Laadpaal rijtjeshuis | Alle verschillende laad opties
Rijd je een elektrische auto en wil je daarom een laadpaal aan een rijtjeshuis laten plaatsen? Dan kom je er al snel achter dat er verschillende mogelijkheden zijn.
Laadpaal aan huis zonder oprit
In sommige situaties is het mogelijk om een laadkabel over de openbare ruimte te leggen, maar dit vereist naleving van specifieke richtlijnen, zoals het installeren van de laadpaal op eigen terrein, het gebruiken van een kabelmat om de kabel af te dekken, en het beperken van de lengte van de kabel over het trottoir.
Is mijn rijtjeshuis geschikt voor een laadpaal?
Een laadpaal aan een rijtjeshuis is over het algemeen mogelijk. Het is hierbij wel afhankelijk van de situatie waar je voor mag kiezen.
Zo kun je op een eigen erf, zoals bijvoorbeeld een voortuin, ervoor kiezen om een laadpaal te laten plaatsen. Doordat het op eigen terrein is, zijn er namelijk geen restricties te vinden.
Je voorkomt hiermee ook dat je uiteindelijk kosten hebt gemaakt voor een situatie die jou op een veel hogere kostenpost jaagt.
Laadkabel over stoep
Het leggen van een laadkabel over de stoep kan een oplossing zijn voor het opladen van een elektrische auto wanneer geen eigen oprit beschikbaar is.
Echter is het belangrijk om eerst de plaatselijke regelgeving te raadplegen, aangezien de richtlijnen per gemeente kunnen verschillen. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om een ontheffing aan te vragen.
Alternatieve oplossingen, zoals kabelgoottegels of het gebruik van een kabelarm om de kabel boven de stoep te geleiden, kunnen ook overwogen worden om de veiligheid en het gemak te vergroten.
Kan je zomaar een laadpaal plaatsen?
Als er geen sprake is van eigen terrein, dan kun je een laadpaal aan een rijtjeshuis aanvragen bij de gemeente. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de aanvraag goedgekeurd wordt.
Een van de voorwaarden voor de plaatsing is dat er niet voldoende laadpalen beschikbaar zijn in de omgeving. Hiervoor kijkt de gemeente onder andere naar het aantal elektrische auto’s die in de omgeving rijden. Ook het aantal beschikbare laadpalen neemt de gemeente mee.
Hoe elektrische auto opladen zonder oprit?
Voordat je de laadpaal aan een rijtjeshuis geplaatst hebt, moet je enkele stappen doorlopen. Zo dien je eerst de aanvraag in via de website van de gemeente.
Er is een uitgebreid formulier beschikbaar voor deze aanvraag. Zodra je deze aanvraag ingediend hebt, moet je wachten op de beoordeling.
Als de aanvraag aan alle voorwaarden voldoet, zal deze verder in behandeling worden genomen en bepaalt de gemeente de locatie van de laadpaal.
De locatie met jouw voorkeur zal hierbij altijd in het achterhoofd gehouden worden. Echter is het niet altijd mogelijk om deze in te willigen. Het kan namelijk zijn dat deze locatie niet geschikt is.
De voor- en nadelen van een openbare laadpaal aan een rijtjeshuis
Natuurlijk, hier is een sectie over de voor- en nadelen van een openbare laadpaal aan een rijtjeshuis, geschreven in een toegankelijke stijl:
Als jij overweegt om een openbare laadpaal bij jouw rijtjeshuis te plaatsen, is het handig om de voor- en nadelen te kennen. Hier zijn ze op een rijtje:
Voordelen:
- Toegankelijkheid: Je hoeft niet ver te zoeken. De laadpaal staat vlak bij jouw huis, superhandig!
- Waardeverhoging van je huis: Een laadpaal in de buurt kan de waarde van jouw huis verhogen. (Nieuwe) kopers zijn vaak op zoek naar dit soort extra’s.
- Duurzaamheid: Door elektrisch te rijden, draag je bij aan een schonere omgeving. Een laadpaal thuis maakt dit nog makkelijker.
Besparing: Op lange termijn kan het goedkoper zijn om thuis op te laden dan bij commerciële laadstations.
Nadelen:
- Kosten: De aanschaf en installatie van een laadpaal kunnen prijzig zijn.
- Ruimtegebruik: Zo’n laadpaal neemt ruimte in beslag. In een rijtjeshuis kan dit betekenen dat je minder parkeerplek hebt.
- Onderhoud: Een laadpaal heeft onderhoud nodig. Dit kan extra kosten en moeite met zich meebrengen.
- Toegankelijk voor anderen: Omdat het een openbare laadpaal is, kunnen ook anderen deze gebruiken. Dit betekent dat de paal soms bezet kan zijn wanneer jij wilt laden.
Wat kost een elektrische laadpaal thuis?
Een eigen laadpaal brengt verschillende kosten met zich mee. Zo heb je als eerste te maken met de aanschaf van de laadpaal. Ieder model komt in een eigen prijsklasse, waardoor je hem aan kunt passen aan jouw budget.
Op dit gebied kun je dus flink kosten besparen op de prijs van de laadpaal en ervoor zorgen dat jij een model hebt die qua budget helemaal bij jou past.
Laadpaal installeren
Echter houden de laadpaal kosten hier nog niet op. Zo moet de meterkast klaar zijn voor de aansluiting van de laadpaal aan een rijtjeshuis. De meterkast wordt hiervoor voorzien van een 3 fase aansluiting.
Deze aansluiting zorgt dat de meterkast ook klaar is voor de toekomst. Laat dit te allen tijde door een professional doen, zodat je geen problemen krijgt met de verzekering.
Zo heb je het financiële kostenplaatje goed voor ogen en zorg je dat de laadpaal jou niet voor extra verrassingen laat staan.
Hierdoor heb je ook weer de gelegenheid om eventuele aanpassingen aan jouw woning te doen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen om de elektriciteit zelf op te wekken.
Subsidie laadpaal
Er zijn ook subsidies voor laadpalen. Hierdoor kun je een gedeelte van jouw investering terugkrijgen waardoor de kosten op een gegeven moment dus lager uitvallen.
Laadpaal plaatsen: gratis offertes
Van plan om een laadpaal te plaatsen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou laadpaal kosten!