Hoe werkt een CV ketel? | Onderdelen | Verschillende soorten
Er komen steeds meer nieuwe manieren van verwarmen, maar nog steeds veel huishoudens hebben een CV-ketel die voor warm water en verwarming. Maar hoe werken ze precies? In dit artikel leggen we het uit.
Alles over de CV-ketel
CV-ketels zijn er in verschillende uitvoeringen: de een nog lastiger in elkaar gezet dan de ander. Maar hoe werkt een CV-ketel precies, wat zijn de belangrijkste onderdelen van een CV ketel en hoeveel kost het om een zoiets aan te schaffen en te onderhouden?
In dit artikel lees je echt alles wat je moet weten over de CV-ketel: van werking en voordelen tot de kosten en de aandachtspunten bij het kiezen van een verwarmingsketel.
Zo wordt het niet alleen makkelijker om een goede keuze te maken, maar begrijp je ook een stuk beter wat de werking is van een verwarmingselement in je woning.
Een CV-ketel is een verwarmingsketel dat onderdeel uitmaakt van de centrale verwarmingsinstallatie in een woning. De installatie zorgt voor warm water in een woning, maar ook voor de verwarming van een woning. Er zijn verschillende soorten CV-ketels te vinden: het is inmiddels ook mogelijk om voor een elektrische ketel te kiezen. Verderop lees je meer over de soorten CV-ketels die je kunt laten installeren in een woning.
Hoe werkt een CV-ketel verwarming?
Als eerste wordt water verwarmd door een brander. Deze werkt op aardgas of stookolie. Als je in een kamer de slimme thermostaat hoger zet, gaat de CV-ketel aan. Is het water in de CV-ketel verwarmd? Dan stroomt dit naar de radiatoren en wordt de ruimte verwarmd.
Het afgekoelde water stroomt terug naar de ketel, daar wordt het weer opnieuw verwarmd. Als de ingestelde temperatuur van de thermostaat is bereikt, stopt de brander en wordt het water in de ketel niet meer opgewarmd.
Een CV-ketel gaat gemiddeld 15 jaar mee voordat ze minder energiezuinig worden. Het komt dan ook meestal voor dat de ketel na 15 jaar wordt vervangen. Tussendoor is het belangrijk om de CV-ketel te onderhouden: dit doe je elke 2 tot 3 jaar.
Hoe verwarmt een CV ketel?
- Een CV-ketel gebruikt meestal aardgas als brandstof.
- De brander in de ketel verhit dit gas.
- De gegenereerde warmte wordt overgedragen aan het water in het systeem via een warmtewisselaar.
- Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het verwarmde water door het verwarmingssysteem stroomt.
- Een thermostaat reguleert de temperatuur door de ketel aan te sturen, zodat de gewenste temperatuur behouden blijft.
- Het afgekoelde water keert terug naar de ketel voor herverwarming.
Hoe werken de verschillende soorten verwarmingsketels?
Wanneer je op zoek gaat naar een CV-ketel is het goed om te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn. Je kunt kiezen uit diverse soorten CV-ketels: iedere optie heeft zijn eigen werking en voordelen.
Benieuwd naar al je mogelijkheden voor een goede verwarmingsketel? Hier vind je een overzicht van alle soorten CV-ketels die beschikbaar zijn: het is aan jou om te bepalen welke optie de beste keuze is voor jouw woning.
Hoe werkt een combiketel?
Een combiketel is een bijzondere cv-ketel dat, naast wat zoals we gewend zijn de centrale verwarming van een woning verzorgt ook nog eens het warme water voor huishoudelijk gebruik levert.
In tegenstelling tot normale cv ketels, waarbij een aparte boiler nodig is voor warm water, combineert de combiketel beide functies in één apparaat.
Dit bespaart ruimte en kan ook nog eens een stuk efficiënter zijn. Wanneer je de warmwaterkraan opendraait, activeert de ketel een warmtewisselaar die het water direct verwarmt, waardoor je snel over warm water beschikt zonder dat je een voorraadvat nodig hebt.
Hoe werkt een CV-ketel op gas?
De eerste, en waarschijnlijk ook de meest bekende soort, is de CV-ketel op gas. De ketel op gas is voorzien van een brander die het gas door middel van een ontsteker verwarmd, zodat het mogelijk is om water te verwarmen.
De traditionele CV-ketel is op dit moment nog een voordelige optie, omdat de elektrische ketel en andere duurzame alternatieven nog een hoger prijskaartje hebben. Daarnaast zijn de meeste woningen nog voorzien van een CV-ketel op gas.
Het is mogelijk om deze te vervangen voor een duurzamere optie. Dit type CV-ketel wordt op dit moment niet meer gemaakt.
Hoe werkt een hr ketel?
Een HR ketel is een verwarmingsketel op aardgas: deze ketel heeft vaak een hoger rendement dan een traditionele CV-ketel.
Dit komt onder andere door de condensatie van waterdamp in de rookgassen. Het koude retourwater in een warmtewisselaar wordt voorverwarmd met de rookgassen: zo zal een deel van de waterdamp condenseren en warmte afdragen.
Op deze manier wordt er een hoger rendement bereikt. Dit rendement wordt beïnvloed door een aantal factoren.
Zo gaat een deel van de warmte verloren via de verbrandingsgassen. Daarnaast komt het voor dat de warmte in de directe omgeving van de ketel terecht komt in plaats van in de warmwatercirculatie.
Hoe werkt een UHR ketel?
Een UHR ketel is een type verwarmingsketel: UHR staat voor Ultra Hoog Rendement: deze ketel werkt in combinatie met een warmtepomp die warmte wint door middel van temperatuurverschillen in de lucht.
Deze warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de ketel. Omdat er geen sprake is van condensvorming, is er geen aansluiting op het riool nodig. Dit zorgt er ook voor dat de ketel heel makkelijk in iedere woning te plaatsen is.
De UHR ketel hergebruikt ook de verbrandingsgassen, waardoor er een zeer hoog rendement ontstaat welke kan oplopen tot maar liefst 147%. Doordat je kiest voor een installatie met een warmtepomp lopen de kosten voor een UHR ketel vaak wat hoger op.
Hoe werkt een HR-e ketel?
Een HR-e ketel is een relatief nieuwe verwarmingsketel. HR-e staat voor Hoog Rendement-elektriciteit. De ketel is energiezuinig en zorgt niet alleen voor warmte, maar wekt ook energie op.
Dit is een belangrijk verschil met de HR-ketel, die alleen water verwarmd. Een HR-e ketel verwarmt, net als de andere ketels aardgas om water te verwarmen.
De gassen die hierbij vrijkomen worden gebruikt om stroom op te wekken. De ketel heeft een stirlingmotor die werkt op hete lucht in plaats van brandstof: op deze manier is warmtekrachtkoppeling nodig.
Dit is de benaming voor de combinatie tussen verwarmen en stroom opwekken.
Hoe werkt een cv circuit?
Een cv-circuit is in feite niet heel veel meer dan een ander woord voor centrale verwarmingssysteem, en dit werkt door water te verwarmen in een cv-ketel en dit vervolgens door een netwerk van leidingen en radiatoren in huis rond te brengen.
De eerste stap is natuurlijk de ketel dat het water verwarmt met behulp van een brander die gas, olie, of soms elektriciteit gebruikt, denk hierbij weer aan de begrippen zoals we die hierboven hebben uitgelegd. Het verwarmde water stroomt dan op z’n beurt door de leidingen naar de radiatoren, die de warmte afgeven aan de lucht in de kamer.
Nadat het water is afgekoeld keert het water terug naar de ketel om opnieuw verwarmd te worden. Dit gesloten systeem zorgt voor een efficiënte en gelijkmatige verwarming van de woning.
Hoe werkt een elektrische ketel?
Een elektrische ketel is een van de duurzame alternatieven voor de traditionele CV-ketel. Het wordt naar alle waarschijnlijkheid verplicht om een duurzame warmtebron te gebruiken: de elektrische ketel is dan ook een prima keuze.
Dit type ketel gebruikt geen gas maar werkt volledig op elektriciteit. Een voordeel hiervan is dat de elektrische ketel een stuk veiliger is, omdat er geen sprake is van koolmonoxide.
Daarnaast is er geen rookgaskanaal nodig. Een mogelijk nadeel van dit type ketel is dat deze nog relatief duur is om aan te schaffen en te laten plaatsen.
Daarnaast werkt een elektrische ketel pas echt goed in combinatie met zonnepanelen.
Hoe werkt een cv-ketel warm water?
Een cv-ketel voor warm water werkt door koud water te verwarmen met een warmtewisselaar. Wanneer je de warmwaterkraan opendraait, merkt de ketel de vraag naar warm water en start de brander om het water te verwarmen, denk hierbij weer aan de begrippen zoals we die hierboven
Het koude water stroomt door de warmtewisselaar in de ketel, waar het snel wordt opgewarmd en vervolgens naar je kraan of douche wordt geleid.
Waar bestaat een CV-ketel uit?
Een CV-ketel heeft verschillende belangrijke onderdelen: deze bevinden zich in natuurlijkerwijs in de ketel. De belangrijkste onderdelen vind je hieronder:
- Brander: de brander verbrandt het aardgas en is gemaakt van roestvrij staal of ander keramisch materiaal.
- Ontsteker: de ontsteker zorgt ervoor dat de brander aangaat. Dit gebeurt tegenwoordig elektronisch met een vonkje,
- Ventilator: de ventilator voert lucht aan voor de verbranding van gas, ook worden afvoergassen naar buiten gevoerd.
- Warmtewisselaar: de warmtewisselaar is een stelsel van buizen waar het water doorheen loopt. De warmte van de brander wordt afgegeven aan de warmtewisselaar.
- Pomp: de pomp wordt ingezet om het warme water door de leidingen te pompen naar de radiatoren. De nieuwere pompen werken modulerend en besparen elektriciteit.
- Waterdrukmeter: een waterdrukmeter laat zien of er voldoende waterdruk aanwezig is in het cv-systeem.
- Thermostaat CV: de thermostaat maakt het mogelijk om de CV-ketel aan te sturen. Deze koop je apart van de ketel zelf.
Tijdens het verwarmen van water werken de verschillende onderdelen van de CV-ketel samen. Hoe deze onderdelen precies samenwerken is afhankelijk van wat er moet gebeuren en welke soort CV-ketel je hebt.
Als je warm water nodig hebt of je woning wilt verwarmen, stel je dit eenvoudig in met de thermostaat: de CV-ketel doet de rest.
Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
Met een goede CV-ketel is het mogelijk om je woning te verwarmen en warm water te gebruiken. En omdat er heel veel mogelijkheden zijn, is het goed mogelijk om een ketel te vinden die helemaal aan jouw wensen voldoet. Maar hoe zorg je ervoor dat je de beste cv-ketel kiest?
Hier vind je een overzicht van belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.
Bereken eerst hoeveel vermogen je nodig hebt. Hiervoor kijk je naar het huishouden en het verbruik: op basis hiervan kun je een goede keuze maken.
Bepaal daarnaast je wensen en eisen. Natuurlijk wil je dat je voldoende water kunt opwarmen, maar je wilt wellicht ook een ketel met een compacte afmeting. Verder is het ook goed mogelijk om voor een duurzame en zuinige ketel te gaan.
Ook het budget is een belangrijk aandachtspunt: hoeveel wil je uitgeven aan je nieuwe cv-ketel? Hoe beter en energiezuiniger de ketel, hoe hoger de prijs, maar hoe meer je hier van profiteert op de lange termijn.
Daarbij is het dus ook nog belangrijk dat je kunt kiezen tussen een warmtepomp of CV-ketel.
Nu je weet hoe een CV-ketel werkt en welke soorten CV-ketels er verkrijgbaar zijn, is het een stuk makkelijker om een goede keuze te maken.
Je bent niet alleen verzekerd van topkwaliteit, maar je kunt ook optimaal profiteren van alle voordelen die een ketel met zich mee brengt. Aan de hand van de aandachtspunten is het nog makkelijker om de juiste ketel te kiezen voor het verwarmen van jouw woning!
Offerte
Vul onderstaand formulier in en ontvang vrijblijvend en gratis CV ketel offertes