Muur isoleren zonder spouw | Hoe isoleren en welk materiaal?

Een spouwmuur is een dubbele muur met een lege ruimte (spouw) ertussen, die vaak wordt geïsoleerd om energieverlies te verminderen. Echter, als je huis geen spouwmuur heeft, betekent dit niet dat isolatie niet mogelijk is.

Geen spouwmuur

Wat is een spouwmuur precies?

Een spouwmuur is een muurconstructie die bestaat uit een dubbele muur met een lege ruimte ertussen. Hieronder lichten we de constructie van een spouwmuur uitgebreid toe:

Binnenmuur

De binnenmuur is de binnenste laag van de muur die aan de binnenzijde van een woning verbonden is. De geplaatste binnenmuur kan uit verschillende materialen zoals beton blokken of bakstenen bestaan.

Spouwmuur

De spouwmuur is de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur in. Deze ruimte is als het ware een soort beschermlaag die ervoor zorgt dat de woning minder snel warmte verliest. Deze spouwmuur kan voorzien worden van isolatie.

Buitenmuur

De buitenmuur is de buitenste laag van de muur. De muur is meestal van baksteen of beton gemaakt en is blootgesteld aan de weersomstandigheden.

Hoe weet je of je een spouwmuur hebt?

Steeds meer en meer mensen wensen hun spouwmuren te isoleren, maar hoe weet je nu of jouw woning over spouwmuren beschikt? Door de onderstaande tekst te lezen, kun je erachter komen of jouw woning spouwmuren heeft.

Bouwjaar van het huis

Het is belangrijk om te begrijpen dat woningen die voor 1920 gebouwd zijn, meestal geen spouwmuur hebben. Woningen die na 1920 gebouwd zijn, hebben meestal wel een spouwmuur.

Materiaal van de buitenmuren

Spouwmuren zijn meestal van bakstenen of betonblokken gemaakt. Als de buitenste muren van de woning van hout of massief steen gemaakt zijn, kan het goed zijn dat de woning geen spouw heeft.

Energie-efficiëntie verbeteren

Tip: Als je aan de energie-efficiëntie van jouw huis wilt werken, maar niet zeker bent of deze een spouwmuur bevat, kan het handig zijn om contact met de woningbouwvereniging op te nemen om hier meer informatie over in te winnen. Als hieruit blijkt dat je geen spouwmuur hebt, dan is dat zeker geen probleem, het vraagt echter dan wel om een andere manier van aanpak.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Hoe kun je een huis zonder spouwmuur isoleren?

Heb je de wens om jouw woning te isoleren, maar heb je geen spouwmuren? Dan kan het wellicht handig zijn om gebruik te maken van de onderstaande tips. Hierdoor zal je in staat zijn om toch jouw woning te isoleren en hetzelfde resultaat als een woning met spouwmuren te boeken.

Isoleren via de binnenkant van de muren

Binnenmuurisolatie werkt als het ware door een thermische barrière tussen de binnen- en de buitenzijde van de woning te creëren. Het gevolg van binnenmuurisolatie is dat de warmte van de woning in de winter beter wordt vastgehouden, terwijl de woning in de zomer een aangename, koele temperatuur behoudt. Echter heeft binnenmuurisolatie ook zijn nadelen.

Nadelen van isolatie aan de binnenmuren

  • Door het plaatsen van isolatie aan de binnenmuren gaat er ruimte in de woning verloren.
  • De afwerking van isolatiemateriaal kan het interieur van de woning negatief beïnvloeden.

Het is dus bij binnenmuurisolatie een goed idee om een aantal offertes met elkaar te vergelijken, zodat je de verschillende opties die bedrijven bieden met elkaar kunt vergelijken.

Isoleren met een voorzetwand

Isoleren met een voorzetwand is een veelgebruikte methode om een woning zonder spouwmuren te isoleren. Bij deze methode wordt er een nieuwe wand voor de bestaande muur geplaatst en wordt de ruimte tussen de twee muren voorzien van isolatiemateriaal. Je creëert dus als het ware een soort spouwmuur om de woning te isoleren.

Isoleren via de buitenkant van de muren

Buitenmuurisolatie, ook bekend als gevelisolatie, is een veelgebruikte isolatiemethode waarbij isolatiemateriaal aan de buitenkant van de gevel van een woning wordt aangebracht. De isolatie kan worden aangebracht door middel van isolatieplaten die mechanisch op de muren worden bevestigd. Het voordeel van het isoleren van de buitenmuur is dat eventueel ruimteverlies aan de binnenzijde kan worden tegengegaan.

Welke muren kun je niet isoleren?

Ondanks dat bijna alle muren geïsoleerd kunnen worden, is het belangrijk om je er bewust van te zijn dat er enkele uitzonderingen zijn. Hieronder hebben we alle scenario’s van muren waarbij isoleren onpraktisch of zelfs niet mogelijk is, voor je op een rijtje gezet.

Zeer dunne muren

De dikte van de muur is een belangrijke factor bij het isoleren ervan. Wanneer de muur te weinig ruimte heeft, kan de kans groot zijn dat de geïsoleerde binnenruimte aangetast kan worden. Tip: Meestal kun je ervan uitgaan dat de doorsnee buitenmuur van een woning ergens rond de 2,5 centimeter dik is.

Gemeenschappelijke muren

Muren die meerdere eigenaren hebben, zoals bij woningen die tegen elkaar staan, kunnen moeilijk geïsoleerd worden. Je moet hier namelijk rekening houden met de rechten van de buren. Bespreek daarom de installatie eerst met de buren, voordat je overgaat tot actie.

Muur isoleren zonder spouw

Materialen voor het isoleren van een woning zonder spouwmuren

Als er in jouw woning geen spouw aanwezig is, kun je de muren op andere manieren laten isoleren. Hieronder hebben we de meest toegepaste materialen die gebruikt worden bij het isoleren van muren zonder spouw voor je op een rijtje gezet:

Glaswol

Glaswol is een populair isolatiemateriaal dat gemaakt is van gerecyclede glasvezels. De isolatie is in platen, dekens en rollen verkrijgbaar en kan zowel aan de binnen- als de buitenzijde van een woning geplaatst worden. Naast de thermische isolatie-eigenschappen profiteer je bij glaswol ook van de brandwerendheid en van de geluidsisolatie. Het is dus zeker geen gekke keuze om de muren met glaswol te isoleren.

Steenwol

Steenwol bestaat uit gesmolten steen en andere natuurlijke materialen dat tot vezels gesponnen is en vervolgens tot isolatieplaten is samengeperst. De isolatie is in verschillende vormen verkrijgbaar en kan zowel de binnen- als de buitenmuren voorzien van een goede isolatie.

EPS

EPS zijn is een lichtgewicht isolatiemateriaal dat vaak gebruikt wordt voor gevelisolaties. De isolatie heeft het voordeel dat het naast een thermische werking ook vochtbestendig is, hierdoor is het ideaal toepasbaar voor de buitenste muur van een woning.

Isolatieschuim

Isolatieschuim, oftewel polyurethaanschuim, is schuim met een hoge isolerende werking. De isolatie kan in groot gemak in de spouwmuur geïnjecteerd worden en breidt zich vanzelf in de hele ruimte gelijkmatig uit. Polyurethaanschuim heeft een zeer hoge dichtheid en kan erg effectief zijn bij het tegengaan van thermische geleidbaarheid.

Subsidie voor het isoleren van de woning

Wist je dat je voor het nemen van energiebesparende maatregelen vaak in aanmerking komt voor subsidies? Als je van plan bent om jouw woning te voorzien van deze grote investering kan het wellicht handig zijn om met de onderstaande factoren rekening te houden:

  • Overheidsprogramma’s
  • Energieleveranciers
  • Europese Unie
  • Regionale ontwikkelingsfondsen
  • Lokale energiecoöperaties

De muur zelf isoleren of laten isoleren?

Wanneer je een oude woning hebt en een spouwmuurisolatie hierdoor geen optie is, kan het handig zijn om de muur door een professional te laten isoleren. De klus zal in dit geval namelijk om veel kennis en professionaliteit vragen en kan het beste door een erkende vakman gerealiseerd worden.

Veelgestelde vragen

Heeft het zin om 1 muur te isoleren?

+
Als je wenst om de energie-efficiëntie van een woning te verbeteren, dan heeft het weinig zin om enkel 1 muur van de woning te isoleren.

Leiden koude buitenmuren vaak tot vocht in de spouw?

+
Koude buitenmuren kunnen voor vocht in de spouw zorgen als het onvoldoende geventileerd is en de isolatie niet professioneel is aangebracht.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met muur isoleren zonder spouw offertes, Gratis! ►