Alternatief voor zonnepanelen | Bekijk alle opties!
Niet elk dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen. Wil je toch gebruik maken van zonne-energie of andere vormen van duurzame energie? Verdiep je dan eens in deze alternatieven voor zonnepanelen.
Alternatief voor zonnepanelen: woning isoleren
Het isoleren van je woning is een goede eerste stap om te verduurzamen. Isolatiewerkzaamheden zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en vloer- of bodemisolatie zorgen ervoor dat de warmte beter in je woning behouden blijft en dat kan de stookkosten behoorlijk omlaag brengen.
Goed begin voor verduurzaming
Ben je op zoek naar een alternatief voor lelijke zonnepanelen, of heb je geen plek op je dak voor zonnepanelen? Gelukkig zijn er dan alternatieven beschikbaar. Daarnaast zijn er meerdere opties beschikbaar om je huis duurzamer te maken, maar deze tekst richt zich specifiek op zonnepanelen en de alternatieven daarvan.
Duurzame ramen
Zijn de ramen in jouw woning nog voorzien van enkelglas? Overweeg dit dan te vervangen door een beter isolerende soort, zoals hoogrendementsglas. Dit wordt ook wel 1.0 of 1.1 glas genoemd en heeft een dunne isolerende laag van metaal aan de binnenzijde van een van de glasplaten. Daarnaast kan de spouw tussen de 2 glasplaten gevuld zijn met een edelglas, zoals Argon in plaats van enkel lucht, zoals bij dubbelglas het geval is.
CV-ketel vernieuwen of vervangen
Kijk ook eens naar je cv-ketel. Het kan goed zijn dat deze aan een update of zelfs aan vervanging toe is. Een verouderde cv-ketel doet namelijk af aan de duurzaamheid van je woning. Er bestaan tegenwoordig allerlei duurzame opties, zoals een hybride warmtepomp die gecombineerd wordt met de cv-ketel, of een volledig elektrische warmtepomp. Let wel, een nieuwe cv-ketel laten plaatsen kan het best worden gedaan nadat je je woning goed hebt geïsoleerd, anders gaat er alsnog veel warmte verloren.
Kleine windmolen
Zonne-energie is niet de enige vorm van duurzame energie waarbij je zelf stroom kunt opwekken. Denk ook eens aan windenergie. Net zoals de zon kun je de wind ongelimiteerd gebruiken om energie op te wekken. Dit kan op verschillende manieren. De eerste is het aanschaffen van een eigen windmolen.
Zo’n kleine windturbine levert schone energie tegen een relatief lage prijs per kWh. Echter, zitten er hoge aanschafkosten aan een windturbine verbonden en deze investering verdien je binnen de technische levensduur van de windmolen niet terug.
Windmolenpark
Een optie waarbij je deze hoge aanschafkosten vermijdt, is deelname aan een groot windmolenpark. Hierbij krijg je een klein aandeel in het park en krijg je op deze manier toegang tot je eigen schone energie.
Postcoderoosregeling
Dan bestaat er ook nog de postcoderoosregeling. Dit initiatief laat omwonenden een deel van de zonnepanelen op het dak van grote gebouwen ‘kopen’. Dit is een vorm van investeren in zonnepanelen. Het ideale alternatief voor zonnepanelen op je eigen dak, waarbij je toch nog gebruik van maken van duurzame zonne-energie zonder te investeren in een eigen bron.
Zonne-energie als particulier door de postcoderoos
Door lid te worden van een project als de postcoderoos kunnen deelnemers gebruik maken van zonnepanelen die geïnstalleerd zijn op bijvoorbeeld een schoolgebouw in hun buurt. Daarnaast kunnen mensen gebruik maken van de opgewekte zonne-energie voor 15 jaar. Dit maakt het een aantrekkelijk alternatief voor het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak.
Subsidie ontvangen
Het verduurzamen van je woning, op welke manier dan ook, is sowieso een goed idee, daar heb je niet per se zonnepanelen voor nodig. Via de regeling Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) kun je namelijk subsidie ontvangen wanneer je je woning op twee of meer manieren verduurzaamt.
Alternatief voor zonnepanelen: zonnedak
En is je dak wel geschikt voor zonnepanelen, maar ben je benieuwd naar de alternatieven voor op je eigen dak? Ook daar zijn opties voor. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van de zonnedakpan? Dit is een alternatief voor het normale zonnepaneel, waarbij een kristallijne zonnecel is aangebracht op een normale dakpan. Op deze manier, valt het nauwelijks op dat er zonnepanelen op het dak liggen, omdat het normale dakpannen lijken. Dit kan ook een goede oplossing zijn voor monumentale panden, waar gemeenten geen vergunning geven voor normale zonnepanelen.
Lagere opbrengst
Helaas zitten er ook enkele nadelen aan deze zonnedakpannen. Zo is de energieopbrengst vaak lager dan de opbrengsten van normale panelen. Dit komt doordat er geen ventilatie onder de dakpan zit, hierdoor worden de zonnecellen bij veel zon te heet en zal de opbrengst lager uitvallen. Daarnaast heeft een dakpan aan één kant een schuine bolling, waarop geen zonnecellen geplaatst kunnen worden.
Duurdere installatie en langere terugverdientijd
Ook zijn de zonnedakpannen op dit moment nog duurder dan traditionele panelen. Gemiddeld gezien kost een installatie van zonnedakpannen 2,5 keer zoveel als die van zonnepanelen. De hoge aanschafkosten verdien je ook niet snel terug, de terugverdientijd loopt tot wel 15 tot 20 jaar.
Alternatief voor zonnepanelen: dakpanelen leggen
Een ander goed alternatief zijn dakpanelen die zowel als dakpan en als zonnepaneel fungeren. Deze panelen worden gelegd als dakpannen, door ze aan de daklatten vast te schroeven. Verder werken de panelen bijna exact als de traditionele panelen. Wel is het een erg grote klus om deze panelen op een al bestaand huis te leggen, daarom zijn zulke dakpanelen vooral geschikt voor nieuwbouw.
Veel gestelde vragen
Is het nog rendabel om zonnepanelen te nemen?
Wat is beter dan zonnepanelen?
Wat kosten 10 zonnepanelen zonder installatie?
Wat zijn de alternatieven voor zonnepanelen?
Offerte voor zonnepanelen
Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes voor zonnepanelen.