Hybride warmtepomp installatie | Stappenplan voor de installatie
De juiste installatie van de hybride warmtepomp is belangrijk om de beste werking hiervan te krijgen. Een warmtepomp installateur zal ervoor zorgen dat deze installatie zo goed en snel mogelijk gaat, waarna je meteen op een duurzame manier jouw huis kunt verwarmen.
Hoe werkt de warmtepomp installatie
Wanneer je de hybride warmtepomp hebt aangeschaft, zal deze ook moeten worden aangesloten. Het installeren van dit hybride systeem is een secuur klusje, omdat deze goed met het verwarmingssysteem en de CV-ketel moet samenwerken. Vaak zal de warmtepomp installatie met het volgende stappenplan worden uitgevoerd door de warmtepomp installateur.
Centrale verwarming controle
De verwarming moet in goede staat zijn voor de hybride warmtepompen kunnen worden geplaatst. Wanneer je radiatoren hebt, moet ook worden gecontroleerd of deze voor de hybride warmtepomp geschikt zijn. Het beste is om speciale radiatoren voor de warmtepomp met lagere temperaturen te installeren, maar dit is niet altijd nodig. Als alle elementen goed op elkaar zijn afgestemd, kan de installatie verder gaan en de warmtepomp snel op de centrale verwarming aangesloten worden.
Binnenunit plaatsen
Hierna is het tijd om de binnenunit naast de CV-ketel te plaatsen. Dit is ook waar de leidingen voor de CV-installatie aan de hybride warmtepomp worden aangesloten. De thermostaatkabel wordt van de huidige CV-ketel naar de warmtepomp verplaatst, de twee apparaten worden met een kabel verbonden en waar nodig zal de elektra worden aangepast. Dit is ook het punt dat er eventueel een buffervat bij kan worden geplaatst, zodat de warmtepomp niet steeds in- en uit zal schakelen.
Buitenunit plaatsen
Nu de binnenunit van de hybride warmtepomp staat, is het tijd voor de buitenunit. Deze kan op verschillende plaatsen rondom het huis worden geplaatst, maar het belangrijkste is dat deze stevig staat en geen geluidsoverlast veroorzaakt. Er kan hierbij ook een condensafvoer worden gemaakt. De buitenunit van de hybride warmtepomp zorgt ervoor dat energie uit de buitenlucht onttrokken wordt, waardoor het belangrijk is dat deze altijd genoeg lucht krijgt.
Leidingen en kabels trekken
De verschillende units van de warmtepompen moeten met elkaar verbonden worden. De buitenunit heeft koelleidingen en een elektriciteitskabel, die naar de binnenunit moeten worden geleid. Hiervoor moeten gaten in de muur worden geboord en de leidingen goed worden vastgezet. Als de elektra in de meterkast moet worden aangepast, is dit ook het moment waarop dat gebeurt. Hierna is de hybride warmtepomp samen met de CV-ketel klaar voor de laatste stap.
Systeem instellen
Wanneer de leidingen zijn getrokken en alle elektra goed is, is het tijd om het koudemiddel toe te voegen. Dit is het belangrijkste deel van elk type warmtepomp, maar ook het meest gevaarlijke. Dit moet altijd door een vakpersoon worden gedaan. Nadat de leidingen zijn gevuld worden de gaten gedicht en de thermostaat opnieuw ingesteld. Na deze stap is je hybride warmtepomp klaar om gebruikt te worden!
Goede installatie voor een goede werking
De hybride warmtepomp is een duurzaam alternatief voor verwarming op gas. Met de huidige energieprijzen is het goedkoper om op elektriciteit te verwarmen dan op gas, maar het is wel belangrijk dat je genoeg warmte opwekt om je huis comfortabel te maken. Ook de beste hybride warmtepomp zal niet op de koude dagen je huis kunnen verwarmen, maar deze kan wel zo lang mogelijk voor de verwarming zorgen. Zodra het echt heel koud wordt, springt de CV-ketel bij.
Het juiste hybride systeem
Je kunt uit twee soorten hybride warmtepompen kiezen wanneer je kiest voor de hybride warmtepomp kopen. Je kunt voor een lucht-lucht warmtepomp gaan of een ventilatiewarmtepomp. De lucht-lucht warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron van duurzame energie. Een ventilatiewarmtepomp gebruikt daarentegen de afgezogen ventilatielucht uit je eigen woning. Deze heeft geen buitenunit nodig, maar kan alleen worden gekozen wanneer je een mechanisch ventilatiesysteem hebt.
Er is niet per se een nieuwe CV-ketel nodig wanneer je een hybride warmtepomp wilt laten installeren. Vaak is de CV-ketel makkelijk geschikt te maken voor hybride warmtepompen en scheelt dit in de uiteindelijke investering. Je leest weleens iets over de hybride CV-ketel, maar dit is eigenlijk gewoon een CV-ketel die is verbonden met een hybride warmtepomp.
Warm water via CV-ketels
Elk type warmtepomp, of het nou een hybride warmtepomp is of een volledig elektrische warmtepomp, zal niet meteen het sanitair water verwarmen. Hiervoor wordt vaak nog de CV-ketel gebruikt, omdat deze het sanitair water ook echt warm genoeg kan krijgen. Je kunt voor warm water ook kiezen voor een zonneboiler. Het is goed om in gedachten te houden dat je dus altijd nog wel wat gasverbruik zult hebben, tenzij je op een andere manier voor het warme water kan zorgen.
De grootste besparing
De hybride warmtepomp is een flinke investering, maar zal ook een grote besparing op de energierekening betekenen. Met de huidige energietarieven is elke besparing fijn, maar je kunt zelf ervoor zorgen dat je jouw gasverbruik nog meer drukt en juist elektriciteit kan gebruiken voor het verwarmen. Je woning geschikt maken voor de warmtepompen is erg simpel: met goede isolatie kun je de terugverdientijd flink verminderen. Ook vloerverwarming is een uitstekende keuze om met minder vermogen toch genoeg warmte te kunnen krijgen in huis.
Warmtepomp subsidie
Je kunt de terugverdientijd van de hybride warmtepompen nog korter maken door subsidie aan te vragen. Deze kun je vaak ook meteen gebruiken voor extra isolatie om de hybride warmtepomp beter te laten werken. Het is belangrijk hiervoor om de hybride warmtepomp door een specialist te laten installeren. Zonder professionele installatie kun je meestal geen aanspraak maken op warmtepomp subsidie, waardoor de aanschaf nodeloos duur wordt.
Aansluiting op verwarmingssysteem
In dit hybride systeem werken de hybride warmtepomp en de CV-ketel samen om voor de ruimteverwarming te zorgen. Om ervoor te zorgen dat deze apparaten goed kunnen samenwerken, is het belangrijk dat ze goed op elkaar worden aangesloten. Zo kun je gebruik maken van het warme CV-water wanneer nodig, maar gebruik je niet te veel gas voor de verwarming van het tapwater of je woning.
Goed onderhoud is belangrijk
Zodra de hybride warmtepomp goed werkt, is het belangrijk dat deze goed wordt onderhouden. Belangrijke onderdelen zoals de warmtewisselaar zijn weleens aan vervanging toe, en je wilt dit liever niet pas merken als het niet meer werkt. Of de warmtepomp nou op ventilatielucht of buitenlucht werkt, het is altijd een goed idee om de warmtepomp af en toe schoon te laten maken en te laten nakijken. Je verbruikt dan ook niet te veel elektriciteit, gebruikt het minimum aan gas en hebt een goed rendement van je hybride warmtepomp.
Warmtepomp: gratis offertes!
Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.