Hybride zonnepanelen | Kiezen voor panelen plus zonneboiler
Hybride zonnepanelen leveren zowel elektriciteit als warm water op. Op die manier kun je extra profiteren van je zonnepanelen!
Hybride zonnepanelen met warmtewisselaar
Hybride zonnepanelen zijn een uitbreiding op normale zonnepanelen. Een traditioneel zonnepaneel levert enkel elektriciteit. Aan hybride zonnepanelen is een warmtewisselaar toegevoegd waarmee water opgewarmd kan worden. Dat kost je minder gas en maakt dat je dubbel op de energiekosten bespaart. Je hoeft namelijk minder elektriciteit en gas van je energieleverancier af te nemen. Deze zonnepanelen bieden zo een 2-in-1 oplossing.
Twee verschillende systemen
Voorheen was het ook al mogelijk om zelf op een duurzame wijze stroom en warm water te creëren. Daar waren echter twee installaties voor nodig:
- Zonnepanelen: een PV-systeem voor de elektriciteit
- Een zonneboiler: een zonnecollector voor warm water
Gecombineerde zonnepanelen: geïntegreerde systemen
Hybride zonnepanelen zijn daarin een uitkomst. De panelen hebben namelijk beide systemen geïntegreerd. Met een enkel hybride paneel kun je tegelijkertijd elektriciteit opwekken en warm water produceren!
Hoe goed zijn PVT-panelen?
Een andere benaming voor hybride zonnepanelen is PVT zonnepanelen. PVT staat voor Photo Voltaïsch Thermisch. Het thermische aspect is dus de extra aanwezigheid van thermiek in vloeistof in een PVT paneel. Makkelijker gezegd, het gas dat je uiteindelijk bespaart door het opgewarmde water.
De aanleg van een gecombineerd PVT-systeem is wat lastiger dan de aanleg van een traditioneel zonnepaneel dat op het elektriciteitsnetwerk wordt aangesloten. Het is verstandig om deze installatie over te laten aan een gecertificeerd bedrijf. Het is namelijk van belang dat het perfect naar alle maatstaven uitgevoerd wordt.
PVT-panelen nadelen
Het grote nadeel van hybride zonnepanelen is dat de zonnepanelen bij gebreken lastig te repareren zijn. Dat komt doordat een defect invloed heeft op zowel het verzamelen van elektriciteit als het opwarmen van water. Dat leidt er automatisch toe dat het onderhoud of de reparatie van de zonnepanelen een stuk duurder is dan bij een traditioneel zonnepaneel. Bovendien hebben hybride zonnepanelen hogere aanschafkosten dan gewone zonnepanelen.
Hybride zonnepanelen zijn in ontwikkeling
Een volgend nadeel is de efficiëntie van de zonnepanelen. Doordat deze zonnepanelen relatief nieuw zijn is de techniek nog altijd in ontwikkeling. Het is niet gek dat de ontwikkeling van traditionele zonnepanelen een stuk voorloopt op de ontwikkeling van de hybride variant. In de praktijk zorgt dat voor een lagere efficiëntie van hybride panelen. In de toekomst wordt dat verschil waarschijnlijk gelijkgetrokken, maar zo ver zijn we helaas nog niet. Hoewel hybride panelen dus bijvoorbeeld een hogere elektriciteitsopbrengst hebben kunnen ze tegelijkertijd een lagere warmwateropbrengst hebben.
Voordelen
Bij hybride zonnepanelen profiteer je natuurlijk ook van diverse voordelen. Het grootste voordeel is vanzelfsprekend de dubbele energiebesparing. Bovendien profiteer je van een systeem met een dubbele functie die minder ruimte inneemt op het dak. Daarnaast profiteer je ook nog eens van een hogere energieopbrengst dan bij reguliere zonnepanelen.
Hybride zonnepanelen vervangen
Als je in de toekomst een beter zonnepaneel zou willen ben je verplicht om ook het opwarmingsdeel te vervangen. Een combinatie van een normaal zonnepaneel met een leidingsysteem eronder zou een goed alternatief zijn om de systemen echt gescheiden te houden. Dat heeft vervolgens ook weer een nadeel. Het zijn namelijk meer installatietechnische componenten die geheel los van elkaar functioneren. Kortom, hybride zonnepanelen hebben zoals alle zonnepanelen plus- en minpunten. Het zou een goede ontwikkeling zijn als deze hybride panelen nog meer gestandaardiseerd gaan worden.
Wat kost een PVT-systeem?
Bij hybride zonnepanelen moet je rekening houden met gemiddelde kosten die tussen de € 500 en € 900 per vierkante meter liggen. De exacte prijs die je uiteindelijk betaalt, is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het aantal zonnepanelen dat je wilt laten leggen en de hoogte van de installatiekosten.
Bereken zelf de terugverdientijd
Hybride zonnepanelen zijn vanzelfsprekend een flinke investering, maar waar moet je aan denken qua opbrengst? Met een gemiddeld hybride systeem kan een enkel hybride zonnepaneel tegelijkertijd 250 Watt aan elektriciteit produceren en 900 Watt aan warmte. Als je de huidige energieprijs neemt en een inschatting van prijsstijgingen meeneemt, kun je zelf de terugverdientijd berekenen.
Hybride zonnepanelen: rendement en opbrengst
De opbrengst van hybride zonnepanelen is in de winter groter dan bij een traditioneel zonnepaneel. Doordat de temperatuur in de apparatuur aangepast kan worden zal het systeem in de winter de zonnepanelen sneeuwvrij maken. Op die manier kun je zelfs in de winter energie opwekken. In de zomer zorgt de koelere temperatuur van het systeem voor meer elektriciteitsopwekking. Een hybride zonnepaneel is in dat opzicht een slim apparaat.
Subsidie voor lagere prijzen
In sommige gevallen is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Met behulp van de subsidie kun je energiebesparende maatregelen toepassen. Hybride panelen zijn een voorbeeld daarvan. De praktijk wijst echter uit dat zonnepanelen inmiddels meestal geen subsidie meer garanderen. Er is geen algemeen landelijke regeling voor subsidie voor zonnepanelen.
Mocht je een zonneboiler aanschaffen, dan heb je nog wel recht op zonneboiler subsidie. Als je daarnaast geen recht hebt op een landelijke subsidie is het de moeite waard om te kijken of je recht hebt op een regionale subsidie, via de gemeente waarin je woont.
Hybride zonnepanelen kopen
Om te berekenen of het verstandig is om hybride zonnepanelen te kopen, is het goed om alle informatie voor jezelf op een rijtje te zetten. Denk dan aan zaken zoals:
- Hoeveel bespaar je jaarlijks op de energiekosten met hybride zonnepanelen?
- Hoe lang is dan de terugverdientijd van deze investering?
- Wat zijn de kosten van die verbouwing?
- Hoe lang gaat de verbouwing duren?
Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!
Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!