Kosten bliksemafleider | De prijs, werking en plaatsing


Bliksemafleiding zorgt ervoor dat een huis veiliger is en verkleint de kans op schade. Ontdek alle informatie over een bliksemafleider en de kosten voor het plaatsen van een bliksemafleider. Vergelijk gratis de beste Offertes!

kosten bliksemafleider

Wat kost een bliksemafleider?

De kosten voor een bliksemafleider beginnen bij € 1.000 en kunnen oplopen tot boven de € 5.000 voor een groot gebouw. Hier zitten dus flinke verschillen tussen en de prijs die je uiteindelijk betaalt, is dan ook afhankelijk van verschillende zaken.

Factoren die de prijs bepalen

Er zijn meerdere factoren die de prijs voor een bliksemafleider bepalen:

  • De wijze van de aarding
  • Koppelingsbussen onderling
  • De klemmen die nodig zijn
  • De lengte van de draad
  • Arbeidkosten voor een elektricien

Veiligheid door bliksemafleiding

Een bliksemafleider zorgt ervoor dat de kans op mogelijke schade door blikseminslag veel kleiner wordt. Dat is fijn voor je huis en spullen, maar ook voor je gemoedsrust.

Waarom een bliksemafleider installeren?

Bij huizen en bedrijven met veel (waardevolle) elektronica is het risico van beschadigen best groot. Dure installaties moeten idealiter beveiligd zijn tegen inslag van onweer en bliksem. Sommige verzekeraars doen moeilijk als puntje bij paaltje komt. Dan blijkt plots dat je niet voldoende voorzorgsmaatregelen genomen hebt. Een bliksemafleiding installatie kan dan een goede optie zijn.

Is een bliksemafleider verplicht?

Het installeren van een bliksemafleider is niet verplicht. Je hoeft deze dus niet te hebben, maar zoals eerder benoemd zorgt het wel voor extra veiligheid. Daarnaast stellen sommige verzekeraars bliksemafleiding wel als verplichting. Informeer hier dus altijd even naar.

Eisen voor bliksembeveiliging van een woonhuis

Als je een bliksemafleider laat installeren, zijn er eisen waaraan je moet voldoen. In Nederland wordt de NEN-EN-IEC 62305 bliksembeveiligingsklasse gebruikt. Hierbij wordt door middel van de nummering een aflopend hogere beschermingsklasse aangegeven.

bliksemafleider

Hoe werkt een bliksemafleider?

Een bliksemafleider bevindt zich doorgaans op het hoogste punt van het gebouw. Met een bliksemafleider wordt voorkomen dat de stroom zich via een alternatieve weg door het gebouw leidt, wat kan leiden tot brand of ernstige (stroom)schade aan apparatuur. Een bliksemafleider zorgt er bij een blikseminslag voor dat de stroom een veilig pad naar de bodem vindt.

Daarnaast is er een constant verhoogd elektrisch veld op het uiteinde van de bliksemafleider die zorgt voor extra aantrekkingskracht. De rest van de bliksemafleider is dik genoeg om de stroom te kunnen afvoeren.

Overspanningsbeveiliging in de woning

Overspanningsbeveiliging blijft ook nodig bij een goede installatie tegen inslaande bliksem. Bij een blikseminslag wordt weliswaar de stroom via een bliksemafleider naar de bodem geleid, maar het kan echter zo zijn dat door het grote spanningsveld er voldoende stroom en spanning opgewekt wordt in draadlussen. Zo kan er daarna alsnog schade worden veroorzaakt aan de elektra. Dit wordt de zogenaamde secundaire bliksemschade genoemd. Deze secundaire bliksemschade is te voorkomen met overspanningsbeveiliging, in combinatie met bliksemafleiding.

Bliksemafleider plaatsen op je huis

Bij het plaatsen van een bliksemafleider worden scherpe bochten vermeden. Zo wordt voorkomen dat de stroom in een bocht alsnog op iets anders overspringt. Hoewel de kans klein is, kan de bliksem ook inslaan op zonnepanelen. Zorg daarom voor bliksembeveiliging voor zonnepanelen.

Zelf installeren of uitbesteden aan installateur

Je kunt zelf de bliksemafleider installeren, wat scheelt in de kosten. Je eigen installatie mag je zelf uitbreiden en vervangen, als je de hiervoor geldende normen en wetgeving in acht neemt. In veel gevallen is het aan te raden om een specialist in te schakelen, zodat je zeker weet dat de bliksemafleider op de juiste manier geplaatst worden, volgens de NEN-norm.

Veelgestelde vragen

Is een bliksemafleider nodig?

+
Een bliksemafleider is niet per se nodig, maar soms wel verplicht door je verzekeraar. Ook is het een goed idee als je veel waardevolle elektronica in huis hebt, om schade te voorkomen.

Heeft elk huis in Nederland een bliksemafleider?

+
Niet elk huis in Nederland heeft een bliksemafleider, omdat het niet wettelijk verplicht is, kunnen mensen ervoor kiezen om dit niet te doen.

Kan de bliksem in zonnepanelen slaan?

+
Ja, de bliksem kan in zonnepanelen slaan. De kans dat dit gebeurt, is iets groter met een plat dak, omdat bliksem altijd op het hoogste punt inslaat. Een schuin dak zal niet snel bovenaan zonnepanelen hebben, maar een plat dak heeft wel de zonnepanelen erop. Echter is de kans nog steeds klein.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met bliksemafleider offertes, Gratis! ►