WKO – Warmte-Koudeopslag in de Bodem

Een warmtepomp wordt vaak gebruikt in combinatie met een WKO systeem, een warmte-koude opslag. We leggen uit hoe deze manier van duurzaam verwarmen en verkoelen werkt!

wko

Werking open bodemenergiesysteem

Met een warmte en koudeopslag wordt energie opgeslagen in de bodem. Met de opgeslagen warmte of koude kun je vervolgens je woning op een duurzame manier verwarmen of koelen.

Een WKO systeem wordt vaak op grote openbare gebouwen aangesloten, maar we zien dat de WKO ook steeds vaker gebruikt wordt bij wooncomplexen en nieuwbouwprojecten.

Hoe werkt het?

Om een WKO systeem aan te leggen moet ondergronds ruimte worden gemaakt voor twee waterbronnen: een warme bron en een koude bron. Deze techniek zorgt ervoor dat je zelf duurzame energie kunt gebruiken.

Het grondwater in de warme bron wordt gebruikt wanneer het koud is en het grondwater in de koude bron wordt gebruikt als het warm is.

Monosysteem

Er is ook een WKO systeem met slechts dunne lagen beschikbaar waarbij een enkele bron gegraven wordt. Bij deze vorm van WKO liggen de verschillende watervoerende lagen boven elkaar.

Een warmte-koude opslag met een monobron neemt niet alleen een stuk minder ruimte in beslag, het is ook nog eens een stuk goedkoper.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met warmtepomp experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk warmtepomp offertes

Gegraven ondergrondse buffers

Een warmte-koude opslag wordt meestal gecombineerd met een warmtepomp. Voor warmtepompen moet een geschikte plaats gevonden worden, dat is bij een WKO systeem vaak eenvoudiger.

Bij nieuwbouw wordt de dergelijke opslag aangelegd voordat de bouw van de woningen begint.

wko

Voordelen van WKO

  • Duurzame manier van gebouwen verwarmen en koelen
  • Maakt gebruik van een natuurlijke energiebron met duurzame warmte en koude
  • Neemt niet onnodig ruimte in beslag omdat het systeem in de bodem wordt geplaatst
  • Energiekosten nemen af
  • Zorgt voor een aangename binnentemperatuur
  • De WKO is een toekomstbestendig principe
  • Heel effectief systeem

Goed voor het milieu

Bij WKO heb je de keuze uit open systemen en gesloten systemen. Beide systemen hebben een gezamenlijk voordeel: ze kunnen de temperatuur binnen op een duurzame wijze beïnvloeden.

Zeker met het oog op de toekomst is het verstandig om iedere woning te verduurzamen. Daarmee kun je de energiekosten fors verminderen.

Effectief verwarmen

De WKO maakt naast watervoerende lagen gebruik van twee buffers. Een dergelijke buffer is heel effectief in het op temperatuur houden van grondwater. Het principe is vergelijkbaar met het opwekken van aardwarmte.

Warm water wordt in de winter gebruikt om een huis te verwarmen. Na gebruik wordt het afgekoelde water terug in het systeem gepompt. Dat zorgt voor minder schommelingen in temperatuur.

Flink besparen

Met een WKO gebruik je energie uit hernieuwbare bronnen. De kosten daarvan zijn lager dan van onze traditionele energiebronnen.

Hoewel een WKO vanzelfsprekend een flinke investering is kun je daarna wel fors besparen op je energiekosten. Zeker als je de warmtepomp combineert met zonnepanelen of warmtepomp en vloerverwarming combineert.

Vergunning nodig

Voordat een warmte en koude bron aangesloten mag worden moet een vergunning worden aangevraagd. Ga voordat je de warme en koude bronnen aanlegt na bij de gemeente welke vergunningen je nodig hebt.

Als je zonder vergunning aan de aanleg begint loop je het risico dat de bouw ongedaan gemaakt moet worden.

Veelgestelde vragen

Wat is de afkorting WKO?

+
WKO staat voor warmte-koudeopslag, een systeem waarbij zowel warm als koud grondwater in de bodem opgeslagen wordt om vervolgens ingezet te worden als duurzame energie.

Wat kost een WKO systeem?

+
De kosten van de aanleg van een volledig WKO systeem lopen behoorlijk uiteen. In de praktijk kun je rekenen op een bedrag tussen de €15.000 en €25.000.

Wat is het verschil tussen WKO en een warmtepomp?

+
Warmtepompen halen warmte uit de grond naar een niveau dat bruikbaar is in het gebouw. Voor individuele gebouwen kan dit worden bereikt door een gesloten systeem met een verticale bodemlus. Voor grote gebouwen of groepen gebouwen kan dit worden bereikt met een warmte-koudeopslag

Warmtepomp: gratis offertes!

Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Gelieve in te vullen (velden met sterretje * zijn verplicht):
Soort warmtepomp
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met wko offertes, Gratis! ►