Vakantiewoning kopen en verhuren | Waar krijg je mee te maken?

Een vakantiewoning kopen en verhuren kan zeer interessant zijn om een passief inkomen te creëren. Er zijn een aantal zaken waar je goed rekening mee houdt om zo effectief mogelijk te zijn. Zaken waar je het best rekening mee houdt, lees je terug in dit artikel. Lees dus zeker verder.

Vakantiewoning kopen en verhuren

Is het verstandig om in een vakantiewoning te investeren?

Bij de investering in een vakantiehuisje komt veel kijken. Dit gaat echter veel verder dan enkel het financiële aspect. Allereerst zal je er zeker van moeten zijn dat je investeert in een vakantiewoning dat gelegen is in een interessante omgeving (voor toeristen). Daarbij dien je ook rekening te houden met juridische overwegingen. Zo kunnen vakantiehuisjes in bepaalde regio’s volgens de wet vaker verhuurd worden dan anderen. Om van een maximaal rendement te genieten maak je het best een afweging tussen de kosten die je zal maken voor de investering en de verwachte inkomsten. Al met al kan de investering in een vakantiehuis heel veel winst en profijt opleveren wanneer je verstandig te werk gaat.

Waar kun je het best een vakantiehuisje kopen?

Voor een vakantiehuis wil je zitten op een erg leuke plek die veel mensen aanspreekt. Denk hierbij aan:

  • Nabij het strand zoals bijvoorbeeld in Burgh-Haamstede, Domburg, Knokke, Blankenberge of Scheveningen.
  • In het centrum van een leuke stad zoals Amsterdam, Utrecht, Leiden, Antwerpen et cetera
  • Nabij een pretpark (Efteling) of dierentuin.
  • In het centrum van een leuke stad met veel vertier, uitgaansgelegenheden en dingen om een leuke vakantie of weekend weg te hebben.

Praktijktest
De praktijktest is altijd redelijk simpel: zou je er zelf naartoe willen? Als het antwoord daarop ja is dan is de kans al wat groter dat je een goede plek hebt. Het is niet heiligmakend, want wellicht heb je een bijzondere smaak maar het is wel vaak een goede indicatie. Vraag zoveel mogelijk diverse mensen ernaar om je marktpositie te verkennen op die plek. Bij verhuren van zo’n vakantiehuisje komt dus best wat kijken.

Verhuren gekochte vakantiewoning

Hoe lang mag je een appartement of vakantiehuis verhuren?

De regels voor verhuur zijn erg divers en hangen af van waar je wilt gaan verhuren. Bij een appartement verhuren heb je in ieder geval te polsen bij je VvE en gemeente en wellicht bij andere instanties. Ook als de VvE akkoord is kunnen buren (die dit niet zien zitten) behoorlijk roet in het eten gooien.

Vooral Airbnb verhuren in het centrum van Amsterdam en Utrecht is vaak een schop tegen het zere been van buren. Iedere keer nieuwe mensen over de vloer die vaak niet voor een rustig weekendje weg komen, zorgen soms voor behoorlijk wat overlast.

Je hebt echter niet te maken met het puntensysteem, waardoor je dus zelf de maximale huurprijs mag bepalen.

Bepalingen van overheid
De gemeente is steeds meer actief in het opstellen voor regels voor verhuur en dan met name voor tijdelijke verhuur. Deze regels van steden, kustgemeentes en andere overheden zijn bepalend voor de continuïteit van je verhuur-plannen.

Kijk in de toekomst en ga niet verhuren bij veel onduidelijkheid of grote kans op wijziging van de regels op dit vlak. Het advies is natuurlijk om legaal te verhuren in het kader van gemeente en belastingdienst.

Fiscaal regels

Natuurlijk zijn er in ons land fiscale regels waar je mee te maken hebt zodra je een vakantiehuisje gaat verhuren. Gelukkig zijn er wat vrijstellingsmogelijkheden bij de verhuur, vooral als je niet als ondernemer gezien wordt door de fiscus. Hieronder vind je enkele belangrijke informatie.

Belasting
Voor je inkomstenbelasting is het goed om te weten wat erbij komt kijken. De fiscus kijkt hierbij naar de werkzaamheden die je voor het verhuren van de vakantiewoning verricht.

Zelf veel doen
Doe je veel werkzaamheden zelf, zoals het actief werven van huurders, het schoonmaken van de vakantiewoning, het onderhoud aan de vakantiewoning en andere gerelateerde werkzaamheden, dan merkt de fiscus de inkomsten aan als resultaat uit overige werkzaamheden in box 1. Je betaalt dan maximaal 52% inkomstenbelasting over de netto-opbrengsten van de verhuur.

Inkomstenbelasting
Daarnaast ben je in de toekomst bij de verkoop van de vakantiewoning ook inkomstenbelasting verschuldigd over de waardeaangroei van de vakantiewoning. Verricht je zelf amper werkzaamheden, dan valt de vakantiewoning in box 3. Waar precies de grens ligt van de hoeveelheid werkzaamheden die je mag verrichten, is lastig aan te geven.

De fiscus zal snel van mening zijn dat er sprake is van resultaat uit overige werkzaamheden als meer wordt gedaan dan het afgeven en in ontvangst nemen van de sleutel.

Box 3
Wanneer de vakantiewoning in box 3 valt, betaal je jaarlijks 1,2% over de waarde van de vakantiewoning. De netto-opbrengsten van de verhuur zijn onbelast. Bij een verkoop van de vakantiewoning in de toekomst is geen inkomstenbelasting verschuldigd over de waardeaangroei.

Of een vakantiewoning in box 3 voordeliger is dan een vakantiewoning in box 1 is afhankelijk van de situatie. In veel gevallen zal een vakantiewoning in box 3 voordeliger zijn. Daarnaast zorgt dit voor minder administratieve lasten, aangezien de kosten en opbrengsten niet apart bijgehouden hoeven te worden.

Gekochte vakantiewoning verhuren

Rendement verhuur huisje

Het investeren in een vakantiehuis is erg interessant als er sprake is van een hoog rendement. Hoe je precies zorgt voor een optimaal rendement is afhankelijk van de volgende zaken:

Wat kost een vakantiehuisje kopen?

De prijzen van vakantiehuisjes kunnen sterk uiteen lopen. Waar een kleine bungalow in de bossen vaak als relatief betaalbaar wordt bestempeld, kunnen vakantiewoningen aan de kust redelijk prijzig zijn. De gemiddelde prijs van een vakantiewoning ligt rond de € 150.000,-. Door offertes aan te vragen kun je een overzicht krijgen van verschillende soorten vakantiehuisjes die te koop staan. Ook zijn er vakantieparken waar je in kunt investeren, die je hier wederom terugvindt. Je hoeft dus niet per se de hele vakantiewoning te kopen om er aan te kunnen verdienen.

Benieuwd naar de kosten van een makelaar?
Wij brengen je in contact met ervaren makelaars uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met de verkoop van jouw woning of bij het kopen van een nieuwe woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk makelaar prijzen

Hoeveel belasting betaal ik over mijn recreatiewoning?

De omzetbelasting voor de aankoop van een nieuw vakantiehuisje bedraagt 21%. Onder enkele voorwaarden kan dit echter teruggevorderd worden. Dit is afhankelijk van het gebruik van het huisje.

Is het rendabel om een vakantiehuis te verhuren?

Het verhuren van een vakantiehuisje kan zeer rendabel zijn. Om te kunnen genieten van een maximaal rendement staan de volgende 4 factoren centraal:

  1. Locatie: Een vakantiehuisje in een populaire toeristische bestemming en kan zorgen voor veel interesse van huurders. Hierdoor profiteer je van een hoge bezettingsrate. Indien er interessante bezienswaardigheden in de buurt zijn zoals natuurparken, stranden, bossen en stadscentra, kan je er over het algemeen vanuit gaan dat het huisje regelmatig verhuurd wordt.
  2. Kwaliteit: Vakantiegangers en toeristen zijn bereid meer te betalen voor een vakantiehuisje waarbij luxe voorzieningen aanwezig zijn. Denk hierbij aan een jacuzzi, sauna, uitgebreide keuken en een mooi uitzicht. Natuurlijk speelt de netheid en het onderhoud hier ook een belangrijke rol bij.
  3. Promotie: Het is belangrijk om je vakantiehuisje zo goed mogelijk ‘te verkopen’. Maak mooie foto’s van wat het huisje allemaal te bieden heeft en bespreek de bezienswaardigheden. Zorg er daarnaast ook voor dat er effectief geadverteerd wordt op boekingsplatforms om wederom een maximale bezetting te stimuleren. Houd hierbij ook rekening met het feit dat je bestemming in bepaalde seizoenen aantrekkelijker kan zijn dan in andere seizoenen. Zo kun je de prijs reguleren om zo effectief mogelijk te zijn tijdens periodes van pieken en dalen.

Interesse (om te beleggen) in een vakantiewoning? Vraag de offertes aan

Door de geheel gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen krijg je een beter beeld van de soorten vakantiewoningen waarin je kunt investeren. Ook kun je in gesprek gaan met de eigenaren en/of woningbouwverenigingen om enkele zaken te bespreken. De keus om te investeren in een vakantiewoning neem je natuurlijk niet in één dag. Daarom kan het lonen om een overzicht te krijgen en met meerdere mensen in gesprek te gaan.

Makelaar inschakelen: gratis offertes

Van plan om een huis te kopen of je eigen huis te verkopen? Vul ons formulier in en ervaren makelaars nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou makelaars kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Omschrijf je aanvraag
1*. Soort woning?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met vakantiewoning kopen en verhuren offertes, Gratis! ►