Zonnepanelen met accu en omvormer | Een goede combinatie
Zonnepanelen kunnen veel energie opwekken, zoveel is duidelijk. Met de juiste omvormer en een goede thuisaccu kun je optimaal van je opgewekte stroom gebruik maken.
Hoe werkt zonne-energie opwekken
Zonnepanelen bestaan eigenlijk uit heel veel zonnecellen. Deze zonnecellen vangen het zonlicht op en zetten dit om in gelijkstroom. Om de gelijkstroom van je PV-installatie tot bruikbare stroom te maken, heb je een omvormer nodig. De omvormer zet de opgewekte stroom om in wisselstroom, wat door de apparaten in je woning gebruikt kan worden.
Te veel opgewekte stroom
Wanneer de zon lekker schijnt en je een groot aantal zonuren krijgt op een dag, zul je meer opwekken dan je aan stroom nodig hebt. Je kunt natuurlijk de stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet, om mee te salderen. Maar slimmer is het om dit op te slaan in een thuisaccu. Door deze accu met de zonnepanelen overdag op te laden en ‘s avonds, of met een bewolkte dag, te gebruiken, kun je nog veel meer uit je panelen halen.
Maximale onafhankelijkheid
Door de opgewekte stroom overdag te opslaan in accu’s, kun je jouw energiefactuur flink omlaag brengen en zo onafhankelijk mogelijk van het stroomnet worden. Volledig onafhankelijk zijn is erg lastig, omdat de thuisbatterij nog niet genoeg capaciteit heeft om lange periodes op te vangen. In de maanden november tot en met februari zal er niet genoeg zonne-energie opbrengst zijn voor het opladen van je thuisaccu. Toch kom je een heel eind met een off-grid set als dit.
Aandachtspunten voor zonnepanelen met accu
Om zoveel mogelijk van je jaarverbruik aan energie zelf op te wekken en zo dicht mogelijk bij volledig onafhankelijk te komen, wil je het beste materiaal hebben. De beste omvormer, zonnepanelen en accu.
Ook wil je natuurlijk een goede prijs-kwaliteit verhouding hebben, zodat je niet te veel betaalt voor je installatie. Hoe kies je het juiste materiaal voor jouw huishouden?
Vermogen zonnepanelen
Een gemiddeld huishouden zal ongeveer 2.800 kWh aan elektriciteit per jaar verbruiken. Om dit met zonnepanelen opgewekt te krijgen, heb je genoeg aan de gemiddelde opbrengst van 10 zonnepanelen. Een huishouden van 4 personen gebruikt gemiddeld 4.500 kWh, wat neerkomt op ongeveer 14 zonnepanelen aan opgewekte energie. Het is belangrijk dat je het juiste vermogen voor jouw verbruik kiest, zodat je altijd genoeg stroom kunt opwekken.
Capaciteit thuisaccu
Ook wil je de juiste grootte thuisaccu kopen, zodat je genoeg opslag hebt maar niet te veel betaalt. Een accu voor zonnepanelen is nog steeds een flinke investering, en ook al is de terugverdientijd korter wanneer je een mooie installatie als deze hebt, toch wil je niet te veel betalen. Je kunt bijvoorbeeld voor een modulair systeem kiezen, waarbij je de accu capaciteit kunt uitbreiden als je meer nodig hebt. Per kWp van je zonnepaneel installatie heb je gemiddeld 1 tot 1,5 kWh aan capaciteit van je accu nodig.
Goede omvormer
Wanneer je de zonnepanelen en accu gaat kopen, kun je deze het beste meteen laten monteren. Als je de accu op een later moment aansluit, moeten er meerdere omvormers worden geplaatst, wat duurder uitvalt. Bij montage op hetzelfde moment kan er voor een hybride omvormer worden gekozen, die de opgewekte energie op het elektriciteitsnet en in de accu’s kan brengen.
Hiervoor passen de omvormers het voltage van de stroom aan, en zorgt deze er ook voor dat de stroom de juiste hoeveelheid volt heeft voor jouw apparaten wanneer je het nodig hebt. Omdat bijna alle apparaten op deze installatie met verschillende hoeveelheden spanning werken, zijn de omvormers extra belangrijk. Zo krijg je de maximale hoeveelheid bruikbare stroom uit iedere stap. Let erop dat de omvormers het benodigde continu vermogen van je apparaten aankan.
Juiste installatie
Door alle elementen door een professionele installateur te laten monteren, weet je zeker dat jouw apparaten zelfs het piekvermogen aan kunnen. Met een installateur heb je de zekerheid dat de hoofdaansluiting goed wordt aangesloten in de meterkast en dat de technologie blijft werken, iedere dag weer. Mochten er problemen zijn met je omvormers, zonnepaneel of accu’s, dan heb je vaak ook garantie wanneer je voor een installateur kiest.
De grootste besparing realiseren
Wanneer je zoveel mogelijk van de stroomverbruik zelf opgewekt krijgt, heb je een lagere energierekening. Het is zo simpel als dat. Wanneer je dan ook nog eens op een later moment, wanneer je stroom nodig hebt maar niet opwekt, deze uit je accu kunt halen, is dit helemaal ideaal.
Salderingsregeling
Tot minstens 2031 zal de salderingsregeling nog bestaan, waardoor je evenveel krijgt voor zonnestroom die je teruglevert aan het elektriciteitsnet als wat je betaalt voor wat je verbruikt van het net. Het is nog onbekend of de salderingsregeling echt op dat moment stopt. De afbouw zou eigenlijk in 2025 moeten beginnen, maar dit voorstel is door de Eerste Kamer weggestemd. Hierdoor is de salderingsregeling nog voor onbepaalde tijd actief.
Momenten waarop je veel meer stroom van je zonnepanelen krijgt dan wat je nodig hebt, kun je voor een mooi prijsje terugleveren zolang de salderingsregeling bestaat. Maar wanneer deze afloopt en je alleen nog maar teruglevering kan doen, tegen een lagere prijs, is de besparing hier minder.
Je kunt op allebei deze situaties inspelen door nu al de juiste omvormer te kiezen en te beginnen met het investeren in accu’s. Met hybride omvormers kan de stroom worden opgeslagen in je thuisbatterij, totdat deze helemaal vol zit. Daarna wordt de rest van de opgewekte energie teruggeleverd aan het stroomnet. Zo ben je ervan verzekerd dat de stroom komt waar deze het beste gebruikt kan worden.
Goede levensduur
Door regelmatig je zonnepanelen te onderhouden en je omvormer te laten controleren, kun je deze zo lang mogelijk in goede conditie houden. Maar bij een zonnepaneel en thuisbatterij is het belangrijk dat je van tevoren al goed onderzoek doet. Je kunt een modulair systeem wel uitbreiden, of een extra accu kopen, maar je wilt natuurlijk het maximale uit je eigen accu’s halen.
Door goed te kijken naar de capaciteit van de batterij en de hoeveelheid laadcycli, kun je een lange levensduur verzekeren. Hoe vaker je de accu kunt opladen en weer ontladen, hoe meer zonnestroom je hierin kunt opslaan. Als de thuisbatterij niet vaak deze cyclus van laden en ontladen kan doorstaan, heb je een kortere levensduur, wat erg jammer zou zijn.
Zuinige apparaten
We gebruiken steeds meer elektriciteit en kunnen dit ook vaker op een milieuvriendelijke manier opwekken. Maar door ervoor te zorgen dat jouw verbruik zo weinig mogelijk is, door bijvoorbeeld een zuinige koelkast, wasmachine en waterkoker te hebben, kun je langer met je opgeslagen energie doen. Je zonnepanelen kunnen dan meer van je verbruik opvangen en je accu’s kunnen beter worden opgeladen. Je wint dus veel met energiezuinige apparatuur!
Een zelfvoorzienende toekomst
Door zonnepanelen te plaatsen, wek je jouw eigen energie op. Hoe fijn is het om dat zelf in handen te hebben! Met de beste thuisaccu daarbij, en de beste omvormer om alles te verbinden, kun je jouw eigen verbruik zoveel mogelijk opwekken. Door goed de ontwikkelingen rondom de thuisaccu in de gaten te houden, kun je hier ook goed op inspelen.
Nu investeren of later?
Er zijn steeds meer merken die hun eigen accu op de markt brengen, waardoor het steeds goedkoper zal worden. Ook wordt de omvormer en zonnepanelen steeds beter en kunnen deze steeds meer zonne-energie in bruikbare stroom omzetten. Je kunt wachten tot de ontwikkelingen erg ver zijn, maar het beste is om nu al te investeren. De besparing die je krijgt van de zonnepanelen en thuisaccu kun je later weer gebruiken voor uitbreiding, waardoor je nooit erop zal verliezen.
Zonnepanelen met accu en omvormer: gratis offertes
Wil je meer gebruik maken van je eigen opgewekte stroom en minder terugleveren aan het elektriciteitsnet? Dan zijn zonnepanelen met accu en omvormer een goede keuze. Door volledig vrijblijvend offertes aan te vragen, koppelen wij je aan ervaren installateurs uit jouw regio om de beste installatie te realiseren.