Stucwerk schilderen | Uitleg en tips voor een goed resultaat
Het schilderen van een gestucte muur is het overwegen waard. Door stucwerk te schilderen kun je de muur volledig naar wens maken. Bovendien wordt de gestucte muur dan voorzien van een beschermlaag.
Stucwerk schilderen
Wil je stucwerk gaan schilderen? Waarschijnlijk weet je dat de ondergrond een grote rol speelt bij het verven van muren. De ondergrond bepaalt namelijk welke verf je daarvoor nodig hebt en welke eigenschappen die verf moet hebben. Gebruik dus een verf die geschikt is voor het schilderen van stucwerk.
Hoe lang moet stuc drogen voor je het kan schilderen?
Als je stucwerk gaat schilderen, kun je dit niet direct na het stucen van de muur doen, omdat het stucwerk dan nog niet droog is. Schilder je toch een pas gestucte muur? Dan kunnen er scheuren in het stucwerk ontstaan. Voor het schilderen van stucwerk wordt daarom aangeraden om te wachten en het stucwerk te laten drogen.
Droogtijd
De droogtijd van het stucwerk wordt beïnvloed door de luchtvochtigheid, de dikte van de laag, de temperatuur en de ventilatie. Een vuistregel is dat 1 millimeter stucwerk een droogtijd van één dag heeft. Je kunt dus bij het stucwerk berekenen hoe lang je moet wachten om een net gestucte muur te kunnen verven.
Voorbereiding in een stappenplan
Bij het schilderen van stucwerk is een goede voorbereiding het halve werk en daarom erg belangrijk. Daarom hebben we verschillende stappen opgesteld.
Stap 1: Afplakken
Plak alles goed af met schilderstape. Je kunt zo voorkomen dat er na het schilderen verf op de vloer en meubels zit. Bij het afplakken van de vloer met een stuk plastic kan er lucht onder het plastic komen. Het geheel kan daardoor opbollen. Daarom wordt aangeraden om de vloer strak af te plakken met stucloper.
Stap 2: Ontvetten en schoonmaken
Ontvet de muur met een ontvettingsmiddel. Natuurlijk wil je dat de verf op de gestucte muur goed dekt en niet gaat bladderen. Ook wil je zo lang mogelijk van het eindresultaat kunnen genieten. Daarom is het noodzakelijk om de muur schoon te maken en te ontvetten. Met een mengsel van lauwwarm water en ontvetter kun je dit doen.
Gebruik voor het schoonmaken van de muur een pluisvrije doek. Zitten er hardnekkige vlekken op de muur? Gebruik dan een speciale vlekkenspray om die vlekken te bedekken. Je kunt gemakkelijk over de met spray bedekte vlekken heen verven.
Stap 3: Fixeermiddel
Gebruik eventueel een fixeermiddel. Wil je een gestucte muur gaan verven die poederend is en wit afgeeft? Aangeraden wordt om bij poederende ondergronden een speciaal fixeermiddel te gebruiken. Dan hoef je geen voorstrijk meer toe te passen. Je mag overigens nooit tegelijkertijd fixeermiddel en voorstrijk gebruiken.
Stap 4: Oneffenheden en scheuren dichten
Je kunt eventuele oneffenheden dichten met muurvuller. Natuurlijk is het belangrijk dat de muur die je gaat verven zo egaal mogelijk is, want dan kun je de verf goed op de muur aanbrengen. Eventuele gaten, scheuren en gleuven kun je dichten met een geschikte muurvuller.
Stap 5: Schuren van de muur
Zorg ervoor dat de oneffen stucwerk plekken op de muur worden geschuurd. Is de muur pas gestuct? Dan wordt aangeraden om de hele muur licht op te schuren met fijn schuurpapier. Bij een pas gestucte muur kunnen er namelijk nog korrels op de muur zitten.
Die korrels kunnen dan samen met de verf van de muur vallen. Er kunnen dan lelijke plekken op de muur ontstaan. Na het schuren van de muur weet je zeker dat de muur klaar is om geschilderd te worden. Gebruik schuurpapier met de juiste korrelgrootte.
Stap 6: Voorstrijken: is voorstrijk nodig na stucen?
Een gestucte muur heeft een sterk zuigende werking. Je hebt dus zonder voorstrijk meer verf nodig, omdat de muur dan een hoop verf opzuigt. Met voorstrijkmiddel wordt bovendien de vorming van banen en strepen op de muur voorkomen. Het stucwerk voorstrijken kun je in gelijke banen doen, van onder naar beneden. Het aanbrengen van één laag voorstrijk is genoeg.
Het voorstrijken van een gestucte muur is niet altijd nodig. Een gestucte muur die al voorzien is van een oude verflaag kan geverfd worden zonder de muur voor te strijken. Heb je voorstrijk aangebracht? Begin dan niet direct met het schilderen van het stucwerk.
Hoe kun je een net gestucte muur verven?
Wanneer je klaar bent met de voorbereiding kun je aan de slag gaan met het schilderen van het stucwerk zelf. Hiervoor heb je onder andere een kwast en roller nodig. Een kwast biedt je de mogelijkheid om secuur te werken. Gebruik daarom een kwast om hoeken, randen en lastig te bereiken plekken op het stucwerk te schilderen.
Stucwerk schilderen met een roller
Je kunt verf op de grotere oppervlakken van een gestucte muur aanbrengen met behulp van een vachtroller. Zorg er dan wel voor dat de verf goed verdeeld is over de vachtroller. Je kunt ook een microvezelroller gebruiken. Die roller neemt meer verf op dan een normale roller. Ook spat een microvezelroller minder dan een gewone roller.
Roller met telescoopsteel
Daarnaast is het aan te raden om voor het schilderen van het stucwerk een verfroller met een telescoopsteel te gebruiken. Je kunt dan ook gemakkelijk de hoogste delen van de muur verven. Aangeraden wordt om bij het aanbrengen van de verf te werken met vierkanten van circa 1 x 1 meter.
Verf eerst van links naar rechts. Verf vervolgens van boven naar beneden. Belangrijk is dat de banen elkaar goed overlappen. Je ziet dan namelijk geen strepen. Je kunt de vierkanten met elkaar verbinden door nog een keer met de roller van beneden naar boven te rollen.
Tweede verflaag nodig
Heb je de verf op de hele muur aangebracht en zie je de gestucte muur nog door de verf heen? Dan weet je zeker dat je een tweede laag verf op de muur moet aanbrengen. Is er een tweede laag verf nodig? Breng de tweede laag pas aan nadat de eerste laag verf goed is gedroogd. Als er geen tweede laag nodig is, dan kun je de afplaktape weghalen als de verf nog nat is. De pas geverfde muur wordt dan niet beschadigd en er blijven geen lijmresten over.
Tips
- Let goed op de droogtijd van het fixeermiddel, de voorstrijk en de verf.
- Begin met het verven van de randen. Breng met een kwast een rand aan van circa 5 centimeter. Doe dit ook bij eventuele stopcontacten.
- Neem geen pauze tijdens het schilderen van het stucwerk om de juiste kleur te behouden en kleurverschillen te voorkomen.
- Houd de temperatuur goed in de gaten. Ideaal is een temperatuur van tussen de 10 en 20 graden. Als het warmer is, droogt de verf sneller en als het kouder is dan droogt de verf langzamer.