Waterontharder zin of onzin | Wel of geen ontharder nodig?
Een waterontharder zorgt ervoor dat je water minder hard wordt en je minder last van kalkaanslag hebt. Maar is dit wel echt nodig, en wat zijn de voordelen en nadelen? Zacht water heeft veel voordelen, maar deze zijn afhankelijk van een aantal factoren.
Waarom heeft een waterontharder zin?
Een waterontharder zorgt ervoor dat je zacht water in huis krijgt. Dit klinkt alsof het niet veel uitmaakt, maar het water in Nederland is behoorlijk hard. Gemiddeld test het Nederlandse water op 9 dH (Duitse hardheid), terwijl er vanaf 4 dH al kalkaanslag kan ontstaan. Deze kalkaanslag komt door calcium en magnesium in het water, wat neerslaat als kalk wanneer dit met elkaar mengt. Hoe meer calcium en magnesium, hoe meer kalkaanslag en hoe slechter dit is voor alles wat leidingwater gebruikt. Heb je last van kalkaanslag? Dan heeft een waterontharder zeker zin.
Voordeel 1: Kalk uit water halen voor het neerslaat in leiding
Wanneer je eenmaal kalkaanslag hebt, kan het erg lastig zijn om dit weer te verwijderen. Je hebt er anti-kalk middelen voor nodig of moet flink schrobben, als je er al bij kan. Zodra er kalkaanslag in de leidingen zelf zit, is dit erg lastig om te verwijderen en bij verwarmingsleidingen kan het zelfs de warmte tegenhouden. Het is een stuk makkelijker om kalkaanslag te voorkomen en er helemaal geen last van te hebben, en dit werkt het beste door het water te ontharden.
Voordeel 2: Bespaar geld en tijd thuis
Het water ontharden zorgt er dus voor dat je tijd bespaart, omdat je niet meer zelf hoeft te ontkalken. Buiten dit grote voordeel bespaart het ook veel geld. Je hoeft geen anti-kalk middelen meer te kopen, wat al meteen scheelt. Maar je hebt ook minder schoonmaakmiddelen nodig, omdat deze beter werken in zacht water. Huishoudelijke apparaten gaan ook langer mee, zodat je deze minder snel hoeft te vervangen. Het klinkt niet als veel, maar stiekem is het toch een flinke besparing!
Waarom is een waterontharder onzin?
Een waterontharder kan in bepaalde situaties geen meerwaarde hebben. Als je al redelijk zacht leidingwater hebt en weinig last hebt van kalk aanslag, zul je er weinig voordeel uit halen. Ook zijn sommige soorten waterontharders niet bewezen echt te werken of kunnen ze zelfs te veel mineralen uit het water filteren, waardoor je belangrijke stoffen mist.
Nadeel 1: De waterontharder werkt niet optimaal
Wanneer je al een lage waterhardheid hebt, zal een waterontharder niet optimaal kunnen werken. Er is dan weinig calcium om uit het water te halen, waardoor je eigenlijk beter in een andere verbetering van je woning kunt investeren.
Nadeel 2: Verkeerde soort kalk ontharders
Er zijn veel soorten waterontharders op de markt, en niet alle soorten werken even goed. Ook kan het erg afhankelijk zijn van je situatie welke je nodig hebt. Een magnetische ontharder is bijvoorbeeld niet bewezen te werken, en een omgekeerde osmose ontkalker is te sterk voor huishoudelijk gebruik. De verkeerde soort kan dus ook zorgen dat er nog steeds aanslag is ondanks het aanschaffen van een waterontharder, of zelfs een vieze chemische smaak in het water achterlaten.
De zin en onzin van de verschillende soorten waterverzachters
Zoals al eerder genoemd, werken sommige waterontharders beter dan andere soorten. Een waterontharder die met zout werkt, ook wel een ionenwisselaar genoemd, zal de hardheid van je kraanwater het beste kunnen verzachten. Deze maakt het water ook echt kalkvrij, waardoor je geen last meer hebt van aanslag en de gemiddelde waterhardheid meetbaar kunt verminderen. Een ontharder met filter zal het drinkwater iets minder kalkvrij krijgen, maar kun je vaak wel meenemen op vakantie. Deze osmose waterontharder kan een draagbare filter zijn, maar ook met omgekeerde osmose echt alles uit het water filteren. Dit gaat veel verder dan kalkvrij en is dan ook niet nodig voor alleen het drinkwater.
Andere soorten waterontharder zullen de kalk in het kraanwater laten zitten, maar ervoor zorgen dat dit geen aanslag kan creëren. De hardheid van het water zal dan niet afnemen, maar je hebt wel minder last hiervan. Deze waterontharders werken minder goed dan de soorten die de kalk helemaal uit het kraanwater halen. Toch zijn hier ook gradaties in. Een waterontharder met CO2 injecties zal hierin beter werken dan een magnetische waterontharder.
Magnetische waterontharders
Van magnetische waterontharders is niet wetenschappelijk bewezen dat ze ook echt werken. De ontharder wordt op de waterleiding geplaatst en door middel van een magnetisch veld worden calciumionen en magnesiumionen van elkaar ontbonden. Hierdoor blijft er wel nog kalk in het water zitten, maar zou dit zich niet kunnen hechten aan oppervlakken, bijvoorbeeld in de badkamer.
Is een waterontharder met magneet onzin?
Een waterontharder met magneet kan soms wel werken en soms niet, zo blijkt uit een onderzoek dat gedaan is door de Consumentenbond, Kassa, Rader en BNN-VARA. De exacte werking is echter niet bekend en er is geen bewijs voor. Bovendien levert de waterontharder doorgaans niet het gewenste resultaat, als deze wel werkt, is dat vaak op goed geluk. Het heeft dus geen zin om een magneet waterontharder te kopen als je echt zacht en kalkvrij water wil.
Wel of geen waterontharder echt nodig
Een waterontharder kan dus een goede oplossing zijn om je apparatuur vrij van kalk te houden en het leidingwater te verzachten. Je huishoudelijke apparatuur blijft langer mooi en gaat ook echt langer mee, het drinkwater smaakt beter en schoonmaken zal sneller gaan. Dit gaat er natuurlijk wel vanuit dat je hard water door je leidingen hebt stromen. Is dit niet het geval, of merk je verder weinig van de kalkaanslag? Dan is een waterontharder niet echt nodig, want je hebt dan de nadelen van hard water niet.
Wanneer je twijfelt, kun je offertes opvragen of een specialist langs laten komen om naar jouw situatie te kijken. Dan kan er worden bekeken of je inderdaad een waterontharder nodig hebt en welke het beste voor jou zou werken. Je kunt zo de beste prijs krijgen en de beste waterontharder voor wat je nodig hebt. Heb je toch geen waterontharder nodig? Dan weet je dat ook meteen!
Is de investering zijn geld waard?
Als je hard water hebt, dan is een waterontharder de investering zeker waard. Je verdient hem vaak terug door alle besparingen op schoonmaakmiddelen, zeep en het geld dat je uitspaart door de langere levensduur van huishoudelijke apparatuur, kleding en meer. Ook bij een relatief dure ontharder, bijvoorbeeld een elektrische waterontharder met zout, zul je deze investering terugverdienen. Het jaarlijkse onderhoud is vaak ook redelijk goedkoop, waardoor de ontharder zijn geld echt waard kan zijn.
Wanneer je echt geen aanslag kunt gebruiken
In sommige gevallen wil je echt zoveel mogelijk aanslag voorkomen. Een koffiemachine kan ook zonder waterontharder worden bijgehouden, en een waterontharder helpt bij de douche schoon houden, maar dit kun je ook zelf doen. Maar voor bijvoorbeeld een auto wassen is de waterontharder wel erg handig, zodat je meer geld bespaart op de autowasserette en geen aanslag op je lak krijgt. Een aquarium heeft vaak ook de waterontharder nodig, en je planten vinden water na ontkalken vaak veel fijner. In deze gevallen is zelfs met zachter water het nog handig om een waterontharder te kopen, om ook de laatste restjes kalk zoveel mogelijk eruit te krijgen.