Laadpaal kabel | Verschillende laadkabelvarianten
Als je een elektrische auto aanschaft en daarbij ook een laadpaal laat plaatsen, is het handig om te weten welke kabel voor de laadpaal je nodig hebt. Dit geldt zowel voor de kabel waarmee je de auto oplaadt als de kabel waarmee je de laadpaal verbindt met de meterkast. Vergelijk gratis de beste Offertes!
Welke kabel heb ik nodig voor mijn laadpaal?
Laadkabels voor het laden van je elektrische auto zijn er in principe in twee varianten, namelijk met een laadpaal type 1 of een type 2. In Europa vind je voornamelijk elektrische auto’s met een type 2 stekker.
Omdat de type 2 stekker bij Europese auto’s wordt gebruikt, vind je dit type aansluiting ook terug bij de openbare laadpalen. De type 1 stekker vind je met name bij Amerikaanse (Ford, Chevrolet) en Japanse (Mazda, Suzuki) auto’s.
Mocht je het niet zeker weten kun je altijd je type auto opzoeken op het internet. Daar staat het vaak duidelijk aangegeven.
Deze auto’s worden vaak geleverd met een laadkabel waarbij de ene kant een type 1 stekker heeft voor de auto en een type 2 stekker aan de andere kant om te kunnen koppelen met openbare laadpalen in Europa.
Standaard wordt er bij een elektrische auto, of je deze nu koopt of leaset, een oplaadkabel geleverd.
Controleer altijd of de laadkabel inderdaad aanwezig is en of deze bij de auto hoort. Weet je niet zeker welke kabel voor een laadpaal nodig is voor jouw auto, vraag dit dan na bij de verkoper of leasemaatschappij.
Als je gebruik wilt maken van openbare laadpalen heb je naast een laadkabel ook een laadpas nodig. Deze laadpas is nodig om het laden te starten en te stoppen en de laadkabel te vergrendelen tijdens het laden.
Er zijn verschillende partijen die laadpassen aanbieden voor mensen met een elektrische auto.
Heb ik een gelijkstroom- of wisselstroomlaadkabel nodig?
Als je een elektrische auto hebt, kun je je afvragen welke kabel voor een laadpaal je nodig hebt: een gelijkstroomkabel of een wisselstroomkabel?
De energie die in je woning binnenkomt, is wisselstroom of AC. Elektrische auto’s werken op basis van gelijkstroom of DC, en dus moet de wisselstroom vanuit de laadpaal worden omgezet naar gelijkstroom.
Elektrische auto’s kunnen zelf de wisselstroom omzetten naar gelijkstroom om de accu’s op te laden. Hierdoor duurt het laden echter wat langer.
Er zijn ook laadpalen die de wisselstroom al in de paal omzetten naar gelijkstroom. Hierdoor wordt het laden versneld. Voor deze laadpalen heb je een andere laadkabel nodig dan voor laadpalen die werken met wisselstroom.
Hebben laadpalen een kabel?
Om laadpalen te gebruiken heb je een laadkabel nodig en eventueel een laadpas. Een snellader als Fastned levert de kabel vaak mee. Voor andere bedrijven met een “losse” paal moet je je eigen kabel meenemen.
Ondertussen weet je nu als het goed is welke kabel je voor een laadpaal nodig hebt, maar hoe gebruik je een laadpaal? Zodra je je auto hebt geparkeerd, check je of de lampjes op de laadpaal groen zijn.
Rode lampjes op de paal wijzen op een mogelijke storing, waardoor laden niet mogelijk is. Kun je laden, dan steek je de laadkabel in je auto en in het laadpunt.
Gebruik je een openbaar laadpunt, dan houd je de laadpas voor de paslezer om het laden te starten en de kabel te vergrendelen.
De lampjes op de laadpaal worden nu blauw. Is het laden klaar, dan gebruik je de laadpas weer om het laden te stoppen en kun je de laadkabel verwijderen.
Laadpaal met vaste kabel
Een laadpaal met een vaste kabel biedt ontzettend veel gemak omdat je niet steeds een losse kabel hoeft aan te sluiten en hem eerst uit de kofferbak moet halen.
Deze vaste kabel is permanent bevestigd aan de laadpaal, wat het opladen sneller en eenvoudiger maakt.
Het is wel belangrijk dat de lengte van de vaste kabel past bij de parkeerplaats en de positie van de laadpoort van de auto om maximale toegankelijkheid en gebruiksgemak te garanderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Fastned.
Welke kabel nodig voor snelladen auto?
In het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen laadpalen met twee soorten aansluitingen, namelijk 1 fase laadpalen of 3 fase laadpalen.
Het type aansluiting bepaalt mede welke kabel je voor de laadpaal nodig hebt. 1 fase laadpalen hebben een lager vermogen dan 3 fase laadpalen en dus duurt het opladen van een elektrische auto over het algemeen wat langer. 3 fase laadpalen maken gebruik van krachtstroom.
3 fase laadpaal
Voor dit type laadpalen heb je ook een 3 fase aansluiting nodig. Deze is niet altijd standaard in woningen aanwezig, alhoewel het in nieuwbouwwoningen steeds vaker bij de bouw wordt geïnstalleerd. 1 fase laadpalen worden nu nog het meest gebruikt voor thuis laden in combinatie met een 230v thuislader.
Deze meeste huizen beschikken over een 1 fase elektriciteitsaansluiting. De 1 fase aansluiting is te herkennen aan 2 draden die in de meterkast samenkomen, waarvan één 230V draad en een nuldraad. 1 fase aansluitingen hebben een vermogen van zo’n 35 à 40 ampère.
Doordat er in woningen steeds meer elektrische apparaten komen te staan en de elektrische auto daarnaast ook een extra belasting voor het elektriciteitsnet is, zijn 1 fase aansluitingen vaak niet meer genoeg.
De meterkast wordt in zo’n geval omgebouwd naar een zwaardere 3 fase aansluiting. Een 3 fase aansluiting kun je herkennen aan 4 draden, waarvan drie 230V draden en een nuldraad. Een 3 fase aansluiting heeft drie keer zoveel vermogen als een 1 fase aansluiting.
Grondkabel voor laadpaal
Bij het installeren van een laadpaal is het gebruik van een geschikte grondkabel essentieel. Deze kabels, vaak YMvK-AS genoemd, zijn speciaal ontworpen om ondergronds te worden gelegd.
Ze zijn erg stevig en bestand tegen vocht, druk en andere omgevingsfactoren.
De lengte en dikte van de grondkabel hangen af van de afstand tussen de laadpaal en de meterkast, en het benodigde vermogen voor het opladen van de auto.
Welke laadpaal past bij mijn auto?
Voordat je een laadpaal gaat installeren en kunt bepalen welke kabel voor de laadpaal nodig is, moet je eerst achterhalen wat het laadvermogen van je auto is.
Op basis hiervan kun je kiezen voor 1 fase of 3 fase laadpalen. Een elektrische auto met een laadvermogen van 3.7 kW of 7.4 kW is geschikt voor 1-fase laadpalen.
Een elektrische auto met een laadvermogen van 11 kW of hoger is ook geschikt voor 3 fase laadpalen. 1 fase laadpalen kunnen maximaal 3.7 kW of 7.4 kW laden en hebben minder vermogen dan 3 fase laadpalen, waardoor het laden iets minder snel zal gaan.
Hoelang kan een laadkabel zijn?
In de praktijk variëren laadkabels meestal tussen de 4 en 8 meter. Kortere kabels zijn handig voor compacte parkeerplaatsen en verminderen de kans op struikelen. Langere kabels bieden daarentegen natuurlijk een stukje meer flexibiliteit, vooral als de afstand tussen de auto en de laadpaal groter is. Dit zul je echter in de praktijk niet zo snel nodig hebben.
Het is echter belangrijk om te weten dat langere kabels ook nadelen kunnen hebben. Zo kan een te lange kabel leiden tot een lichte afname in laadefficiëntie.
Dit komt doordat er meer weerstand is in langere kabels, wat resulteert in een klein energieverlies tijdens het laden.
Wat is de dikte van de kabel laadpaal?
De dikte van de kabel voor een laadpaal is natuurlijk ook belangrijk voor veilig en efficiënt laden. Een te dunne kabel kan oververhit raken bij hoge laadstromen, terwijl een te dikke kabel onnodig duur en moeilijk te hanteren kan zijn.
De dikte hangt af van de laadcapaciteit van de paal en de lengte van de kabel. Voor standaard thuislaadpalen worden vaak kabels van 3×2.5 mm² of 5×2.5 mm² gebruikt, afhankelijk van de fase-aansluiting.
Onder andere het vermogen van de laadpaal bepaalt welke kabel je nodig hebt voor een laadpaal. Ook moet je rekening houden met de capaciteit van je elektriciteitsnetwerk, het laadvermogen van de auto en de afstand van de laadpaal tot de meterkast.
Kabeldikte laadpaal
Een 1 fase 16A laadpaal kan gebruik maken van een 3×2.5 YMvK kabel of 2×2.5 YMvK-AS kabel tot 60 meter lengte voor de installatie. Voor 1 fase 32A laadpalen is dit een 3×6 YMvK of 2×6 YMvK-AS kabel tot 70 meter. Kies je voor een 3 fase 16A laadpaal, dan gebruik je een 5×2.5 YMvK kabel of 4×2.5 YMvK kabel tot 60 meter.
Voor 3 fase 32A laadpalen heb je een 5×6 YMvK of 4×6 YMvK-AS kabel nodig met een maximale lengte van 70 meter. Bekijk dus welk type laadpaal en welke afstand je nodig hebt om te bepalen welke kabel je voor jouw laadpaal kunt gebruiken.
Wat is de laadsnelheid van de laadpaal?
Als je hebt uitgezocht welke laadpaal geschikt is voor jouw auto en welke kabel je voor de laadpaal nodig hebt, is het ook belangrijk om te weten hoe lang je auto erover doet om op te laden.
Het vermogen van de laadpaal en de grootte van de accu van je auto bepalen hoe lang het laden duurt.
Heb je een auto met een capaciteit van 74 kW en maak je gebruik van een 11 kW laadpaal, dan deel je de accucapaciteit door het laadvermogen om de laadtijd te berekenen. In dit geval is dit 74 gedeeld door 11, wat neerkomt op 6 uur en 43 minuten laadtijd.
Hoe meer capaciteit een laadpaal heeft, hoe sneller het laden zal gaan. Ook zal een kleine accu eerder opgeladen zijn dan een grote accu.