Muur waterdicht maken | Hoe doe je dat? | Info & tips
Een muur waterdicht maken, hoe doe je dat? Dat is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Er zijn echter verschillende middelen die dat mogelijk maken. Waterglas en epoxy coating staan bij velen bekend als het beste middel om dit klusje te klaren.
Een natte muur impregneren, kan dat?
Over het geheel genomen is het niet raadzaam om een natte muur te impregneren. Het is het meest effectief om te doen wanneer de muur goed droog is. De impregneermiddelen kunnen dan beter doordringen in het materiaal. Dit leidt dan ook tot een duurzamer effect dan wanneer de impregneermiddelen worden toegebracht op een vochtige ondergrond.
Vochtige muren zijn meestal het gevolg van regen, lekkage of andere vochtproblemen. Indien er dus sprake is van een natte muur kun je er het best eerst voor zorgen dat deze weer droog wordt. Zo voorkom je dat er vocht ontstaat tussen het muuroppervlakte en het impregneermiddel, wat anders ten koste gaat van de effectiviteit.
Hoe behandel je een vochtige muur?
Een vochtige muur lijkt op het eerste gezicht een vrij onschuldig probleem. Echter, kunnen de gevolgen hiervan erg veel geld kosten, om maar niet te spreken over de gezondheidsrisico’s dat het met zich meebrengt. Het is daarom belangrijk om de muur zo snel mogelijk te behandelen. Hierbij dien je er rekening mee te houden dat verschillende materialen ook verschillende kenmerken hebben.
Bakstenen muur
Bakstenen muren beschikken meestal over een poreus karakter. Het is daarom belangrijk om een impregneermiddel aan te brengen dat goed geschikt is voor poreuze oppervlakken. Ook dient de bakstenen muur goed te kunnen ademen. Daarom kies je het best voor een middel dat beschermend is tegen vocht, maar tegelijkertijd niet ten koste gaat van het ademende vermogen hiervan.
Aangeraden impregneermiddelen bevatten meestal siloxaan- of silaanverbindingen. Deze staan erom bekend diep door te dringen in poriën en tegelijkertijd een waterafstotende barrière te creëren.
Houten muur
Hout dient daarentegen heel anders behandeld te worden dan baksteen. Hiervoor zijn er dan ook impregneermiddelen nodig die extra bescherming bieden tegen insecten en schimmels. Dit is natuurlijk ook sterk afhankelijk van de locatie waar de muur zich bevindt. Ook zijn er verschillende houtsoorten die om de reden verschillend behandeld dienen te worden. Zo kan zachthout meer impregneermiddel absorberen dan harde houtsoorten als eikenhout bijvoorbeeld.
Enkele bekende middelen om hout mee te impregneren bevatten meestal oliën, wasachtige stoffen of siliconen. Deze zijn in staat om diep door te dringen in het hout wat zorgt voor extra bescherming.
Vochtwerende verf
Vochtwerende verf is ook een optie om je muur waterdicht te maken. Het is aan te raden eerst de ondergrond te reinigen voordat je de vochtwerende verf aanbrengt. Het is namelijk belangrijk om op een goede ondergrond te schilderen. Twee lagen vochtwerende verf is al genoeg om je gevel waterdicht te maken, en misschien zelfs een nieuwe look te geven.
Let wel op dat het in sommige gevallen nodig is om een vergunning aan te vragen voor het schilderen van jouw gevel, en soms zijn er voorschriften waar je aan moet voldoen. Het is aan te raden dit van tevoren na te vragen bij de gemeente.
Wat zijn de kosten van vochtwerende verf?
De kosten van vochtwerende verf zijn redelijk hoog, voor 10 liter vochtwerende verf van professionele kwaliteit betaal je al snel tussen de € 200 en € 250. Er zijn ook goedkopere versies beschikbaar, maar deze zijn voor lichte problemen met vocht. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de prijzen kunnen verschillen. Een impregneermiddel van hout kan namelijk een andere prijs hebben dan voor steen.
Impregneermiddel
Je kan de muur waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel. Dit impregneermiddel breng je aan op de gevel. Hierdoor krijg je een soort doorzichtige laag waardoor de gevel waterdicht zal zijn. 5 liter impregneermiddel heb je al vanaf 50 euro. Mocht je een schoorsteen hebben is het ook verstandig om ook meteen de schoorsteen te impregneren.
Hoe impregneer je ondergrondse muren?
Vochtbestrijding van muren stappenplan :
- Begin met het inspecteren van de muur
- Voer eventuele reparaties uit
- Reinig het oppervlak van de muur
- Kies het gepaste impregneermiddel
- Toebrengen van het impregneermiddel
- Indien het nodig is, herhaal de behandeling volgens dezelfde methode
- Laat de muren goed drogen
Welke waterafstotende verf voor een waterdichte kelder?
Om vocht te bestrijden en je kelder waterdicht te maken kun je waterglas of een epoxy coating toepassen. Voor 20 euro heb je al 5 kg waterglas, en voor 25 euro al 1 kg epoxy coating. Voor keldervloeren kun je meestal het beste waterglas gebruiken. Voor muren wordt vaak een waterdichte mortel gebruikt. Om eventuele scheuren en gaten te vullen is een waterdichte mortel ook aan te raden. De kosten van waterdichte mortel liggen rond de 100 euro per 25 kg.
Polyesterhars
Polyesterhars is het goedkoopst om oppervlaktes waterdicht te maken. Het is makkelijk aan te brengen. Het nadeel van polyesterhars is de sterke, penetrante geur tijdens het aanbrengen. De vochtbestrijding kosten voor polyesterhars liggen rond de 10 euro per 1 kg.
Epoxyhars
Epoxyhars is vrijwel geurloos, daardoor is dit een betere optie wanneer je zelf in het huis woont tijdens de klus. Ook heeft het een kleinere laagdikte. Beide producten zijn te gebruiken op zowel badkamer, wanden als vloeren, en ze zijn te koop via internet of bij de bouwmarkt. De kosten van epoxyhars liggen rond de 50 euro per 3 kg.
Door het vergelijken van de vochtbestrijding offertes bespaarden we op de kosten. Het is nu weer geheel droog geworden en sneller dan ik hoopte!
Tips:
- Behandel je badkamer met een polyesterhars of epoxyhars voor waterdichtheid.
- Pas waterglas of een epoxy coating toe om je kelder waterdicht te maken.
- Een buitenmuur kun je waterdicht maken op verschillende manieren: met impregneermiddel, gevelbekleding of met vochtwerende verf.
- Ga goed na welk type product het beste past bij jouw ondergrond.
- Ga voordat je gaat schilderen na of je hiervoor een vergunning nodig hebt bij de gemeente, en of je aan alle eisen voldoet.
Muur waterdicht maken: prijzen vergelijken
Wil je de muren van jouw woning waterdicht laten maken? Vul onderstaand formulier in, geef je wensen door en ontvang offertes op maat. Kom in contact met diverse specialisten en vergelijk de prijzen!