Wanneer waterontharder nodig? | Nut en Voordelen
Hoewel het Nederlandse leidingwater over het algemeen zacht tot gemiddeld hard is, zijn er regio’s waar het water harder kan zijn. Om de keuze te kunnen maken of een waterontharder nodig is, zijn er een aantal factoren waar je op moet letten.
Heb ik een waterontharder nodig?
Hoewel het Nederlandse leidingwater over het algemeen zacht tot gemiddeld hard is, zijn er regio’s waar het water harder kan zijn. In deze gebieden kan een waterontharder voordelig zijn om kalkaanslag te verminderen. Je hebt vooral een waterontharder nodig als je:
- Veel last hebt van kalkaanslag op sanitair en keukenapparatuur.
- Een gevoelige huid hebt en merkt dat hard water je huid en haar droog maakt.
- Minder zeep, shampoo en schoonmaakmiddelen wil gebruiken. Ook heb je in dit geval minder wasmiddel nodig!
Wanneer heb ik geen waterontharder nodig?
Je hebt geen waterontharder nodig in de volgende situaties:
- Lage waterhardheid: Als de waterhardheid in jouw regio onder de 14 Duitse Graden (°dH) ligt, wordt het water beschouwd als zacht tot matig hard. In deze gevallen is de impact van kalkaanslag beperkt, en de voordelen van een waterontharder zijn minder merkbaar.
- Milieubewuste keuzes: Indien je voorkeur uitgaat naar milieuvriendelijke oplossingen, kun je overwegen om geen waterontharder te installeren vanwege het gebruik van regeneratiezout en het extra waterverbruik tijdens het regeneratieproces.
Wanneer is waterontharding noodzakelijk?
Waterontharding kan noodzakelijk worden beschouwd in de volgende situaties:
- Hoge waterhardheid: In gebieden waar de waterhardheid boven de 14 Duitse Graden (°dH) ligt, wordt water als hard tot zeer hard wordt gezien, dit kan helaas zorgen tot flink veel kalk. Dit kan leiden tot flinke kalkaanslag op sanitair, apparaten en in leidingen, wat de efficiëntie en levensduur van deze items natuurlijk zal verminderen.
- Negatieve effecten op huid en haar: Sommige mensen ervaren droge huid en haar als gevolg van hard water. Waterontharding kan deze problemen verminderen door het verwijderen van de harde mineralen die deze effecten veroorzaken.
Hardheid van het water in je woning
De hardheid van het water in je woning speelt een cruciale rol bij de beslissing of een waterontharder noodzakelijk is. Waterhardheid wordt gemeten in Duitse graden (°dH) en geeft de hoeveelheid kalk in milligram en magnesium in het water aan.
In gebieden met een hardheid boven 14 °dH, waar sprake is van hard tot zeer hard water, kan een waterontharder aanzienlijke voordelen bieden door kalkaanslag te verminderen, de levensduur van huishoudelijke apparaten te verlengen en het algehele comfort te verbeteren. In dit geval heb je het echt nodig!
Hoe kun je de waterhardheid meten? | Duitse hardheid
Om te bepalen of een waterontharder nodig is in je huishouden, kun je de hardheid van je water op verschillende manieren meten. Dit kan zowel zelfstandig als door een professional.
Zelf de waterhardheid meten
- Testen met zeep: Voeg een paar druppels groene zeep toe aan een klein flesje water en schud goed. Veel schuim duidt op zacht water, weinig schuim wijst op hard water. Deze methode geeft een ruwe indicatie.
- Testen met teststrip: Door een teststrip kort in het water te dompelen en de kleurverandering te vergelijken met een kleurschaal, kun je de hardheid aflezen. Dit geeft een indicatieve meting in hoeverre je het echt nodig hebt.
Waterhardheid laten meten door een specialist
- Waterleidingbedrijf of gemeente: Je kunt bij je waterleverancier of gemeente de waterhardheid voor jouw regio opvragen.
- Waterontharder installateur: Een waterontharder installateur kan met professionele apparatuur de exacte waterhardheid in je woning meten en je adviseren over de noodzaak van een waterontharder. Een waterontharder installateur hoeft niet veel te kosten, onderaan deze pagina vind je een offerte! Ontvang advies op maat!
Gevolgen van hard water
De meest zichtbare gevolgen zijn kalkaanslag op sanitair en keukenapparatuur, wat niet alleen een onverzorgde indruk geeft, maar ook de functionaliteit kan beïnvloeden.
Daarnaast kan de levensduur en het rendement van watergebruikende huishoudelijke apparaten aanzienlijk afnemen.
Bovendien kan kalkaanslag leiden tot hogere energiekosten doordat apparaten harder moeten werken om hun taak uit te voeren.
In de volgende secties bespreken we deze gevolgen van hard water in detail.
Gevolg 1: Kalkproblemen door hard water of zacht water?
Hard water zit vol met calcium en magnesium, wat leidt tot kalkaanslag. Dit zie je vaak terug op kranen, in de douche, op tegels en in apparaten die water gebruiken, zoals koffiezetapparaten en waterkokers. Kalkaanslag kan hardnekkig zijn en is lastig te verwijderen.
Gevolg 2: Levensduur en rendement huishoudelijke apparaten
Hard water kan de levensduur en het rendement van huishoudelijke apparaten aanzienlijk verminderen. Apparaten die water gebruiken, zoals wasmachines, vaatwassers en boilers, kunnen te maken krijgen met kalkopbouw.
Gevolg 3: Hogere energiekosten
Kalkaanslag door hard water heeft ook een directe invloed op je energiekosten. Apparaten zoals boilers en verwarmingselementen worden minder efficiënt wanneer ze bedekt zijn met een laag kalk. Dit betekent dat ze meer energie moeten verbruiken om water te verwarmen.
Hoe effectief en nuttig is een waterontharder?
Een waterontharder kan effectief zijn bij het verminderen van kalkaanslag en het verbeteren van de levensduur van apparaten, maar het vereist ook onderhoud en kan leiden tot een verhoogd natriumgehalte in het water, wat voor sommige mensen een zorg kan zijn. Hieronder zullen we verder ingaan op de voordelen en nadelen.
Voordelen
Verlengde levensduur van apparaten: Door het verminderen van kalkaanslag werken huishoudelijke apparaten efficiënter en gaan ze langer mee. Dit hangt echter natuurlijk wel af van het type waterontharder. Het is niet van ieder toestel zeker dat het daadwerkelijk helpt.
- Minder zeep en schoonmaakmiddelen nodig: Zacht water verbetert de werking van zeep, waardoor je minder product nodig hebt voor dezelfde schoonmaakkracht.
- Comfort: Zacht water zorgt voor een zachtere huid en haar na het douchen of baden.
Nadelen
- Toevoeging van natrium: Sommige waterontharders voegen natrium toe aan het water als onderdeel van het onthardingsproces, wat niet wenselijk is voor mensen met een natriumbeperkt dieet.
- Milieu-impact: Het gebruik van zout en het genereren van afvalwater tijdens het regeneratieproces kan een negatieve impact hebben op het milieu.
Ontvang gratis waterontharder offertes
Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!