Energielabel aanpassen, hoe doe je dat precies?

Energielabel aanpassen, hoe doe je dat precies? Energiebesparende maatregelen genomen of je woning verbouwd? Dan is de kans groot dat je dit terugziet in het energielabel van jouw woning. Maar hoe werkt dat eigenlijk, een energielabel aanpassen? 

Energielabel aanpassen

Hoe pas je het energielabel aan?

Een beter energielabel kan de waarde en het comfort van de woning verbeteren en daarnaast de energierekening verlagen. Maar hoe krijg je dit zwart-op-wit?

Alleen erkend deskundige kan energielabel aanpassen

Sinds 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om je eigen energielabel online via DigiD aan te passen. Tegenwoordig is een afspraak met een erkende energieadviseur nodig. Deze komt jouw woning inspecteren om vervolgens een definitief energielabel op te stellen. De energieadviseur bepaalt dit aan de hand van verschillende kenmerken, bijvoorbeeld isolatie. Dit energielabel wordt vervolgens bij het Kadaster geregistreerd, alleen dan is het een geldig energielabel.

Energielabel opvragen?

Hoe kom ik achter mijn energielabel? Je energielabel kun je gemakkelijk zelf online opvragen.

Energielabel aanvragen?
Wij gaan op zoek naar vakmensen voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk offertes

Energielabel A tot Energielabel G

Er zijn in totaal 7 energie labels. Deze lopen van A tot G, waarbij energielabel A het meest energiezuinig is en energielabel G het meest vervuilend. Hoe hoger het energielabel, hoe gemakkelijker je energie kunt besparen met energiebesparende maatregelen.

Energielabel A

Dit energielabel is het meest zuinige en meest duurzame label.

Energielabel B

Label B is nog steeds erg zuinig en met een laag energieverbruik

Energielabel C

Woningen met energielabel C zitten in de middenmoot en zijn relatief zuinig.

Energielabel D

Energielabel D staat voor een gemiddeld energieverbruik. Dit is prima, maar er zijn ook zeker energiebesparende maatregelen mogelijk.

Energielabel E

Een woning met energielabel E is niet erg zuinig, dit label staat namelijk voor een hoog energieverbruik.

Energielabel F

Ook met dit energielabel heeft de woning een hoog energieverbruik en is er allerlei verduurzaming mogelijk.

Energielabel G

Label G is het minst energiezuinige label van alle energielabels. Hier is erg veel energiebesparing mogelijk.

Voorbeelden

Het aanpassen van een energielabel in je huis kan een grote invloed hebben op de waarde van de woning als de efficiëntie. Het plaatsen van bepaalde aanpassingen kan zorgen voor een verbetering van het energielabel, waardoor je niet alleen bespaart op energiekosten, maar ook bijdraagt aan een duurzamere wereld. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden, maar om dat te weten is het eerst belangrijk om te weten welk energielabel je huis heeft.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Het erachter komen van welk energielabel je huis heeft is een belangrijk stap om te weten hoe je je energie-efficiëntie kunt verbeteren. Je kunt dit eenvoudig online opvragen via speciale websites. Door te weten welk label je huis momenteel heeft, krijg je inzicht in welke stappen je kunt nemen om naar een efficiënter label te gaan.

Hoe kom je van energielabel c naar b?

Het overschakelen van je energielabel van C naar B vraagt om speciale aanpassingen aan je woning. Vaak bestaat dit uit het installeren van (verbeterde) isolatie, zoals dakisolatie, gevelisolatie of vloerisolatie. Daarnaast kunnen aanpassingen aan verwarmings- en ventilatiesystemen een groot verschil maken.

Wat moet je doen om van energielabel g naar c te gaan?

Het overstappen van energielabel G naar C is een grotere stap, omdat dit vaak om een meer ingrijpende aanpak vraagt. Je gaat immers van een slecht energielabel naar een relatief goed energielabel. Hierbij zijn verbeteringen aan de isolatie, het ventilatiesysteem en de manier van verwarmen nodig. Het kan betekenen dat je je huis compleet moet verbouwen wat betreft energiezuinigheid.

Verschil voorlopig energielabel en definitief label

Wat is eigenlijk het verschil tussen een voorlopig energielabel en een definitief energielabel? Een voorlopig label is gebaseerd op standaard kenmerken zoals het bouwjaar, woningtype en de oppervlakte. Zulk soort gegevens staan standaard geregistreerd bij het Kadaster. Een definitief energielabel is het label dat je kunt laten opstellen door een energieadviseur. Sinds 2015 is dit definitieve label verplicht bij verkoop van een woning.

Energiebesparende maatregelen

Maar voor de inspectie kan plaatsvinden moeten er natuurlijk de nodige energiebesparende maatregelen worden genomen. Een energielabel verbeteren gaat niet vanzelf, maar gelukkig is er van alles mogelijk om je woning energiezuiniger te maken.

Goede isolatie

Denk bijvoorbeeld aan isolatie. Er bestaan verschillende soorten isolatie en het aanbrengen daarvan zorgt voor een efficiënter energieverbruik en uiteindelijk ook een hoger energielabel. Dit krijg je voor elkaar met dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie of kruipruimte-isolatie.

Dubbel glas plaatsen

Heeft jouw woning nog enkel glas? Kies dan voor het plaatsen van dubbel glas of zelfs driedubbel glas om de isolatie van je woning te verbeteren en warmteverlies tegen te gaan.

Energiezuinig ventilatiesysteem

Niet alleen isolatie, maar ook ventilatie is belangrijk als het gaat om je woning energiezuiniger maken. Kies daarom voor een energiezuinig ventilatiesysteem.

Energiezuinig verwarmen

Wordt jouw woning nog verwarmt met een oude cv-ketel? Overstappen naar een energiezuinige Hr-ketel, warmtepomp of hybride systeem kan bijdragen aan de energiezuinigheid van de woning.

Zonnepanelen aanschaffen

Dan zijn er natuurlijk ook nog extra’s die je als woningeigenaar aan je woning kunt toevoegen . Denk hierbij aan opties zoals zonnepanelen voor een beter energielabel.

Energielabel van een woning aanpassen

Het aanpassen van het energielabel van je huis is van groot belang om de energie-efficiëntie van de woning nauwkeurig te meten. Of het nu na een verbouwing is, na het nemen van energiebesparende maatregelen of om een verbeterd label te krijgen, het aanvragen van een nieuw energielabel zorgt voor inzicht in de prestaties van je woning op het gebied van energieverbruik en duurzaamheid.

Nieuw energielabel voor het huis aanvragen

Wanneer je een nieuw energielabel voor je huis wilt aanvragen, is het nodig om een afspraak te maken met een energieadviseur. De mogelijkheid om dit online via DigiD te regelen is helaas niet langer beschikbaar. De kosten voor het aanpassen van een energielabel variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals eventuele verbeteringen in de isolatie na een verbouwing of soortgelijke aanpassingen om de energie-efficiëntie te verhogen. Na een inspectie zal de energieadviseur een nieuw label toekennen dat de huidige prestaties van je woning laat zien.

Wie controleert het energielabel?

Het (ILT) ook wel Inspectie Leefomgeving en Transport controleert of er een geldig energielabel is bij de verkoop, verhuur of oplevering van woningen.

Welke factoren bepalen energielabel?

In eerste instantie hoe goed de woning geïsoleerd is, zo bespaar je op energiekosten. Maar ook het soort woning is een bepalende faco.

Waarom energielabel aanpassen?

Wanneer je woonsituatie verandert, kan het zijn dat het huidige label niet meer bij de woning past. Dit kan bijvoorbeeld na een verbouwing zijn, of wanneer je zonnepanelen hebt laten plaatsen. Ook kan het zijn dat het energielabel is verlopen. Een nieuw energielabel is namelijk 10 jaar geldig, daarna moet een vakbekwaam energieadviseur opnieuw komen controleren. Ook kun je het label laten aanpassen wanneer je graag wilt inzien of de woning energiezuiniger is geworden.

Wat kost het aanpassen van een energielabel?

Bij de verkoop of verhuur van een woning is een energielabel verplicht. Hiervoor moet je een energielabel aanvragen bij een vakbekwaam energieadviseur. Deze kijkt naar meerdere factoren waaronder woningtype en beslist zo tijdens een inspectie wat het definitief energielabel van de woning wordt. Elke energieadviseur vraagt een andere prijs voor het energielabel verstrekken, maar je kunt om en nabij op een prijs van zo’n 200 euro rekenen.

Veel gestelde vragen

Hebben zonnepanelen invloed op het energielabel?

+
Zonnepanelen kunnen het energielabel van een huis positief veranderen en kunnen bijdragen aan het verbeteren van het energielabel na aanpassingen.

Hoe kun je je energielabel verhogen?

+
Je kunt je energielabel verbeteren door gerichte maatregelen te nemen, zoals isolatie-upgrades, het vervangen van oude apparaten door energiezuinige opties en het installeren van zonnepanelen. Deze opties kunnen helpen om je bestaande energielabel aan te passen en uiteindelijk te zorgen voor een verbeterd, definitief energielabel voor jouw woning.

Welke factoren bepalen energielabel?

+
In eerste instantie hoe goed de woning geïsoleerd is, zo bespaar je op energiekosten. Maar ook het soort woning is een bepalende faco

Hoe oud mag een energielabel zijn bij verkoop?

+
Het label is vanaf de opnamedatum 10 jaar geldig.

Offerte voor energielabel

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Type woning
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met energielabel aanpassen offertes, Gratis! ►