Vloertegels verwijderen | Zelf doen of uitbesteden?
Is je oude tegelvloer versleten of wil je een nieuwe vloer aanleggen? Dan moet je beginnen met het verwijderen van de vloertegels. Lees hier hoe je de tegels verwijderd en hoeveel het kost om een vakman in te schakelen.
Wat kost het om een tegelvloer te laten verwijderen?
De kosten van het laten verwijderen van vloertegels zijn afhankelijk van een aantal factoren. Daardoor kan de prijs erg verschillen afhankelijk van de situatie. De gemiddelde prijs voor het verwijderen van tegels is € 45 tot € 55. Dit is de prijs zonder puin afvoeren, voorrijkosten en andere bijkomende kosten.
Factoren die de prijs bepalen
De totale kosten worden beïnvloed door de volgende factoren:
- Het aantal vierkante meters van de tegelvloer die je wilt verwijderen.
- Zijn de tegels gelijmd of in cement gelegd?
- Woon je in een eengezinswoning of in een flatgebouw?
- Is het mogelijk om een puincontainer dicht bij de woning te plaatsen?
De kosten bestaan uit het afplakken van wanden of vloeren, het verwijderen van de tegels, het opruimen en afvoeren van afval en de voorrijkosten. Tegels verwijderen is een arbeidsintensieve klus waardoor het grootste deel van de totale kosten naar arbeidsuren gaat.
Op de kosten besparen
Je kan veel besparen door de klus zelf uit te voeren in plaats van een specialist in te schakelen. Het is wel een arbeidsintensieve klus en zeker tegels in cement verwijderen kan zwaar werk zijn. Daarom kan je er ook voor kiezen om delen van de klus zelf te doen. Zo kan je bijvoorbeeld het opruimen en afvoeren van het puin zelf uitvoeren.
Hoe haal je vloertegels weg?
Hoe je te werk gaat wanneer je tegels gaat verwijderen, hangt ervan af of je gelijmde of in specie gelegde tegels hebt. Voor de badkamervloer worden vaak natuurstenen of keramische tegels gebruikt. Deze zijn lastiger te verwijderen tijdens het slopen van de badkamer, omdat ze in specie gelegd zijn en dikker zijn.
In specie gelegde tegels verwijderen
Specie is een verzamelnaam voor metselwerken, pleisterwerken en beton. In specie gelegde vloertegels zijn een stuk lastiger te slopen. Deze klus kost meer fysiek werk en heeft zwaarder gereedschap nodig. Je zal een elektrische breekhamer of boorhamer met een krachtige compressor nodig hebben.
Hoe gelijmde vloertegels verwijderen?
Vloertegels die gelijmd zijn worden gemakkelijker verwijderd. Je kan dit met een beitel en hamer prima doen. Daardoor kost het sloopwerk hiervan een stuk minder fysieke inspanning en er ontstaat minder schade aan de ondervloer.
Welk gereedschap heb je nodig om tegels te verwijderen?
Wat het benodigde gereedschap is, hangt ervan af of je gelijmde tegels of tegels in cement gelegd wilt verwijderen. Voor gelijmde tegels verwijderen heb je het volgende nodig:
- Een brede beitel. Je kan eventueel een brede schroevendraaier gebruiken
- Een hamer
- Werkhandschoenen
- Veiligheidsbril
- Stofkapje
- Puinzakken
Voor in cement gelegde tegels verwijderen heb je nodig:
- Een boorhamer met beitel of een elektrische breekhamer
- Werkhandschoenen
- Veiligheidsbril
- Stofkapje
- Oorkappen
- Plastic voor het afplakken van alles wat niet vuil of beschadigt mag raken. Er komt namelijk veel stof en puin vrij bij het gebruiken van een boorhamer of elektrische breekhamer
- Puinzakken
Heb je een vergunning nodig om vloertegels te verwijderen?
Over het algemeen heb je geen vergunning nodig voor het verwijderen van een tegelvloer. Zoek de voorwaarden op voor slopen zonder vergunning bij jouw gemeente.
Let op je gezondheid
Bij het verwijderen van de tegels kan veel stof ontstaan. Draag dus altijd een stofmasker wanneer je aan de slag gaat om je gezondheid te beschermen. Doe daarnaast stevige werkhandschoenen aan en draag een veiligheidsbril ter bescherming van rondvliegend puin. Bij het verwijderen van in cement gelegde tegels moet je ook oorkappen op door het lawaai dat de apparaten zullen veroorzaken.
Stappen bij zelf vloertegels verwijderen
Wanneer je bent voorbereid op het verwijderen van de tegels kan je aan de klus beginnen. Zorg ervoor dat je jouw gezondheid beschermd, je een vergunning hebt wanneer nodig en dat je al het benodigde gereedschap klaar hebt liggen.
Stap 1: Afdekken
Dek alles af waar je geen stof en vuil op wilt hebben. Zeker bij in cement gelegde tegels en wanneer je een elektrische breekhamer gebruikt is dit noodzakelijk. Je kan last hebben van het vrijkomende puin. Daarnaast voorkom je ook dat omliggende tegels zoals de wandtegels beschadigd kunnen raken.
Stap 2: Begin in de hoek
Je kan het best in een hoek beginnen. Zoek een tegel waar wat barstjes in zitten. Op deze manier kan je het makkelijkste beginnen. Zet je beitel in de barst en maak de barst groter door met een hamer op de beitel te slaan. Doe dit totdat je de tegel los kunt wrikken en kan verwijderen. Wanneer je geen tegel kan vinden met barstjes kan je een tegel in de hoek van de vloer kapot slaan om gemakkelijk te kunnen beginnen.
Stap 3: Het verwijderen van de tegels
Gelijmde tegels: Verwijder de tegels met de beitel. Zet de beitel aan de rand van een tegel en geef een klein tikje met de hamer tot de tegel loslaat. Op deze manier kan je alle tegels verwijderen. Gebruik een elektrische breekhamer of boorhamer wanneer het om een erg grote ruimte gaat en je de tegels niet wilt bewaren.
In specie gelegde tegels: Deze tegels zullen lastiger te verwijderen zijn. Gebruik daarom een elektrische breekhamer of boorhamer. Deze tegels zullen bijna altijd breken waardoor je deze bijna niet onbeschadigd kan verwijderen.
Stap 4: De cementvloer verwijderen
Je kan de cementdekvloer behouden wanneer je zorgvuldig te werk gaat, maar je kan er ook voor kiezen om de cementvloer te verwijderen. Als je deze verwijderd zal je geen oneffenheden weg hoeven te werken, maar kan je een nieuwe dekvloer aan laten brengen voor een nieuwe, egale ondergrond voor de nieuwe vloer.
Stap 5: Puin afvoeren
Schep al het puin in puinzakken zodat je het kan afvoeren. Het puin afvoeren kan in puinzakken of je kan een container huren wanneer je veel puin hebt.
Overige werkzaamheden
Na het verwijderen van tegels zal je de vloer klaar moeten maken om de nieuwe tegels of vloerbedekking te plaatsen. Als je een vakman inschakelt kunnen zij de vloer egaliseren zodat je de nieuwe vloertegels kan plaatsen.
Lijmresten verwijderen en vloer egaliseren
Mogelijk moeten ook de resterende lijmresten verwijderd worden, moeten oneffenheden en beschadigingen worden weggewerkt of moet er een laag egaline aangebracht worden om de vloer te egaliseren. Overweeg wat je zelf wil en kan doen en wat je aan een tegelzetter wil uitbesteden.
Oude tegels bewaren: verwijderen zonder beschadiging
Als je de oude vloertegels wilt bewaren zal je erg voorzichtig moeten werken om te voorkomen dat je de vloertegels beschadigd. Verwijder het voegsel dat aan de tegels blijft zitten zonder beschadigingen te veroorzaken. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat de vloertegels geen beschadiging oplopen kan je ze door een sloopbedrijf laten verwijderen.
Vloertegels verwijderen boven vloerverwarming
Als je vloerverwarming hebt moet je extra voorzichtig zijn. Wanneer je met gelijmde tegels werkt, zal het geen probleem zijn voor de vloerverwarming. Bij een tegelvloer in cement zal dit wat lastiger gaan. Het is bijna niet te doen om deze tegelvloer te slopen zonder enige beschadigingen aan de ondervloer. Dit zal in de meeste gevallen echter niet erg zijn of het kan gerepareerd worden.
Bij plavuizen verwijderen die boven een vloerverwarming liggen is het altijd verstandiger om een vakman in te schakelen, omdat dit bijna niet zonder beschadigingen gaat.
Sloopwerk: gratis offertes
Van plan om sloopwerkzaamheden te verwijderen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou sloopwerk kosten!