Nadelen spouwmuurisolatie | De verschillende aandachtspunten
Spouwmuurisolatie heeft verschillende nadelen. Waar moet je rekening mee houden en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van deze isolatiemethode? Ontdek het in dit artikel!
Spouwmuurisolatie nadelen
Hoewel spouwmuurisolatie vele voordelen biedt, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden voordat je besluit tot het isoleren van de spouwmuur over te gaan. Enkele mogelijke nadelen van spouwmuurisolatie zijn:
- Vleermuizen in de spouw
- De woning is niet geschikt
- Vochtproblemen
- Slechte kwaliteit van de isolatie
- Esthetische impact
- Hoge kosten
Vleermuizen
Tegenwoordig zien we steeds vaker dat vleermuizen zich nestelen in een spouwmuur. Voor spouwmuurisolatie kan dit uiteraard niet, en bovendien zijn de dieren wettelijk beschermd. Hierdoor zal er eerst een inspectie moeten plaatsvinden om te kijken of er vleermuizen aanwezig zijn en om ze indien nodig te verwijderen. Vleermuizen zijn relatief kleine dieren en het zicht wordt belemmerd door de spouwmuur zelf, dus er moet goed gekeken worden of de dieren in de spouw zitten. Een inspectie en het mogelijk verwijderen van vleermuizen voor spouwmuurisolatie brengt extra kosten met zich mee.
Geschiktheid van de woning
Niet alle woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie. Oudere woningen gebouwd vóór 1920 hebben meestal geen spouwmuur en kunnen dus niet geïsoleerd worden op deze manier. Daarnaast zijn er enkele specifieke constructies waarbij spouwmuurisolatie niet mogelijk is, zoals woningen met resten puin of andere vervuiling in de spouw of met constructieve problemen. Gevels met dampdichte verf zijn ook niet geschikt. Het is daarom belangrijk om een inspectie te laten doen om te bepalen of jouw woning geschikt is voor spouwmuurisolatie. Ook hierbij moet je rekening houden met bijkomende kosten.
Vochtproblemen door spouwisolatie
Een veelvoorkomend nadeel van spouwmuurisolatie is dat het vochtproblemen kan veroorzaken als het niet op de juiste manier wordt geplaatst. Als er vocht aanwezig is in de spouw voordat de isolatie wordt aangebracht, kan het vocht worden ingesloten tussen de binnenmuur en buitenmuur van de spouw, wat kan leiden tot vochtige muren, schimmelvorming en een verminderde luchtkwaliteit/verminderde ventilatie. Het is daarom van groot belang om vooraf een inspectie uit te voeren om eventuele vochtproblemen op te lossen voordat de isolatie zelf gedaan wordt, om zo onderdelen die vochtproblemen veroorzaken te verwijderen.
Problemen door kwaliteit van de isolatie
De kwaliteit van de isolatie is een belangrijk onderdeel voor het behalen van optimale resultaten. Slecht geïnstalleerde isolatie of het gebruik van kwalitatief slechte isolatiematerialen kan zorgen voor verminderde isolatiewaarden en minder energiebesparingen. Ook kunnen er koudebruggen ontstaan die zorgen voor warmteverlies. Daarom is het belangrijk om samen te werken met een betrouwbare en ervaren expert op het gebied van isolatie, die hoogwaardige isolatiematerialen van goede kwaliteit gebruikt. Je streeft immers altijd naar een hogere isolatiewaarde.
Esthetische impact
Spouwmuurisolatie kan invloed hebben op de uitstraling van een woning. Bij sommige woningen kan het nodig zijn om boorgaten in de gevel te maken voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Hoewel een dergelijk gat in de muur meestal onopvallend is, kan het toch enige invloed hebben op het uiterlijk van de gevel.
Kosten spouwmuren isoleren
Hoewel spouwmuurisolatie op de lange termijn kostenbesparend kan zijn, is de investering vaak een nadeel voor veel mensen. De prijs en kosten van spouwmuurisolatie kunnen verschillen, afhankelijk van de grootte van de woning, het type isolatiemateriaal en de isolatie-aannemer. Het is daarom belangrijk om de kosten af te wegen tegen de verwachte energie die het oplevert. Echter is er wel een goede terugverdientijd van spouwmuurisolatie aanwezig.
Aandachtspunten
Voordat je besluit of spouwmuurisolatie nu wel of geen goed idee is, is het belangrijk om te weten of je een spouwmuur hebt. Anders kun je deze natuurlijk ook niet isoleren. De vraag ‘Heb ik een spouwmuur?‘ is hierbij een logisch gevolg. Deze is op verschillende manieren te herkennen, dus ga dit eerst goed na of laat je hierover adviseren door een isolatiespecialist.
Is de werking van spouwmuurisolatie goed of slecht?
Ook is het belangrijk om te weten dat de werking van spouwmuurisolatie kan verschillen per situatie, afhankelijk van de specifieke kenmerken van je woning, zoals de bouwkwaliteit, de dikte van de spouw en de gekozen isolatiematerialen. Het is aan te raden om samen te werken met een professioneel isolatiebedrijf dat ervaring heeft met spouwmuurisolatie om ervoor te zorgen dat de isolatie correct wordt uitgevoerd en de gewenste resultaten oplevert.
Is na-isoleren in een bestaande woning verstandig?
Als we het hebben over spouwmuurisolatie dan gaat het vaak om na-isoleren. Dit betekent dat de spouw van een bestaande woning achteraf geïsoleerd wordt, omdat dit tijdens de bouw nog niet is gedaan. Ook bij na-isolatie zijn er aandachtspunten om rekening mee te houden. Zo kan het zijn dat de spouw te smal is of te veel vervuiling bevat om deze goed te kunnen na-isoleren. Ook het type gevel speelt hierin een rol. Laat dus ook hierbij weer vooraf controleren of de spouw geschikt is voor na-isolatie.
Voordelen: waarom wel spouwmuur isoleren?
Nu we de nadelen kennen van spouwmuurisolatie is het ook goed om te kijken naar de pluspunten. Wat levert deze vorm van isoleren nu precies op? De voordelen isolatie van de spouwmuur zijn:
- Thermische isolatie: Een van de directe voordelen na spouwmuurisolatie is het verbeterde thermische comfort in huis. Dit betekent dat de warmte in huis beter verdeeld is. De isolatie vermindert warmteverlies door de muren, waardoor de temperatuur in de woning gelijkmatiger blijft. Je zult minder last hebben van koude plekken bij ramen en muren, waardoor het huis comfortabeler zal zijn.
- Energiebesparing: Doordat er minder warmte verloren gaat, hoef je minder te stoken om je huis op een aangename temperatuur te houden. Dit zorgt voor een vermindering van je energieverbruik en lagere energiekosten op de lange termijn. Een dikke isolatielaag zorgt hierbij voor meer besparing, maar let wel op dat dit niet te dik wordt.
- Geluidsisolatie: Het isolatiemateriaal absorbeert geluidsgolven, waardoor geluid van buiten naar binnen, maar ook andersom, wordt verminderd. Dit is vooral handig als je in een drukke buurt woont of veel omgevingsgeluiden hebt.
- Verbeterde vochtbeheersing: Spouwmuurisolatie kan ook bijdragen aan een betere vochtbeheersing in huis. Het isolatiemateriaal vormt een blokkade tussen de buitenmuur en de binnenruimte, waardoor er minder vocht de ruimte binnen kan dringen. Dit kan helpen bij het voorkomen van vochtproblemen, zoals condensatie en schimmelvorming.
- Snelle terugverdientijd: Hoewel de kosten voor spouwmuurisolatie in eerste instantie veel kunnen lijken, is het belangrijk om te weten dat dit op de lange termijn wordt gecompenseerd door de energiebesparingen. Spouwmuurisolatie heeft over het algemeen een relatief korte isolatie terugverdientijd.
Is kiezen voor spouwmuurisolatie verstandig?
Uiteindelijk wegen de nadelen van spouwmuurisolatie niet op tegen de voordelen, en is het zeker verstandig om je spouwmuur te laten isoleren. Wel is het goed om op de hoogte te zijn van de nadelen en aandachtspunten en je goed te laten adviseren door een isolatiebedrijf. Zo weet je zeker dat jouw woning geschikt is en dat je de juiste manier van isoleren toepast. Zo kun je uiteindelijk flink gaan besparen met spouwmuurisolatie en profiteren van een verhoogd wooncomfort.
Installatie spouwmuurisolatie
Daarnaast is het van belang om samen te werken met een betrouwbare en ervaren isolatiespecialist die hoogwaardige isolatiematerialen van goede kwaliteit gebruikt en zorgt voor een correcte installatie tussen de binnenmuur en buitenmuur van de spouw. Wat de beste spouwmuurisolatie is voor jouw situatie en klus wordt in samenwerking met de professional bepaald.
Juiste stappen om risico te voorkomen
Het is van groot belang om de juiste voorzorgsmaatregelen en stappen te nemen bij spouwmuurisolatie. Denk hierbij aan een grondige inspectie, het kiezen van de juiste isolatie-aannemer en het gebruik van hoogwaardige isolatiematerialen om uiteindelijk de gewenste resultaten te bereiken. Het gebruik van de juiste materialen is daarnaast belangrijk omdat het materiaal zo op de juiste manier in de spouw verdeeld kan worden.
Vergelijken
Ben je geïnteresseerd in spouwmuurisolatie en wil je graag een offerte ontvangen van een isolatiebedrijf? Neem dan contact op met een professionele isolatiespecialist. Zij kunnen een inspectie van je woning uitvoeren, je adviseren over de mogelijkheden en een gepersonaliseerde offerte opstellen op basis van jouw specifieke situatie. Het is verstandig om offertes van verschillende bedrijven te vergelijken en te kiezen voor een betrouwbare optie met ervaring en expertise op het gebied van spouwmuurisolatie.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de nadelen van spouwmuurisolatie?
Is spouwmuurisolatie verstandig?
Hoeveel scheelt spouwmuur isolatie?
Hoe lang gaat spouwmuur isolatie mee?
Woning laten isoleren: gratis offertes!
Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.