Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor een warmtepomp?

Vaak wordt een warmtepomp gecombineerd met zonnepanelen die de benodigde stroom opwekken. Dit levert je namelijk de meest efficiënte kostenbesparing op. Maar hoeveel zonnepanelen heb je precies nodig voor een warmtepomp?

hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig voor een warmtepomp

Hoeveel zonnepanelen nodig voor een warmtepomp?

Een warmtepomp verbruikt relatief veel stroom. Om zonnepanelen met een warmtepomp te combineren heb je waarschijnlijk meer zonnepanelen nodig om in je stroombehoefte te voorzien.

  • Een hybride warmtepomp vraagt gemiddeld 5 tot 7 extra zonnepanelen
  • een all-electric warmtepomp vraagt 7 tot 9 extra zonnepanelen.

Met deze extra zonnepanelen kun je de stroombehoefte van de warmtepomp volledig ondervangen.

Zelf berekenen

Om zelf uit te rekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor de elektriciteitsvoorziening van je warmtepomp kun je de volgende formule gebruiken.

Het jaarlijks thermisch verbruik bestaat hierbij uit het aantal kilowattuur (kWh) dat je op jaarbasis verbruikt voor warm water en het verwarmen van je huis.

Aantal zonnepanelen voor warmtepomp

SCOP staat voor Seasonal Coefficient Of Performance, dit geeft het gemiddeld jaarlijkse rendement aan en vind je terug op het energielabel van je warmtepomp. 340 staat voor het aantal kWh dat een zonnepaneel ongeveer opwekt op jaarbasis.

Benodigde aantal zonnepanelen = (jaarlijks thermisch verbruik in kWh / SCOP) / 340

Rekenvoorbeeld

Stel: je jaarlijks thermisch verbruik is 5.000 kWh en je warmtepomp geeft een SCOP van 4 aan. Je jaarlijkse verbruik zit dan op 5.000/4 = 1.250 kWh. Deel je dit door 340, dan heb je afgerond 4 zonnepanelen nodig om het volledige verbruik van je warmtepomp te dekken.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Verbruik warmtepomp zonnepanelen

Je warmtepomp heeft dus stroom nodig. Hoeveel dit precies is hangt af van een aantal factoren. De volgende factoren bepalen hoeveel elektriciteit een warmtepomp nodig heeft om goed te kunnen presteren en dus ook hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om deze energievraag te compenseren:

  • Het klimaat en de seizoensgebondenheid
  • De staat van de isolatie en het leidingwerk
  • De staat en grootte van de woning
  • Het gebruik van de warmtepomp
  • Het type warmtepomp

Warmtepomp met zonnepanelen

Met een warmtepomp bespaar je deels of zelfs volledig op je gasrekening. Door zonnepanelen te gebruiken als elektriciteitsvoorziening compenseer je de stroomvoorziening van je warmtepomp.

Bovendien wek je zelf stroom op voor de andere elektrische apparaten in je huis. Zo bespaar je ook nog eens op je elektriciteitsrekening. Met de combinatie van deze twee systemen kun je dus flink wat geld besparen.

Hoeveel bespaar je met warmtepomp en zonnepanelen?

Hoeveel je uiteindelijk bespaart door zonnepanelen met een warmtepomp te combineren is afhankelijk van je stroomverbruik, het vermogen van de zonnepanelen en het type warmtepomp.

Door vooraf een inschatting te maken van de hoeveelheid stroom die je op gaat wekken kun je berekenen of je daarmee in je stroombehoefte kunt voorzien.

Optimaal gebruikmaken van zonnepanelen

Andersom geldt ook dat je met een warmtepomp optimaal gebruik maakt van je zonnepanelen. Dat zit zo: veel woningeigenaren hebben tegenwoordig zonnepanelen. Toch wordt in de meeste gevallen maar zo’n 50% van de opgewekte stroom gebruikt. De rest wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.

Zodra de afbouw van de salderingsregeling begint wordt dit steeds minder interessant. De plannen waren om deze vanaf 2025 af te bouwen, maar de Eerste Kamer heeft tegen dit voorstel gestemd. De salderingsregeling is nu voor onbepaalde tijd verlengd.

Advies warmtepomp zonnepanelen

Een warmtepomp installeren zorgt er voor dat je juist meer gebruik van de zonne-energie die je zelf opwekt met je zonnepanelen. Door een warmtepomp met zonnepanelen te combineren haal je dus meer uit je zonnepanelen zodat je minder hoeft terug te leveren.

Ondertussen voorzie jij jezelf van warm water en energie voor de verwarming.

hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp

Soorten warmtepompen

De hoeveelheid stroom die je nodig hebt hangt af je stroomverbruik en van het type warmtepomp. Je kunt namelijk kiezen voor een elektrische warmtepomp of een hybride warmtepomp.

De soorten verschillen in elektriciteitsvraag. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt om de juiste hoeveelheid stroom op te wekken, kan dus verschillen.

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp werkt als volgt: de warmtepomp onttrekt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater, of uit een combinatie hiervan. In dit proces wordt geen gebruik gemaakt van de cv-ketel, maar het vraagt dus wel veel elektriciteit.

Daarom heb je zo’n 7 tot 9 extra zonnepanelen nodig om het verbruik van een all-electric warmtepomp te compenseren.

Zonnepanelen, warmtepomp vloerverwarming

Bij een woning met radiatoren is een full-electric warmtepomp minder geschikt. Radiatoren verbruiken namelijk relatief veel elektriciteit, waardoor het veel energie kost om je woning op te warmen.

Vloerverwarming daarentegen is wel heel geschikt in combinatie met een warmtepomp. Een vloerverwarming met warmtepomp zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en een duurzame manier van verwarmen.

Hybride warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Een hybride warmtepomp onttrekt alleen warmte uit de buitenlucht en zet dit vervolgens om in warm water en energie voor de verwarming. Het werkt net iets anders dan een lucht-water warmtepomp.

Wanneer de temperatuur buiten het vriespunt bereikt, springt de cv-ketel bij voor de warmtevoorziening in huis.

Zonnepanelen en warmtepomp kopen

Het is verstandig om zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp te kopen. Afhankelijk van je stroomverbruik kun je zo jaarlijks een groot gedeelte van je stroom op een duurzame manier opwekken.

Met het oog op de fluctuerende energieprijzen is dat zeker geen overbodige luxe.

Hoeveel zonnepanelen nodig voor hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp bespaart ongeveer 60% van je jaarlijkse energieverbruik. De overige 40% bestaat uit verwarming op gas door het bijspringen van je cv-ketel.

Om het energieverbruik van een hybride warmtepomp te compenseren heb je grofweg 5 tot 7 extra zonnepanelen nodig.

Warmtepomp en isolatie

Het is belangrijk om te weten dat een warmtepomp alleen rendabel is als je woning goed geïsoleerd is. Is je huis gebouwd na 1995? Dan is de kans groot dat deze geschikt is voor de installatie van een (hybride) warmtepomp.

Schakel bij twijfel een energieadviseur in om dit te onderzoeken.

Warmtepomp en zonnepanelen in de winter

Wil je zelf nagaan of je woning geschikt is voor een warmtepomp? Dan kun je dit testen door in het najaar de watertemperatuur van je cv een paar dagen te verlagen tot 50 graden.

Lukt het nog steeds om je woning op een prettige temperatuur te krijgen, dan is je woning waarschijnlijk voldoende geïsoleerd en dus geschikt voor hybride een warmtepomp. Let wel: deze methode geeft slechts een indicatie.

Isolatiewaarde checken

De isolatiewaarde van je woning geeft een betere inschatting of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Houd hiervoor een RC-waarde (mate van isolatie) van minimaal 2,5 aan, wat vaak het geval is bij woningen met een energiezuinigheid vanaf energielabel B.

Vergelijk verschillende aanbieders voor de ideale warmtepomp prijs.

Maatregelen voor goede isolatie

Is de isolatie van je huis (nog) niet voldoende en is een warmtepomp daardoor niet interessant? Dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat dit wél mogelijk wordt. Denk bijvoorbeeld aan één of meerdere van de volgende isolerende maatregelen:

  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloer- of bodemisolatie
  • (Drie)dubbele beglazing (minimaal HR++-glas)

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met hoeveel zonnepanelen voor warmtepomp offertes, Gratis! ►