Granol | Veelzijdig en stevig stucwerk!
Vroeger was granol erg populair, waardoor je het nog vaak in oudere woningen tegen zal komen. Maar ook in de moderne tijd is granol een goede en mooie keuze voor op de muren!
Wat zijn de voordelen van granol stucwerk?
Granol wordt al jaren als stucwerk en sierpleister aangebracht in woningen. Je kunt het vaak herkennen aan de unieke grove textuur, die doet denken aan een boomschors of waaiervorm. Een groot voordeel is dat je met granol een mooi patroon op je muur kunt krijgen die toch makkelijk naderhand over te schilderen is. Het patroon zakt als het ware in de sierpleister, zodat het nog redelijk glad aanvoelt en het opvullen hiervan makkelijk gaat.
Kan tegen een stootje
Het is altijd fijn als je muurbedekking tegen een stootje kan en granol kan zeker wat hebben. Hierdoor hoef je het niet snel te repareren of opnieuw te verven. Het is zelfs een goede sierpleister om buiten te gebruiken en zal zijn kleur lang behouden!
Veelzijdige sierpleister zonder verven
Je kunt granol in veel verschillende kleuren en texturen laten aanbrengen. Al deze mogelijkheden zorgen ervoor dat je het granol altijd bij je interieur kan laten passen en niet gelimiteerd bent door de sierpleister. Ook kun je het later makkelijk overschilderen, dus je bent niet gebonden aan het granol aan de muur.
Waar moet je op letten voor aanbrengen?
Er zijn ook enkele nadelen aan granol, waar je rekening mee moet houden voor je ervoor kiest. Een van de grootste nadelen is dat een reparatie, mocht dit toch nodig zijn, niet erg makkelijk is. Je moet er rekening mee houden dat het lastig is om een deel van het granol te verwijderen en nieuwe granol over de beschadigingen heen plaatsen zal de structuur van het patroon iets veranderen. Ook zul je vaak een klein kleurverschil zien na het repareren van scheuren in dit stucwerk.
Hoe lastig te verwijderen van muur
Dit kan natuurlijk ook een voordeel zijn, want granol is niet makkelijk van de muur te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat het stootvast is, maar ook dat je beter over het granol heen kunt plamuren en verven dan proberen de sierpleister van de muur af te halen. Een schuurmachine zal je beste optie zijn voor het verwijderen, maar dit zal erg veel stof geven. Wanneer je over granol heen wilt gaan, moet je rekening houden met wat je daarna als muurbedekking wilt.
Voor behang wil je juist wel alles zo glad mogelijk maken en zorgen voor een goed eindresultaat. Bij microcement of Venetiaans stucwerk kun je juist weer voor allerlei verschillende texturen kiezen, waaronder een grovere korrel.
Granol is niet meer van de tijd
Granol wordt al tientallen jaren gebruikt als afwerkingen voor muren. Hierdoor vinden sommige mensen dat het niet meer van deze tijd is en erg ouderwets aandoet. Met smaak valt niet te twisten, maar als jij de afwerking van granol wel mooi vindt, dan moet je vooral voor je eigen smaak kiezen. En juist omdat granol al zo lang wordt gebruikt, weten stukadoors precies hoe ze dit moeten aanbrengen en behandelen, wat juist een voordeel is!
Hoe werk je met granol?
Er zijn een aantal klussen met granol die nodig kunnen zijn. Zo moet het natuurlijk op de juiste manier worden aangebracht, maar is het ook goed om te weten wat je moet doen als je het weer wilt verwijderen. Ook is het schoonmaken af en toe nodig. Gelukkig is granol een makkelijke soort stucwerk om mee te werken, zodat dit allemaal erg simpel is en je makkelijk het beste resultaat kunt krijgen.
Hoe breng je granol aan?
Granol aanbrengen kan een erg secuur klusje zijn, en de juiste textuur erin aanbrengen kan ook nogal wat handigheid vragen. Hierdoor is het slimmer om dit uit te besteden, maar je kunt het ook zelf proberen. Eerst maak je de muur vetvrij en glad, waarna je alles afplakt wat niet gestuct hoeft te worden. Breng eerst een voorstrijk aan, en nadat deze droog is kun je met een spaan de granol aanbrengen. Binnen een kwartier moet je met een andere spaan de structuur aanbrengen, zodat de granol nog niet is uitgedroogd en goed gevormd kan worden. Hierna moet je het stucwerk goed laten drogen.
Als de eerste drogingsperiode erop zit, kun je wel de laatste oneffenheden al bijschaven. Door dan niet te veel kracht te zetten zorg je dat de muur er toch goed uitziet en je de laatste drogingsperiode in kan gaan en je de muur hebt die je voor ogen had. Goed laten drogen is wellicht nog wel het belangrijkste tijdens het gehele proces.
Hoe kom je glad van granol af
Het verwijderen van granol is geen makkelijke klus. Gelukkig kun je het wel makkelijk overschilderen of plamuren. Op deze manier kun je snel een andere kleur krijgen als je het liefst nog wel wat van het reliëf wilt blijven zien. Wanneer je ook van de structuur af wilt, is een dikke nieuwe laag plamuur vaak genoeg om het helemaal te verbergen. Je kunt ook het granol van de muur schuren, maar dit kost erg veel tijd en zal veel stof geven. Beter is het om er gewoon overheen te gaan met een nieuwe muurbedekking.
Hoe maak je granol schoon?
Een granol muur kan op eenzelfde manier als de meeste andere soorten stucwerk worden schoongemaakt. Gebruik geen heftige schoonmaakmiddelen, maar kies voor een simpel sopje. Het belangrijkste is om een zachte borstel te gebruiken in plaats van een doek of een spons, want met de borstel kun je een stuk beter het reliëf ook meepakken zonder veel te hoeven schrobben!
De kosten van granol stucen
Granol is een van de goedkopere soorten stucwerk die je kunt laten aanbrengen. Je moet rekenen op kosten van € 15 tot € 23 per vierkante meter, inclusief arbeidskosten en BTW. Je zult niet veel besparen wanneer je zelf het granol gaat aanbrengen, omdat je dan zelf de materiaalkosten en meer moet betalen. Hierdoor is het dus eigenlijk gewoon de beste keuze om dit uit te besteden aan stukadoorsbedrijven. Het is niet veel duurder en je hebt de zekerheid dat het goed wordt aangebracht.