Stucwerk verwijderen | Stappenplan en kosten
Stucwerk verwijderen is geen eenvoudige klus. Er kan veel tijd in kruipen. Een goede voorbereiding kan je helpen om deze klus sneller en eenvoudiger tot een goed einde te brengen. In dit artikel vind je alvast een handig stappenplan. Ook krijg je een idee van de kosten voor het verwijderen van stucwerk.
Stappenplan: hoe verwijder je makkelijk oud stucwerk?
Stucwerk verwijderen kan een lastige klus zijn als je niet weet wat er allemaal voor nodig is. Je moet daarom goed weten hoe je het beste te werk kunt gaan. Er zijn daarbij een aantal stappen die je in het achterhoofd kunt houden. Onderstaand stappenplan kan ervoor zorgen dat jij de werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uitvoert.
Stap 1: De voorbereiding
Voordat je stucwerk kunt verwijderen, dien je als eerste de juiste voorbereidingen te treffen. Zo moet je de omgeving waarin je werkt goed beschermen door middel van plastic of andere materialen. Je voorkomt hiermee dat stukken stucwerk in jouw meubelstukken of vloer gaan zitten.
Wanneer je voldoende bekleding op de grond legt, zal dit alles opvangen, waardoor het schoonmaken eenvoudiger is. Ook kun je een reinigingsmiddel klaarmaken, welke ervoor zorgt dat het stucwerk beter loslaat.
Stap 2: Het breken van de stuclaag met gereedschap
Het is dan belangrijk dat je het stucwerk gaat breken. Het verwijderen van stucwerk moet gebeuren door middel van een hamer, waardoor je niet alleen de stukken los kunt halen, maar ook los kunt wrikken van de ondergrond. Je kunt hiervoor een sledgehamer of een platte koevoet gebruiken.
Zorg er wel voor dat je voorzichtig te werk gaat. Je wilt namelijk uitsluitend het stucwerk van het oppervlak halen en geen schade aanbrengen aan het onderliggende oppervlak. Vooral als je voor een nieuwe afwerking wilt gaan, moet het onderliggende oppervlak intact blijven.
Stap 3: De metalen constructie verwijderen van de muur
Na het verwijderen van het stucwerk kom je uit bij de metalen constructie die eronder zit. Deze constructie houdt het stucmengsel namelijk vast. Je kunt hiervoor een breekijzer gebruiken, zodat het draadweefsel losgemaakt wordt.
Zorg er ook voor dat je de spijkers weghaalt, zodat je uitsluitend de onderliggende oppervlakken overhoudt om weer te gebruiken voor een nieuwe afwerking van jouw muren.
Stap 4: Het volledig schoonmaken van de buitenkant en de ruimte
Het verwijderen van stucwerk geeft een hoop rommel, dus de laatste stap is het schoonmaken van de woning. Zo moet je al het vuil opruimen dat van de muur afgekomen is. Zorg er hierbij voor dat je spijkers en andere metalen voorwerpen ook uit de muren en het plafond haalt. Ook moet je eventuele andere materialen weghalen die gebruikt zijn voor het stucwerk.
Hoe kom je van spachtelputz sierpleister af?
Spachtelputz is een veelvoorkomende soort stucwerk, dat als sierpleister afwerking wordt gebruikt. Er zijn verschillende methoden om dit stucwerk te verwijderen. Dit kan door middel van stomen, afsteken met een plamuurmes of afsteekmes of door het stucwerk te schuren met een schuurmachine.
Wat kost bestaand stucwerk verwijderen?
Wanneer je stucwerk wilt laten verwijderen door een professionele stukadoor, moet je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de € 10 en € 22 per m². Als je de klus zelf uitvoert, bespaar je op deze stucwerk kosten.
Let er wel op dat je het juiste gereedschap nodig hebt, dus wanneer je deze nog niet in huis hebt, moeten hier ook stucwerk kosten voor gerekend worden.
Factoren die invloed hebben op de kosten
Één van de factoren die van belang is bij de kostenopbouw van stucwerk verwijderen is de tijd die nodig is om de werkzaamheden uit te voeren. Hierbij wordt vooral gekeken naar het soort stucwerk dat op de muren zit. Sommige soorten stucwerk zullen namelijk langer duren voordat ze loslaten dan anderen.
Daarnaast is het aantal vierkante meters van belang. Een grote ruimte zal immers ook weer meer tijd kosten dan wanneer je een kleine ruimte wilt ontdoen van stucwerk. Hierdoor zal het automatisch ook meer gaan kosten.
Tips voor stucwerk verwijderen
Wanneer je stucwerk gaat verwijderen, is het goed om van tevoren zoveel mogelijk informatie te hebben. Daarom hebben we verschillende tips op een rij gezet:
Tip 1: Het stucwerk controleren
Voordat je begint met het schoonmaken of verwijderen van stucwerk is het belangrijk dat je kijkt naar eventuele gebreken. Het stucwerk dat je wilt laten zitten, mag bijvoorbeeld geen scheuren vertonen. Het schoonmaken van gescheurd stucwerk kan ervoor zorgen dat er schimmel of meeldauw groeit, waardoor je weer voor nieuwe kostenposten staat. De scheuren in het stucwerk moeten gerepareerd worden in dat geval.
Tip 2: Een roterende schrobber gebruiken
Als het stucwerk of het onderliggende oppervlak voorzien is van roest of andere zware vlekken is het belangrijk dat je deze eerst goed schoonmaakt. De reinigingsoplossing zal dit namelijk vaak niet beter maken. In plaats daarvan kun je een roterende schrobber gebruiken, welke hardnekkig vuil verwijdert.
Tip 3: Steekproefsgewijze controles uitvoeren
Het stucwerk verwijderen houdt ook in dat je goed moet bekijken of delen van het stucwerk kunnen blijven zitten en of de ondergrond nog goed is. Je kunt daarom steekproefsgewijze controles uitvoeren. In sommige gevallen zul je ook ontdekken dat je nog een keer moet schoonmaken voordat je een strak resultaat krijgt.
Tip 4: Koevoet gebruiken voor sommige plekken
Het stucwerk verwijderen kan op sommige plekken lastiger gaan dan op andere plekken. Je moet er daarom voor zorgen dat je de juiste gereedschappen gebruikt. Een koevoet kan voor de randen van stucwerk een goede keuze zijn. Deze plekken kun je het beste voor het laatst bewaren.
Zelf doen of uitbesteden?
Stucwerk verwijderen is niet eenvoudig, waardoor je voor jezelf na moet gaan of je de werkzaamheden zelf uit gaat voeren of dat je het aan een professional overlaat.
Professional inschakelen
Het wordt door veel professionals afgeraden om de werkzaamheden zelf uit te voeren. Dit heeft verschillende redenen. Een van de redenen is dat er veel schade aan de muren kan worden aangebracht. Hierdoor moeten er weer nieuwe restauratiewerkzaamheden uitgevoerd worden.
Een andere reden voor het uitbesteden van de werkzaamheden is dat een stukadoor de juiste materialen en gereedschappen heeft om de werkzaamheden uit te voeren. Hierdoor kan er direct een goede start gemaakt worden en is het stucwerk verwijderen veel eenvoudiger.