Alternatief warmtepomp | Ontdek de overige mogelijkheden
In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het gas af zijn. De warmtepomp lijkt een goed alternatief voor de gasgestookte CV-ketel, maar er zijn nog andere goede alternatieven.
Waarom alternatief voor de warmtepomp
De warmtepomp zelf is al een duurzaam alternatief voor de huidige CV-ketel. Voor de meeste huizen is het een volwaardig alternatief voor een nieuwe gasgestookte ketel, wanneer het tijd is om de CV-ketels te vervangen. Je kunt dan kiezen tussen een all-electric warmtepomp of een hybride warmtepomp. De volledig elektrische warmtepomp heeft alleen elektriciteit nodig voor het verwarmen, met de hybride warmtepomp zal de CV-ketel nog bij kunnen springen waar nodig.
Elektrische verwarming
Duurzaam verwarmen is vaak elektrisch verwarmen, waarbij geen gas wordt gestookt. Omdat aardgas maar beperkt beschikbaar is, terwijl duurzame energie wel hernieuwbaar is, wordt er steeds vaker gekozen voor elektrisch verwarmen. Omdat de warmtepomp warmte actief rondpompt in een ruimte, in tegenstelling tot de radiatoren die meestal bij de CV-ketel horen, heb je een lager energieverbruik voor een aangename warmte.
Niet altijd warmtepomp geschikt
De warmtepomp is niet altijd een geschikt alternatief voor de CV-ketel. Je hebt goed geïsoleerde woningen nodig om maximaal gebruik te kunnen maken van de warmtepomp. Ook heb je meestal een zwaardere aansluiting nodig voor de hoeveelheid stroom die wordt gebruikt, en er is ook veel ruimte nodig voor het hele apparaat.
Grote investering
Een ander nadeel is dat warmtepompen een grote investering zijn. Ook al is er subsidie vanuit de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE), toch is de aanschaf een investering. Je kunt niet altijd subsidie krijgen om je huis goed geïsoleerd te maken voor de optimale werking, waardoor dit duurzame alternatief soms gewoon een duur alternatief is.
Alternatief voor de warmtepomp
Er zijn meerdere alternatieven voor de warmtepomp die ook voor warm water of verwarming kunnen zorgen. Vaak zijn deze een kleinere investering, maar toch een prima alternatief om te verduurzamen.
Vloerverwarming
Vloerverwarming wordt vaak al aangeraden om in combinatie met de warmtepomp te nemen. De vloerverwarming met warmtepomp is een duurzaam alternatief voor verwarmen op gas met radiatoren. Je kunt de vloerverwarming door middel van warm water laten werken, maar ook een volledig elektrische vloerverwarming is mogelijk. Je kunt op een lagere temperatuur verwarmen en het toch een comfortabele temperatuur te krijgen binnen, allemaal zonder gas.
Zonneboiler
De zonneboiler is het beste alternatief voor warm tapwater. Het is dus geen goed alternatief voor de warmtepomp als het over verwarming gaat, maar wanneer je veel warm water gebruikt is dit wel een ideale oplossing. In de zomer kun je met een zonneboiler bijna al je warme water maken zonder gas of stroom nodig te hebben, maar je moet wel plek hebben voor de zonnecollectoren, boiler en buffervat. Veel mensen twijfelen tussen een zonneboiler of warmtepomp, deze apparaten verschillen licht van elkaar.
Infraroodpanelen
Met infraroodpanelen kun je via straling je huis opwarmen. Infrarood straling zorgt ervoor dat de ruimte verwarmd wordt zonder verspilde warmte. De lucht wordt namelijk niet opgewarmd met infrarood verwarming, maar juist de dingen die in de ruimte staan. Zo kun je op koude dagen erg snel en relatief eenvoudig toch een lekker warm huis hebben. Infraroodpanelen werken op elektriciteit, waardoor je zelf de energie hiervoor kunt opwekken met zonnepanelen. Je hebt echter voor een gemiddelde woning wel veel panelen nodig en ze kunnen niet tot een hoge temperatuur verwarmen.
Elektrische ketel
Een elektrische ketel lijkt een prima oplossing die het beste van de CV-ketel en de warmtepomp combineert, maar toch is dit niet meteen het geval. Het kost minder om de elektrische ketel te kopen en te laten installeren, maar hij verbruikt wel meer energie. Ook moet je de isolatie in je huis alsnog verbeteren om hier het hoogste rendement uit te halen.
Airco als alternatief voor warmtepomp
Een airconditioning systeem kan ook dienen als een alternatief voor de warmtepomp. Aircosystemen zijn niet alleen in staat om een ruimte te koelen, maar kunnen ook warmte creëren. Dit wordt mogelijk gemaakt door de zogenaamde lucht-lucht warmtepomp technologie, een airco die ook kan verwarmen is dus in feite een lucht-lucht warmtepomp.
Milieuvriendelijk
Het voordeel van een airco als verwarming is dat het over het algemeen energiezuiniger en dus goedkoper is dan een gasgestookte CV ketel. Bovendien kunnen aircosystemen snel een aangename temperatuur in de ruimte creëren.
Meerdere airco’s nodig voor een goede werking
Echter, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van airco als alternatief voor warmtepomp. Ten eerste, een enkele airco unit kan meestal niet de gehele woning verwarmen. Voor het verwarmen van meerdere ruimtes zijn vaak meerdere binnenunits nodig. Ten tweede, de aanschafkosten van een airco die ook kan verwarmen liggen tussen de 1500 en 3000 euro voor een binnen- en buitenunit, wat een aanzienlijke investering kan zijn.
Beste oplossing voor het milieu
Warmtepompen zorgen, samen met de CV-ketel, voor het nodige warme water en overige verwarming in huis. Op kleine schaal, voor gemiddelde huishoudens, kun je dit prima met warmtepompen opwekken zonder aardgas nodig te hebben. Maar als de aanschaf van de warmtepomp te duur is, of je CV-ketel nog niet aan vervanging toe is, kan het de betere optie zijn om voor een alternatief voor de warmtepomp te kiezen.
Hybride warmtepomp
Om het beste van beide werelden te krijgen, is een hybride warmtepomp geschikt. Je gebruikt minder gas, omdat de warmtepomp zelf het overgrote deel van de verwarming op zich kan nemen. De extra kWh stroom die je gaat gebruiken, kun je makkelijk zelf opwekken met zonnepanelen, waardoor dit duurzaam is en de energierekening niet veel zal laten stijgen. Ook een propaan warmtepomp werkt makkelijker samen met het bestaande verwarmingssysteem in je huis.
Alternatief cv ketel
Het is natuurlijk ideaal om van het begin af aan al van het gas af te kunnen. Daarom is nieuwbouw ook uitermate geschikt voor een warmtepomp. Hierbij kan ook rekening gehouden worden met de nadelen, zoals bijvoorbeeld mogelijk geluidsoverlast, zodat je wel de lusten hebt, maar niet de lasten. Om minder gas te gebruiken is de warmtepomp de beste oplossing, maar als dit geen optie is, is er altijd een prima alternatief voor de warmtepomp waar je gebruik van kunt maken.
Veelgestelde vragen
Hoe kom ik van het gas af zonder warmtepomp?
Wat is beter dan een warmtepomp?
Wat vervangt de warmtepomp?
Warmtepomp: gratis offertes!
Wil je jouw woning verduurzamen met een warmtepomp? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde warmtepomp experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.