Warmtepomp installateur | Vind een goede installateur voor jouw warmtepomp
Laat je warmtepomp plaatsen door een ervaren installateur! Hoe kun je nu een betrouwbare installateur vinden en met welke installatiekosten moet je rekening houden? Wij leggen het je graag uit!
Warmtepomp laten plaatsen door een installateur
Wanneer je een warmtepomp installateur inschakelt, weet je zeker dat je warmtepomp op de juiste manier geïnstalleerd en afgesteld wordt en naar behoren werkt. Installateurs hebben de nodige kennis en ervaring en voorzien je bovendien graag van advies over warmtepompen. Daarnaast kun je de warmtepomp direct in gebruik nemen nadat de installateur langs is geweest en zal het de levensduur van de warmtepomp goed doen.
Onderdelen van warmtepomp installatie
Een vakkundige installatie van een warmtepomp bestaat uit verschillende stappen:
- Radiatoren checken en nagaan of verwarmingselementen goed afgestemd zijn
- Binnenunit plaatsen
- Buitenunit plaatsen (wanneer deze aanwezig is, dit kan op het dak of aan de gevel)
- Montage van koelleidingen en elektrakabel
- Installatie van nieuwe thermostaat (of opnieuw instellen van huidige thermostaat)
- Afstellen en testen van het systeem
Is zomaar zelf installeren mogelijk?
Het is mogelijk om een warmtepomp zelf te installeren. Een voordeel hiervan is dat je bespaart op de installatiekosten. Toch wordt het afgeraden om zelf aan de slag te gaan met de installatie. Een warmtepomp installateur heeft namelijk ervaring en zorgt ervoor dat de installatie aan alle eisen voldoet. Wanneer je daarnaast in aanmerking wilt komen voor een subsidie, is het een vereiste dat de warmtepomp door een installateur geplaatst is.
Wat kost een warmtepomp installateur?
De installatiekosten die je betaalt voor je warmtepomp, zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zo scheelt het per type warmtepomp hoe lang een installateur bezig is en hoe complex de installatie is. Daarnaast scheelt het ook per woning hoe vlot de installatie verloopt. Bij de ene woning is een installateur misschien een halve dag bezig terwijl dat bij een andere woning misschien wel een hele dag is. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat de klus binnen een dag uitgevoerd wordt. De gemiddelde kosten die je voor een installatie betaalt liggen tussen de € 2.000 en € 3.000.
Erkend installatiebedrijf
Het kiezen voor een erkend installatiebedrijf kan ook voor een hogere prijs zorgen, maar je krijgt hier meestal ook kwaliteit en extra garantie voor terug. Wanneer je een warmtepomp van een merk koopt, kun je vaak hun installateurs inhuren voor de plaatsing. Je kunt dan bijvoorbeeld een NIBE, Daikin of LG warmtepomp installateur krijgen, vaak ook voor een goedkopere prijs omdat de prijs van de warmtepomp installeren al inbegrepen zit bij de aanschaf van een warmtepomp.
Vergelijken leveranciers en de beste offerte
Door de installatiebedrijven, leveranciers en offertes goed te vergelijken, weet je zeker dat je de beste prijs voor de meest complete installatie betaalt. Je kunt zo makkelijk zien welke installateurs ervaring hebben met het merk en type van jouw warmtepomp, maar ook welke offertes het meest compleet zijn. Je betaalt het liefste zo min mogelijk extra natuurlijk, en door de offertes naast elkaar te leggen zie je precies welke werkzaamheden nodig zijn en waar verborgen kosten kunnen zitten.
Installateurs vergelijken
Waar moet je op letten wanneer je op zoek bent naar een warmtepomp installateur? Wanneer je een bepaald merk hebt gekozen, is het goed om te kijken welke installateur praktijkervaring heeft met het plaatsen van warmtepompen van dit merk. Zo weet je zeker dat je de juiste ervaring in huis haalt voor bijvoorbeeld een Vaillant of Mitsubishi warmtepomp installateur. Kijk daarnaast naar reviews om na te gaan of een installateur betrouwbaar is en hoeveel jaar ervaring ze hebben op het gebied van warmtepompen. Bovendien is het altijd goed om meerdere offertes aan te vragen van lokale installateurs, en zo de verschillen te vergelijken. Zo weet je meteen wat de kosten zullen worden en kom je niet voor verrassingen te staan.
Vraag naar certificering
Er is veel vraag naar warmtepompen en dus ook naar de installateurs hiervan. Dit zorgt ervoor dat het lastig kan zijn om een goede installateur te vinden. Het beste wat je kunt doen om erachter te komen of je een vakbekwame warmtepomp installateur, is om naar hun certificering te vragen. De specialisten moeten namelijk geschoold zijn om warmtepompen te mogen installeren en moeten dit ook kunnen bewijzen. Voor een installatiebedrijf kun je ook kijken naar een SEI erkenning. Niet alle bedrijven zullen deze erkenning hebben omdat hier contributie voor moet worden betaald, maar als een installatiebedrijf wel SEI erkend is, weet je zeker dat alle kennis en vaardigheden aanwezig zijn voor de beste installatie.
Advies vragen aan wie de warmtepomp plaatst
Wat ook belangrijk is tijdens het vergelijken en kiezen van een installateur, is om vooraf vrijblijvend advies te vragen. Een specialist kan nagaan of jouw woning geschikt is voor een warmtepomp en of deze past bij jouw persoonlijke situatie. Hiervoor moet bijvoorbeeld gekeken worden naar het huidige verwarmingssysteem in de woning en hoe goed geïsoleerd de woning is. De installateur kan zo advies geven over eventuele aanpassingen die nodig zijn voor de installatie van een warmtepomp. Ook kun je vaak voor het combineren van een warmtepomp, zonnepanelen en/of warmtepompboiler advies vragen aan de installateur.
Typen warmtepompen
Er zijn verschillende soorten warmtepompen verkrijgbaar. Elke warmtepomp werkt net weer anders en heeft een andere warmtepomp aansluiting. Het is dus goed om verschillende warmtepompen te vergelijken en erachter te komen welke variant je wilt laten installeren.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp wordt aangesloten op een bestaande cv-ketel, en samen verwarmen ze je woning. Hierdoor zijn de hybride warmtepomp kosten lager dan volledig elektrische warmtepomp kosten. In principe zal de hybride warmtepomp installatie voor het grootste deel voor verwarming zorgen, maar als het nodig is springt de cv-ketel bij. Je bent dus nog niet volledig van het gas af, maar maakt wel al voor een deel gebruik van duurzame energie. Hierdoor moet de hybride warmtepomp installateur niet alleen de warmtepomp goed kennen, maar ook met de CV-ketel kunnen werken.
All-electric warmtepomp
Een elektrische warmtepomp werkt volledig op stroom en hoeft dus niet meer aangesloten te worden op de cv-ketel. De warmtepomp vervangt de cv-ketel zelfs volledig. Je gasverbruik wordt hierdoor een stuk minder. Ook hier kan het lonen om een installateur te kiezen die specifiek kennis heeft van jouw soort warmtepomp. Een elektrische warmtepomp is een grote investering en door bijvoorbeeld een installateur te kiezen die gespecialiseerd is in de geothermische warmtepomp kan voor een grotere besparing zorgen.
Diverse warmtebronnen
Warmtepompen halen hun energie uit diverse warmtebronnen. De grond-water warmtepomp haalt bijvoorbeeld warmte uit de bodem, en de water-water warmtepomp gebruikt grondwater als warmtebron. Daarnaast is er nog de lucht-lucht warmtepomp die warmte uit de buitenlucht haalt en de lucht-water warmtepomp die ook de buitenlucht als warmtebron gebruikt. Het verschil is dat de laatste variant de warmte niet alleen gebruikt voor het verwarmingssysteem, maar ook voor warm water.
Warmtepomp: gratis offertes!
Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.