnepanelen met een string-omvormer is op dit moment nog de meest voorkomende type installatie, maar de micro-omvormers zijn in opkomst.
Wat kost een string-omvormer?
Het laten installeren van zonnepanelen is een forse investering. Doorgaans wordt voor een string-omvormer een bedrag tussen de € 1.000 à € 1.500 gerekend. De hoogte van het bedrag kan verschillen per aanbieder, soort en merk zonnepanelen.
Anders dan bij micro-omvormers heb je bij centrale omvormers maar een enkele omvormer nodig. Je geeft dit bedrag bij aankoop van zonnepanelen dus maar één keer uit. Bij micro-omvormers hebben alle zonnepanelen eigen micro-omvormers nodig, waardoor het totaalbedrag veel hoger is.
Terugverdientijd
Afhankelijk van de exacte prijs die je voor je zonnepaneleninstallatie hebt betaald verdien je het systeem in gemiddeld 7 jaar terug. Op het moment dat je zonnepanelen veel zonne-energie opwekken, je weinig stroom verbruikt en je veel stroom terug kunt leveren is de terugverdientijd mogelijk korter.
Na deze 7 jaar leveren je zonnepanelen je eigenlijk alleen nog maar geld op. Doordat je zelf op een duurzame manier met een aantal zonnepanelen gelijkstroom omzet in wisselstroom nemen je energiekosten aanzienlijk af.
Waarom korte string omvormer kopen?
Bij sommige woningen is de ruimte voor zonnepanelen vrij beperkt. Een korte string omvormer kan dan uitkomst bieden. Het maakt het mogelijk om ook met een klein aantal zonnepanelen energieopwekking te realiseren. Ideaal voor wanneer je een klein dak hebt waar niet veel zonnepanelen op passen.
Hoeveel panelen kan je aansluiten op 1 string?
Op 1 string kun je 20 à 25 panelen aansluiten. Dat betekent dat 1 string vaak ook genoeg is voor een woning. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals bij bedrijven bijvoorbeeld, zal je meestal meerdere strings nodig hebben. Het kan al snel een puzzeltje worden, daarom is het cruciaal dat je een goed stringplan opstelt.
Welke voordelen biedt een string-omvormer?
De aanschaf van zonnepanelen is een duurzame oplossing. Het is dan ook fijn als je zelf de beste omvormer voor jouw situatie kunt kiezen. Misschien is het grootste voordeel van een string-omvormer wel dat het de goedkoopste soort omvormer op de markt is.
Dat komt onder andere doordat je er maar één van nodig hebt. Bij micro-omvormers werkt dat net wat anders, daarbij worden micro-omvormers onder elk paneel afzonderlijk geplaatst. Bij een kleiner budget is een string-omvormer dus het overwegen waard.
Eenvoudige oriëntatie
De string-omvormer is de ideale omvormer wanneer al je zonnepanelen zonder schaduw in dezelfde hellingshoek en dezelfde oriëntatie staan. Je opbrengst is dan namelijk al prima, je hebt daar waarschijnlijk geen optimizers voor nodig.
Wanneer je zonnepanelen wel in verschillende hellingshoeken en verschillende oriëntaties staan is het verstandig om te kijken naar een systeem met een centrale omvormer en power-optimizers.
Handige plaatsing
Doordat je bij de string-omvormer te maken hebt met een enkel kastje is het waarschijnlijk niet ingewikkeld om een geschikte plaatsing te vinden. De string-omvormer werkt het best als hij in een koele en goed geventileerde ruimte hangt. Veel mensen kiezen voor de zolder, de garage of een schuur.
Dat is met name handig wanneer er een zonnepanelen storing plaatsvindt. Je hoeft dan niet het dakoppervlak op om de storing te verhelpen.
Geen last van weersomstandigheden
Een bijkomend voordeel van de plaatsing binnen is dat je omvormer vrijwel niets te verduren krijgt. Micro-omvormers worden onder elk afzonderlijk paneel geplaatst, waardoor ze te maken krijgen met flinke wisselingen in temperatuur en andere zwaardere omstandigheden.
Het is een redelijk simpel systeem met weinig verschillende onderdelen. Om die reden is de kans op storingen en defecten een stuk lager dan bij andere typen omvormers.
Hoog rendement met MPP trackers
Het is van belang dat een string-omvormer een zo hoog mogelijk rendement kan behalen. Daarvoor heeft de omvormer een of meerdere MPP trackers nodig. Een MPP tracker, Maximum Power Point tracker, zoekt continu hoge spanning om op een efficiënte manier je zonnepanelen opbrengst te maximaliseren.
Een kleine centrale omvormer heeft vaak genoeg aan een enkele MPP tracker, maar een grote omvormer heeft soms meerdere trackers nodig.
2 of meer strings op 1 omvormer
De mogelijkheid om “2 strings op 1 omvormer” aan te sluiten biedt veel voordelen. Allereerst bevordert het een effectief gebruik van de ruimte die ter beschikking is. Verder kan er flink bespaart worden op kosten, aangezien er geen extra omvormers aangeschaft dienen te worden. Het feit dat er dus niet meerdere omvormers nodig zijn maakt het gehele installatieproces ook een stuk makkelijker. Dit is dan ook erg handig wanneer er sprake is van een beperkte dakruimte of voor eventuele toekomstige uitbreidingsmogelijkheden.
Welke nadelen biedt een string-omvormer
Er is vanzelfsprekend een reden dat micro-omvormers de laatste jaren in opkomst zijn: de string-omvormer heeft namelijk ook enkele minpunten waar je rekening mee moet houden, namelijk:
Schaduw
Het grootste nadeel is dat de string-omvormer niet geschikt is voor zonnepanelen die gedurende de dag in de schaduw komen te liggen.
Als er schaduw valt op een van de zonnepanelen daalt de opbrengst van alle zonnepanelen. In zo’n situatie is het beter om te kiezen voor zonnepanelen waarbij er een micro-omvormer onder ieder zonnepaneel wordt gemonteerd.
Niet rendabel voor kleine installaties
Een string-omvormer werkt pas optimaal vanaf een bepaald minimum aantal panelen. Bij een systeem met een string-omvormer worden meerdere zonnepanelen aan elkaar gekoppeld. Deze gekoppelde zonnepanelen noemen we een string.
Bij zonnepanelen met meerdere strings is er vaak sprake van een zonnepaneel dat net wat slechter presteert. Deze zwakste schakel is helaas van invloed op de algehele opbrengst. Bij zulke zonnepanelen zijn micro-omvormers het meest efficiënt.
Veel verlies bij storingen
Bij een string-omvormer staan alle zonnepanelen met elkaar in verbinding. Dat betekent ook dat alle zonnepanelen verlies lijden op het moment dat er storingen of defecten plaatsvinden. Bovendien kan het knap lastig zijn om de storing op te sporen, omdat het niet altijd duidelijk is waar in het systeem het foutje zit.
Bij zonnepanelen met ieder een eigen omvormer is zo’n storing veel eenvoudiger vast te stellen, omdat je live de opbrengst per paneel kunt bekijken.
Een micro-omvormer of string omvormer voor zonnepanelen, wat is beter?
Veel mensen vragen zich af welk soort omvormer er beter is: een micro-omvormer of string-omvormer. Echter is er geen model die zozeer beter is. Het is veel belangrijker om de juiste omvormersoort te kiezen voor jouw specifieke situatie.
Indien je het belangrijk vindt om de prestaties om te volgen van elke afzonderlijke zonnepaneel, dan past een micro-omvormer wellicht beter bij je. Ook wanneer er sprake is van een complexe dakconfiguratie is een micro-omvormer de juiste keuze. Daarnaast is een micro-omvormer sterker op het gebied van schaduwmanagement. Dit komt simpelweg doordat de prestaties van een afzonderlijk paneel geen invloed heeft op de rest van de panelen.
Hecht je daarentegen meer aandacht aan lage initiële kosten, een eenvoudige installatie en veel onderhoudsgemak? Dan is een string-omvormer beslist de juiste optie.
Nadelen micro-omvormers ten opzichte van string-omvormers
Dat micro-omvormers de laatste tijd flink aan populairiteit hebben gewonnen is geen geheim meer. Toch hebben ze ook enkele nadelen ten opzichte van string-omvormers:
- Micro-omvormers zijn vaak duurder omdat je voor elk individueel zonnepaneel een aparte micro-omvormer moet aanschaffen, waar bij string-omvormers wel maar liefst 25 panelen worden aangesloten op slechts één hele string.
- De installatie van micro-omvormers is behoorlijk complex.
- Onderhoud is wat ingewikkelder, aangezien elke micro-omvormer afzonderlijk onderhouden dient te worden.
- Ze zijn wat gevoeliger voor klimatologische omstandigheden en kunnen daarnaast ook wat gevoeliger zijn voor slijtage.
Welke alternatieve opties zijn er?
Naast de string-omvormers heb je de keuze uit nog twee alternatieven: de micro-omvormers en de omvormer met power-optimizers. Niet iedere omvormer is geschikt voor iedere specifieke situatie, elk systeem kent zijn eigen aandachtspunten.
Hierbij worden de zonnepanelen met lange strings in een serie aan elkaar gekoppeld en heb je één enkele centrale omvormer nodig. Door middel van een MPP tracker blijft de opbrengst hoog.
Micro-omvormers
Een micro-omvormer voor zonnepanelen is een klein apparaat dat op de onderzijde van je zonnepanelen wordt gemonteerd. De micro-omvormer kan de opbrengst van je zonnepanelen maximaliseren per paneel. Met andere woorden, waarschijnlijk leveren je zonnepanelen met micro-omvormers meer op dan met string-omvormers.
Deze omvormers zijn geschikt voor zonnepanelen met een verschillende oriëntatie en verschillende hellingshoeken, maar daar betaal je dan ook extra voor. Omdat je voor ieder afzonderlijk paneel een eigen omvormer moet aanschaffen kunnen de kosten stevig oplopen.
Dit type omvormer is geschikt als je zonnepanelen op twee dakvlakken in verschillende oriëntaties hebt laten plaatsen. De opbrengst wordt namelijk per paneel afzonderlijk berekend.
Power-optimizers
Power-optimizers worden soms als alternatief voor een omvormer genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Power-optimizers hebben namelijk een eigen omvormer nodig. In principe werken de optimizers ongeveer hetzelfde als de micro-omvormers.
Ieder zonnepaneel krijgt een eigen optimizer. Daardoor blijft de opbrengst van de zonnepanelen hoog, zelfs als een zonnepaneel in de schaduw ligt.
String omvormer: vrijblijvende offertes
Er zijn verschillende redenen waarom je voor een string omvormer zou kiezen. Om zeker te weten dat deze goed wordt geplaatst, is een professionele installatie onmisbaar. Door middel van onderstaande formulier koppelen wij je met ervaren installateurs uit jouw regio, zodat je het hoogste rendement kunt realiseren.