Warmtepomp vervuilend | Milieubelasting van warmtepomp
Is een warmtepomp nu vervuilend en waar heeft dit mee te maken? Is het nog wel verstandig om een warmtepomp te kopen en wegen de voordelen op tegen de nadelen? In dit artikel vind je alle informatie, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken!
Hoe vervuilend is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor gas en is dan ook afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar hoe belastend zijn warmtepompen qua productie nu eigenlijk voor het milieu? Voor de Nationale milieudatabase worden er berekeningen gemaakt om de milieubelasting van materialen te toetsen. Uit nieuwe berekeningen is gebleken dat de materialen die voor warmtepompen gebruikt worden, vervuilender dan gedacht zijn.
Onderdelen warmtepompen
Warmtepompen bestaan uit verschillende onderdelen. Denk hierbij aan diverse elektronica en koudemiddel. Deze onderdelen hebben een bepaalde milieubelasting, wat betekent dat het energie kost om ze te produceren en om ze uiteindelijk weer af te breken.
Bij een eerdere berekening die gemaakt is voor de Nationale milieudatabase, zijn bepaalde onderdelen niet meegenomen. Na een nieuwe berekening is gebleken dat de belasting een stuk hoger ligt dan eerder de verwachting was.
Gevolgen voor de bouw
De nieuwe informatie over de vervuiling van warmtepompen kan gevolgen hebben voor de bouw in ons land. Bij de bouw van bijvoorbeeld een nieuwe woning of ander soort gebouw moet er vooraf altijd een milieuprestatieberekening worden gemaakt. Op basis van de informatie uit de Nationale milieudatabase wordt die berekening gemaakt.
Met de nieuwe berekeningen voor een warmtepomp wordt het lastiger om de milieuprestatieberekening rond te krijgen en te voldoen aan de milieunorm. Als tijdelijke oplossing is er daarom nu een verrekenfactor ingesteld. Hiermee kan de berekende milieu-impact tussen de oude en nieuwe situatie gelijkgetrokken worden.
Vergelijking met cv-ketel
Door de nieuwe berekeningen blijkt nu ook dat de milieu-impact van een warmtepomp hoger ligt dan bij een cv-ketel. Dit heeft te maken met de productie, het onderhoud en de afvalverwerking van de materialen van de warmtepomp. Al deze componenten hebben invloed op het milieu.
Compensatie door minder verbruik aardgas
Ondanks de hogere milieu-impact, is het doorgaans alsnog beter om een warmtepomp aan te schaffen dan een nieuwe cv-ketel. Dat komt doordat je met een warmtepomp een stuk minder of zelfs helemaal geen aardgas meer gebruikt. Tijdens de gebruiksfase van de warmtepomp wordt de milieubelasting dus doorgaans gecompenseerd.
Wanneer je bovendien vanaf 2026 je cv-ketel moet vervangen, is het vanuit de overheid verplicht gesteld om ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Deze kan dan nog samenwerken met de cv-installatie. Een warmtepomp die volledig op elektriciteit werkt mag natuurlijk ook.
Oplossingen milieubelasting
Op verzoek van het ministerie van Economische zaken en het ministerie van Binnenlandse zaken heeft het TNO een onderzoek uitgevoerd naar de belasting op het milieu van warmtepompen. Naast bovenstaande bevindingen en conclusies zijn ze ook met enkele mogelijke oplossingen gekomen. Er zijn nog geen concrete plannen voor deze mogelijke oplossingen.
Verlagen van milieu-impact van de warmtepomp
De focus ligt op het verlagen van de milieubelasting van warmtepompen. Dit kan bijvoorbeeld door ander koudemiddel te gebruiken met een lagere impact en door het gebruik van koper in de warmtepompen terug te brengen. Koper en koudemiddel zijn namelijk materialen met een hoge belasting op het milieu.
Warmtepomp kiezen
Twijfel je nog over de keuze voor een warmtepomp? Is het verstandig om te investeren in een dergelijk apparaat of is het beter om te blijven bij traditionele verwarming? Ook al is er tijdens de productie van warmtepompen sprake van belasting, het is toch aan te raden om te investeren in een warmtepomp. Uiteindelijk moeten we steeds meer van het gas af en overgaan op duurzame energie. Verwarmen met een warmtepomp is een groot onderdeel van deze energietransitie.
Voordelen van een warmtepomp
Naast dat je kunt verwarmen met duurzame energie heeft een warmtepomp nog meer voordelen waarvan je kunt profiteren. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:
- De apparaten hebben een lange levensduur
- Je kunt uiteindelijk gaan besparen op je energiekosten
- De warmtepomp werkt ook op zonne-energie en is hierdoor nog duurzamer
Een ander voordeel is dat een warmtepomp in verschillende soorten en maten verkrijgbaar is. Denk hierbij aan een lucht-lucht, lucht-water, water-water of grond-water warmtepomp. Ook kun je kiezen voor een hybride warmtepomp of een die volledig op elektriciteit werkt. Het is dus belangrijk om de juiste warmtepomp te kiezen voor jouw situatie om zo het beste rendement te kunnen behalen.
Ontwikkeling van warmtepompen
De warmtepomp blijft zich steeds meer ontwikkelen, wat betekent dat de apparaten steeds efficiënter worden. Naar verwachting zal er ook steeds meer gekeken worden naar de impact tijdens de productie en recycling en ontwikkelt dit mee. Het is wel belangrijk om te onthouden dat tijdens het produceren van apparaten die op elektriciteit werken, er altijd een bepaalde mate van belasting zal zijn. Dit kan dus niet altijd volledig terug gedrongen worden.
Warmtepomp: gratis offertes!
Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.