Zonwering lichtstraat | Kosten | Soorten en Voordelen
De belangrijkste reden waarom mensen kiezen voor een lichtstraat is om meer licht in huis te laten. Door het gebruik van glas kun je ook meer warmte in je huis binnenlaten. In de hete zomer heeft dat alleen niet altijd de voorkeur. Het aanbrengen van zonwering voor het tegenhouden van de zon is in dat geval een goede oplossing. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van lichtstraat zonwering?
Waarom kiezen voor zonwering?
Zonwering in een lichtstraat kan op verschillende manieren worden gebruikt. De zonwering kan aan de binnenkant of aan de buitenkant van de lichtstraat geplaatst worden.
Niet ieder model zonwering is op iedere lichtstraat toepasbaar. Bij een lichtstraat op een zadeldak is het bijvoorbeeld lastig om zonwering aan de buitenkant te plaatsen. Maar waarom zou je nu eigenlijk kiezen voor zonwering op een lichtstraat?
Voordelen zonwering in een lichtstraat
Ten eerste beschermt zonwering tegen warmte, licht en zonnestralen. Als je hoogwaardige buitenzonwering hebt kun je jezelf beschermen tegen te veel warmte.
Daarnaast beschermt zonwering niet alleen tegen de hoeveelheid licht en warmte die naar binnen kan schijnen of stromen, maar ook gelijk tegen hinderende zonnestralen die in je gezicht kunnen schijnen of voor vervelende schitteringen zorgen.
Meer privacy
Privacy is een andere reden waarom veel mensen kiezen voor zonwering op hun lichtstraat. Afhankelijk van waar je woont kunnen buren soms in je huis kijken.
Dat is vaak niet wat je wil, zeker niet als je erg op je privacy gesteld bent. Door zonwering te plaatsen zorg je ervoor dat nieuwsgierige ogen buiten blijven, waardoor je meer privacy hebt.
Volledig verduisterend
Je hebt ook de keuze om voor volledig verduisterende zonwering te kiezen. Dit type zonwering zorgt ervoor dat er helemaal geen daglicht meer naar binnen kan komen. Dit is erg handig wanneer de lichtstraat bijvoorbeeld op een slaapkamer ligt.
Door de verduisterende zonwering kun je in de zomer gewoon lekker slapen zonder gestoord te worden door het daglicht van buiten. Daarnaast kun je de ruimte ook helemaal donker maken als je bijvoorbeeld een film gaat kijken.
Zonwering aan de buitenzijde
Onzichtbare zonwering lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar toch bestaat het wel. Het aanbrengen van een hittebestendige coating op het glas van geïsoleerde dakramen met dubbel of driedubbel glas is een goede optie wanneer je op zoek bent naar lichtstraat zonwering.
Deze ingebouwde zonwering zorgt ervoor dat de lichttoetreding nog steeds erg hoog is, maar dat slechts een heel klein deel van de warmte binnenkomt.
Transparante coating
Deze zonwering zorgt ervoor dat zonnestralen afgebogen worden, waardoor het glas minder warm wordt. Hierdoor zal de ruimte ook minder snel opwarmen.
Het voordeel van deze soort lichtstraat zonwering is dat het glas gewoon nog transparant is en voldoende licht doorlaat. Het glas ziet er dan ook uit als normaal glas.
Warmtewerend glas
Warmtewerend glas heeft een relatief lage prijs, waardoor het soms aantrekkelijker kan zijn dan het plaatsen van andere zonwering. Er zit wel een nadeel aan een warmtewerende coating, namelijk dat het niet toepasbaar is op enkel glas.
Op enkel glas zal dus altijd voor een andere soort zonwering gekozen moeten worden.
Niet geschikt voor enkel glas
Het feit dat hittebestendig glas slechts €70 per vierkante meter extra kost is een ander voordeel. Een nadeel van hittebestendige coatings is dat ze niet gebruikt kunnen worden op enkel glas voor ongeïsoleerde omgevingen zoals je veranda of overkapping.
Daarom moet je in deze situatie een van de onderstaande zonwerende alternatieven gebruiken.
Zonwering aan de binnenkant van de lichtstraat
Zonneschermen kunnen horizontaal gebruikt worden onder lichtstraten van hout of staal gemaakt zijn en onder lichtstraten die frameless zijn.
Zonweringen aan de binnenkant zijn handig omdat ze goed bedienbaar zijn en niet altijd elektrisch bedient hoeven worden.
Lange levensduur
Een ander voordeel is dat de zonwering aan de binnenkant van de lichtstraat aanzienlijk langer meegaat dan zonwering aan de buitenkant van een lichtstraat.
Dit komt doordat zonwering die aan de binnenkant geplaatst minder last heeft van weersomstandigheden zoals wind, regen en vorst en ook minder last heeft van schadelijke UV-straling.
Zichtbare geleiders
Een nadeel van zonwering aan de binnenkant is dat je tegen de cassette en de geleiders van de zonwering aan moet kijken.
Als deze aan de buitenkant verwerkt zijn heb je hier minder zicht op.
Zonwering aan de buitenkant van de lichtstraat
Op het dakraam kan ook zonwering worden aangebracht. Pootjes van de aluminium beglazingsprofielen worden in dit geval gebruikt om de zonwering vast te kunnen zetten.
Hoewel het misschien vanzelfsprekend lijkt is buitenzonwering de beste manier om warmte buiten te houden.
Betere bescherming
In tegenstelling tot binnenzonwering worden de zonnestralen beter geblokkeerd of gereflecteerd door zonwering aan de buitenkant. Zonwering aan de buitenkant stoot ruwweg 90% van de warmte af.
Hierdoor zal de zon het glas van de lichtstraat minder goed kunnen opwarmen. Dit houdt het interieur een stuk koeler.
Meer onderhoud nodig
De kosten en de duurzaamheid van dit type zonwering zijn wel enkele nadelen. Zonwering aan de buitenzijde ondervindt namelijk meer schade dan binnenzonwering of warmtereflecterend glas, omdat het in alle weersomstandigheden aan de elementen wordt blootgesteld.
Het is bovendien de duurste keuze.
Soorten zonwering in een lichtstraat
Als je kiest voor zonwering onder de lichtstraat heb je de keuze uit verschillende soorten zonwering. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor jaloezieën. Jaloezieën onder dakramen zijn erg handig omdat ze effectief veel warmte tegenhouden.
De warmte zal echter af en toe opgesloten raken tussen het doek en het dakraam. De warmte zal dan de kamer binnenkomen als het doek geopend wordt.
Plissé gordijnen
Een andere mogelijkheid is plissé gordijnen. Dit type zonwering wordt vaak gekozen als binnenzonwering voor een lichtstraat. Het voordeel van plissé gordijnen is dat er veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn en dat je de keuze hebt uit veel verschillende kleuren.
Hierdoor is het makkelijker om de plissé gordijnen met je interieur te matchen.
Elektrische bediening
Daarnaast zijn plissé gordijnen ook eenvoudig te monteren en te bedienen. Het bedienen kan via een handgreepbediening of via een elektrische bediening. Verder kun je zelf kiezen hoeveel licht je wel of niet naar binnen laat vallen doordat je zelf de stand van het plissé gordijn kunt kiezen.
Bij honingraat plissé gordijnen heb je als bijkomend voordeel dat de zonwering een goede isolatie heeft. Dit heeft te maken met de dubbele laag stof.
Binnenscreens
Een andere mogelijkheid voor zonwering aan de binnenkant van de lichtstraat zijn binnenscreens. Binnenscreens zijn gemaakt van doek dat zonwerend is. Binnenscreens kunnen zowel horizontaal als verticaal uitgeschoven worden.
Een voordeel van binnenscreens voor een lichtstraat is dat ze UV-bestendig zijn. Ze zullen hierdoor niet snel verkleuren. Daarnaast zijn binnenscreens voor zowel grote als kleine ramen geschikt, wat ze geschikt maakt voor alle formaten lichtstraat.
Buitenscreens
Je kunt ook kiezen voor buitenscreens. Buitenscreens zijn vaak gemaakt van acryldoek of polyesterdoek en zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Met een buitenscreen kun je zelf bepalen hoeveel licht je nog naar binnenlaat.
Een buitenscreen is ook erg handig om insecten buiten te houden.
Rolluiken
Het voordeel van rolluiken is dat ze de lichtstraat ook gelijk inbraakwerend maken. Je kunt dit soort zonwering voor alle soorten lichtstraten gebruiken.
Rolluiken zijn niet alleen in de zomer erg handig, maar ook in de winter. Zo zorgen ze ervoor dat er in de winter minder warmte verloren gaat.
Conclusie
Wat betreft zonwering in en op een lichtstraat heb je de keuze uit allerlei uiteenlopende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor zonwering aan de binnen- of buitenzijde. Als je zonwering over het algemeen niet mooi vindt kun je kiezen voor coating.
Voor vrijwel elke lichtstraat is een zonwering te vinden die bij jouw eisen en wensen aansluit!
Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes
Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!