SGZE | Stichting Garantiefonds ZonneEnergie
De SGZE is een fonds dat ervoor zorgt dat de kwaliteit van de installatie van je zonnepanelen wordt gewaarborgd. Door te kiezen voor erkende leveranciers en installateurs die bij de SGZE zijn aangesloten krijg je de zekerheid dat je zonnepanelen op een correcte manier geïnstalleerd worden.
Wat is het SGZE?
De letters SGZE staan voor Stichting Garantiefonds ZonneEnergie. Deze stichting maakt zich naar eigen zeggen hard voor drie belangrijke punten: ervaring, kwaliteit en financiële zekerheid.
In de praktijk wil dat zeggen dat je als zonnepaneleninstallateur eerst je kwaliteit moet kunnen bewijzen voordat je aan kunt sluiten. Zo ben je er als consument van verzekerd dat je zonnepanelensysteem netjes wordt aangesloten en je bij conflicten bij de SGZE terecht kunt.
Eisen van de SGZE aan installateurs
Als installateur kun je alleen onder bepaalde voorwaarden aansluiten bij de SGZE. De eerste eis is dat het desbetreffende bedrijf minstens 3 jaar moet bestaan om enige ervaring te kunnen garanderen.
Daarnaast vraagt SGZE van haar leden dat zij goed verzekerd zijn en beschikken over het keurmerk Zonnekeur. Deze zonnepanelen garantie beschermt je als consument.
Keurmerk garantiefonds zonnepanelen
Met het Zonnekeur keurmerk kunnen leveranciers laten zien dat zij over alle nodige vaardigheden beschikken om de aanschaf en installatie van zonnepanelen netjes te laten verlopen.
Voordelen van de SGZE
- Geeft een aanbetalingsgarantie op het moment dat zonnepanelenbedrijven bijvoorbeeld failliet gaan
- Een onafhankelijke geschillencommissie behandelt geschillen tussen consument en leveranciers
- Fabrieksgarantie voor de toekomst
- Aangesloten installateurs hebben veel ervaring
Garantie op je aanbetaling
Een installatiebedrijf vraagt vaak een aanbetaling van duizenden euro’s voordat de zonnepanelen op het dak worden gelegd. Om te voorkomen dat jij je aanbetaling kwijt bent wanneer het bedrijf bijvoorbeeld failliet gaat geeft de SGZE je de garantie dat je dit bedrag gedeeltelijk terug kunt krijgen, met een maximum van €3.000.
Het is dan wel belangrijk dat je een geldig garantiecertificaat kunt laten zien. Betaal de aanbetaling dus alleen op het moment dat de installateur je een geldig garantiecertificaat geeft.
Geschillencommissie
Bij het kopen van panelen kunnen er op allerlei manieren conflicten tussen jou als consument en de leverancier ontstaan. Voor zulke situaties biedt SGZE een geschillencommissie om het conflict goed af te handelen.
Deze commissie is helemaal onafhankelijk, je hoeft dus niet bang te zijn dat de commissie automatisch de kant van de leverancier kiest omdat het bedrijf lid is van de SGZE.
SGZE kosten
Het lidmaatschap van de SGZE is helaas niet gratis. Voor iedere woning waarop zonnepanelen worden geïnstalleerd, betaalt de installateur ongeveer €200 aan de SGZE. Daarnaast is er een jaarlijkse vergoeding die in de duizenden euro’s kan lopen. Deze kosten zijn voor de installateur om de kwaliteit en garantie van de geïnstalleerde zonnepanelen te behouden.
Fabrieksgarantie
Als je zonnepanelen koopt heb je automatisch recht op fabrieksgarantie, maar deze wordt niet altijd netjes nagekomen door leveranciers. Bij problemen tussen jou en een leverancier wordt de navolging van de fabrieksgarantie door de stichting uitgevoerd. Daar hoef je dus niet zelf achteraan, dat scheelt toch weer tijd en moeite!
Leden met veel ervaring
Een lid dat aangesloten is bij de Stichting Garantiefonds ZonneEnergie moet aan verschillende eisen voldoen. Een eis daarvan is dat het bedrijf tenminste 3 jaar moet bestaan. Installatiebedrijven moeten voldoende ervaring hebben opgedaan om te verzekeren dat iedere installatie keurig wordt uitgevoerd.
SGZE review en certificaat
Dat wil ook zeggen dat op het moment dat er in de toekomst problemen binnen de garantieperiode ontstaan de installateur aan het werk gaat om het probleem op te lossen. Denk daarbij aan defecte onderdelen of een storing. Een SGZE certificaat dient hierbij als geldig garantiecertificaat en kan hierbij helpen om gecertificeerde bedrijven met een goede installateur te vinden.
Niet verplicht
Het is goed om te weten dat een lidmaatschap bij de Stichting Garantiefonds ZonneEnergiee voor een fabrikant of leverancier niet verplicht is. Een installateur zonder lidmaatschap bij de SGZE kan ook beschikken over andere keurmerken of aangesloten zijn bij andere garantiefondsen.
Zonnepanelen zijn een flinke investering, het is dus belangrijk dat je een betrouwbare installateur kiest. Wil je goedkope zonnepanelen of wil je besparen op de kosten van zonnepanelen? Overweeg dan eens om zonnepanelen te delen. De SGZE biedt daarbij wat meer zekerheid voor nu en in de toekomst.
Veelgestelde vragen
Is SGZE betrouwbaar?
Het feit dat SGZE een geschillencommissie heeft om eventuele conflicten tussen consumenten en leveranciers op te lossen, draagt ook bij aan de betrouwbaarheid. Bovendien vereist SGZE dat zijn leden aan bepaalde eisen voldoen, zoals minimaal 3 jaar ervaring hebben en goed verzekerd zijn.
Echter is het ook belangrijk op te merken dat lidmaatschap bij SGZE niet verplicht is voor installateurs, en sommige kiezen ervoor om zich niet aan te sluiten bij de stichting.
Wat is stichting garantiefonds zonne-energie?
Welke garantiefondsen zijn er voor zonnepanelen?
Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!
Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!