Huis verkopen aan opkoper | Verstandig of niet?
Velen vragen zich af of het bijvoorbeeld geen goed is om het huis te verkopen aan een opkoper of investeerder. Dit kan inderdaad best wel wat voordelen met zich meebrengen, maar er hangen ook nadelen aan. Welke voor- en nadelen dat zijn en waar je allemaal op moet letten bij een huis verkopen.
De reden om een huizen te verkopen
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je huis wilt verkopen. Dit kan natuurlijk zijn omdat je iets nieuws hebt gevonden, maar er kunnen ook minder fijne redenen zijn.
Bijvoorbeeld omdat jij en je partner uit elkaar gaan en jullie beiden het huis niet alleen kunnen financieren.
Of wellicht heb je wel te maken met financiële problemen, bijvoorbeeld door onverwachte hoge kosten of het verlies van een baan, en ben je genoodzaakt je huidige huis te verkopen.
Wanneer je je huis moet verkopen door financiële problemen, kom je vaak terecht bij een opkoper. Dat komt omdat er voordelen bij kijken zoals een snellere verkoop zonder voorbehouden.
Dat maakt dat je binnen een korte tijd weer uit je financiële problemen kunt zijn. Maar zoals alles heeft ook een huis verkopen aan opkoper niet alleen voordelen, maar ook nadelen.
Laten we daarom zowel de voor- als de nadelen eens op een rij zetten, zodat je kunt bepalen of het voor jou de juiste keuze zou kunnen zijn.
Je woning snel verkopen
Financiële problemen zijn een goede reden om je huis snel te willen verkopen. Maar er zijn meer redenen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je plannen hebt om te emigreren en je huis snel kwijt wilt, voordat je naar het buitenland vertrekt.
Of misschien staat je huis al een aantal maanden te koop en wordt er tot nu toe weinig interesse getoond. Dat brengt veel dubbele kosten en onzekerheid met zich mee. Om daar vanaf te zijn kun je ervoor kiezen om je huis snel te gaan verkopen via een opkoper.
Wat is een opkoper?
Een opkoper is een persoon of een bedrijf dat huizen koopt om zelf winst te maken. Het is dus een investeerder.
Dat betekent dat het huis gekocht kan worden om vervolgens weer te verhuren aan expats, andere gezinnen of starters.
Maar het kan ook zijn dat de investeerder besluit het huis te renoveren om vervolgens weer door te verkopen of te verhuren. Door te investeren in renovatie stijgt de waarde van het huis namelijk weer.
Huis verkopen aan opkoper: de voordelen
Zoals gezegd biedt het verkopen van je huis aan een opkoper het grote voordeel dat de verkoop snel zal verlopen.
Ben je dus genoodzaakt om snel je huis te verkopen, dan is dit de manier. De reden hiervoor is dat een ervaren opkoper vaak geen hypotheek financiering nodig heeft om de koop te maken en dus snel kan schakelen. Is er een notaris beschikbaar, dan kan het huis dus in een zeer korte tijd worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar.
Wanneer de overdracht heeft plaatsgevonden wordt de verkoopopbrengst over het algemeen binnen twee dagen op je rekening gestort.
Een andere reden dat de verkoop via een opkoper sneller kan verlopen, is dat de verkoop vaak gebeurt zonder voorbehouden. Er hoeft dan bijvoorbeeld geen drie dagen bedenktijd voor de koper in acht genomen te worden.
Omdat het zonder voorbehouden gebeurt, ben je bovendien verzekerd van een betrouwbaar bod. Bij een betrouwbare opkoper wordt meestal ook afgezien van bouwtechnisch voorbehoud (bouwkundige inspectie voor gebreken), omdat dit – net als het financieel voorbehoud – niet van toepassing is.
Je hebt dus direct zekerheid bij het tekenen van de overeenkomst, want de koop kan niet meer worden geannuleerd.
Vrijwel geen kosten makelaar
Een ander groot voordeel bij huis verkopen aan opkoper is dat er geen of weinig kosten aan zijn verbonden. En dat is zeker fijn wanneer je al financiële problemen ervaart.
Er is geen makelaar betrokken bij deze verkoop, omdat je direct contact hebt met de opkoper, want betekent dat je geen makelaarscourtage hoeft te betalen. En dat bedrag kan soms behoorlijk oplopen.
Bovendien kun je wanneer je je huis verkoopt aan een opkoper, vaak een praktische overdrachtsdatum afstemmen, aangezien de opkoper niet zelf in het huis zal gaan wonen. Hierdoor kun je vermijden dat je te maken krijgt met dubbele hypotheeklasten.
Huis verkopen aan opkoper of vastgoed investeerder: het (grote) nadeel.
Zoals gezegd kun je bij je huis verkopen aan opkoper een betrouwbaar bod krijgen en – een groot voordeel voor veel verkopers – snel verkopen.
Maar er is ook een nadeel. Zoals gezegd zijn opkopers investeerders en hebben zij de intentie om het huis weer door te verkopen of te verhuren, al dan niet na een grote renovatie.
Dat betekent dat zij niet alleen investeren in het kopen van jouw huis, maar ook in het opknappen ervan. Die renovatie kost een hoop geld en de opkoper weet niet van tevoren hoe lang het duurt voor het huis weer verkocht is.
Er wordt dus een groot risico gelopen door de opkoper en dat risico is, alsmede (een deel van) de kosten voor de renovatie ingecalculeerd in het bod dat hij of zij doet op jouw huis. Hetzelfde geldt als de opkoper het huis weer wil gaan verhuren.
Hierbij komen kosten kijken als onroerend zaak, belasting, waterschapsbelasting, rioolkosten en soms ook de VvE bijdrage.
Ook hiermee moet de opkoper rekening houden bij het doen van een bod. Het komt er dus op neer dat het bod van een opkoper over het algemeen lager ligt dan wanneer je je huis aan particulieren verkoopt.
Zoek een betrouwbare huisopkoper
Veel mensen hebben geen positieve gedachte bij de term ‘opkoper’.
Dat komt door de vele verhalen die er zijn van opkopers in de vorm van grote bedrijven die over de rug van anderen winst willen maken, zoals je ook vaak in films en op televisie ziet.
Die opkopers zijn er helaas ook, maar zo zijn ze zeker niet allemaal. De betrouwbare opkoper is een investeerder die met je meedenkt.
Natuurlijk ligt de prijs onder de marktwaarde, omdat de opkoper ook nog met andere kosten te maken krijgen, maar dat betekent niet dat ze winst willen maken over jouw rug.
Heb je toch geen fijn gevoel over een bepaalde opkoper? Zoek dan gerust verder, want betrouwbaarheid is heel belangrijk bij zo’n grote verkoop.
Huis verkopen aan opkoper: verstandig of niet?
Nu je weet wat de voordelen en nadelen zijn van het verkopen van je huis aan een opkoper, kun je zelf een overwogen keuze maken om dit wel of niet te doen.
Of het verstandig is, hangt af van jouw situatie.
Natuurlijk is het geen fijn idee dat het bod lager zal zijn dan bij de verkoop aan een particuliere koper, maar wees je er ook van bewust dat je in ruil hiervoor geen makelaarskosten hebt en bovendien minder kans hebt op dubbele hypotheeklasten, die soms hoog kunnen oplopen als je wacht op het juiste bod. Ook als je huis verhuurd is mag je hem verkopen.
Hoe doe je dat, je huis laten verkopen aan een opkoper?
Je huis verkopen aan een opkoper gaat in deze tijd een stuk makkelijker dan vroeger. In de oude tijd kon het zijn dat er ineens een investeerder bij je op de stoep stond om interesse te tonen in jouw woning, tegenwoordig ga je gewoon zelf op zoek naar een opkoper.
Zie je door de bomen het bos niet meer? Dan kun je er ook voor kiezen om in zee te gaan met een vastgoedmakelaar. Deze gaat dan op zoek naar de juiste opkoper voor jou en helpt je bovendien met het vinden van het hoogste bod.
Daarbij wordt het hele verkoopproces van je overgenomen en hoef jij je dus niet druk te maken om al die formaliteiten, iets waar veel mensen grijze haren van kunnen krijgen.
Aan verkopen via een vastgoedmakelaar kunnen kosten verboden zitten, maar dit hoeft niet per se. Vraag dit dus goed na. Daarbij kun je ook altijd als je een bouwval hebt kijken hoe je die kunt verkopen.