Waterontharder instellen | Resthardheid kiezen en instellen
Het instellen van een waterontharder is belangrijk om ervoor te zorgen dat het systeem optimaal werkt en het water in je huis de beste kwaliteit heeft. Eén van de belangrijkste aspecten hierbij is het kiezen en instellen van de resthardheid. In dit artikel lees je hier meer informatie over!
Kun je een waterhardheid van je waterontharder (bijvoorbeeld Delta of Erie) instellen?
Je kunt de waterhardheid van je waterontharder zeker instellen. Vaak kun je dit doen met een knopje op de waterontharder. Dit knopje is een mengventiel of ook wel versnijdventiel. Op die manier kun je de waterhardheid instellen die eerder is gezuiverd door de waterontharder. Het instellen van een waterontharder is belangrijk om te zorgen dat het apparaat correct functioneert en je huishouden voorziet van zacht water. In Nederland is het instellen van de resthardheid verplicht voor waterontharders. Dit komt omdat je de hardheid van het water moet aanpassen naar de behoeften van je huishouden. Daarnaast is het verplicht omdat voorkomen moet worden dat het water te zacht wordt. Wanneer het water wel te zacht zou worden, kan dit uiteindelijk corrosie veroorzaken in metalen leidingen en fittingen.
Hoe stel je resthardheid in?
Bij het instellen van een waterontharder is het bepalen van de resthardheid een essentiële stap. De resthardheid verwijst naar de hoeveelheid mineralen die nog in het water achterblijven na het onthardingsproces. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het installen van de resthardheid.
1. Wat is een goede standaard (rest)hardheid van het water?
De standaard resthardheid verwijst naar de hoeveelheid mineralen die in het water achterblijven na het ontharden. Deze waarde kan variëren afhankelijk van de waterhardheid bij jou in de regio en de specificaties van je waterontharder.
2. Functie van het mengventiel voor instellingen
Het mengventiel, dat ook wel bekend staat als het restventiel of versnijdventiel, is een knop die verantwoordelijk is voor het reguleren van de hoeveelheid mineralen die in het ontharde water worden achter gelaten. Door de knop van het mengventiel aan te passen, kun je de resthardheid naar wens instellen.
3. Andere optie: bypass kraan met resthardheid regeling
Naast het mengventiel, kan een bypass kraan van de waterontharder met resthardheid regeling worden gebruikt om de resthardheid van het water aan te passen. Dit doe je niet met een knop, maar met een zwarte schroef op de bypass. Deze optie biedt meer flexibiliteit bij het instellen van de resthardheid.
4. Welke (rest)hardheid van het water is goed?
Het kiezen van de juiste resthardheid is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat het water niet te zacht of te hard is. Een goede resthardheid hangt af van verschillende factoren zoals de waterhardheid bij jou in de regio, maar ook van je persoonlijke voorkeur. Standaard staat een waterhardheid van 0 dH (Duitse hardheid) ingesteld. Het water wordt dan volledig onthard.
Resthardheid meten van onthard water
Door het meten van de resthardheid van het ontharde water, kun je zien of de hardheid van het leidingwater voldoet aan de gewenste normen. Je kunt dit doen door middel van een waterhardheid testkit of je kunt het uit laten voeren door een professioneel labaratorium. Waterhardheid wordt meestal uitgedrukt in Duitse graden (dH).
Voordelen en nadelen van het instellen van de resthardheid
De hardheid van het leidingwater heeft invloed op hoe het water aanvoelt. Echter verschillende meningen over welke hardheid van het leidingwater mensen het fijnst vinden. Het instellen van de resthardheid heeft dan ook zowel voor- als nadelen. Hieronder lees je welke dit voornamelijk zijn.
H3: Waarom is een beetje resthardheid nodig?
Dit zijn de belangrijkste voordelen van het instellen van de resthardheid:
- Het is beter voor je sanitair en warmwaterinstallaties.
Een beetje resthardheid kan helpen om de levensduur van je sanitair en warmwaterinstallaties te verlengen. Water dat volledig onthard is kan corrosie veroorzaken aan metalen leidingen en delen van je verwarmingssysteem. Dit kan uiteindelijk zorgen voor beschadiging en slijtage. - Oude metalen leidingen kunnen anders “ineens” gaan lekken.
Bij oudere woningen met metalen leidingen kan volledig onthard water de beschermende kalkaanslag aantasten. Deze kalkaanslag dient als een beschermende laag tegen corrosie. Zonder deze laag kunnen leidingen sneller gaan roesten en lekken. - Water voelt en proeft anders.
Water met een beetje resthardheid behoudt een natuurlijke smaak en gevoel. Volledig onthard water kan soms iets ‘slijmeriger’ aanvoelen en een andere smaak hebben die sommige mensen niet prettig vinden. Door een beetje mineralen in het water te behouden, blijft het water natuurlijker en aangenamer om te drinken en te gebruiken.
H3: Waarom is een beetje resthardheid nodig?
- Minder efficiëntie van de waterontharder.
Wanneer je water niet volledig onthard is, zullen de voordelen van een waterontharder deels tenietgedaan worden. Dit betekent dat je mogelijk meer zeep, shampoo en afwasmiddel nodig hebt om hetzelfde reinigingsresultaat te bereiken als met volledig onthard water. De zachte textuur van onthard water, die helpt bij reiniging en minder gebruik van schoonmaakmiddelen, zal minder merkbaar zijn. - Het leidingwater is niet volledig kalkvrij.
Zoals eerder vermeld is een beetje resthardheid nodig om bepaalde voordelen te behouden. Echter betekent dit ook dat er nog steeds een minimale hoeveelheid kalk in het water aanwezig is. Hoewel dit beter is voor je sanitair en installaties, kan het toch betekenen dat je nog steeds last hebt van lichte kalkaanslag op plekken waar het water verdampt, zoals douchekoppen, kranen en op glasoppervlakken.
Zelf waterontharder instellen of laten doen?
Het instellen van een waterontharder kan lastig zijn. Dit geldt in ieder geval als je het zelf uit gaat voeren. Wanneer je er voor kiest om het zelf te doen, bespaar je in ieder geval wel kosten op de installatie. Aan de andere kant moet je dan wel zorgen voor een goede voorbereiding en het instellen nauwkeurig uitvoeren. Wanneer je een waterontharder door een professional in laat stellen, hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan. Echter is het instellen van een waterontharder voor een vakman een fluitje van een cent en zal het werk binnen enkele uurtjes uitgevoerd zijn.
Ontvang gratis waterontharder offertes
Ben je van plan een waterontharder aan te schaffen om bijvoorbeeld minder kalkaanslag te hebben in de keuken of badkamer en een minder droge huid te hebben? Ontdek dan alle opties en de beste keuze door middel van ons formulier in te vullen en offertes te vergelijken!