Rotswol – een duurzame manier van isoleren

Rotswol is een steeds populairder materiaal aan het worden wanneer men op zoek is naar een duurzaam en effectief isolatiemateriaal.

Rotswol

Rotswol isolatie

Rotswol is de laatste jaren steeds bekender geworden als we kijken naar materialen die helpen bij verduurzaming en milieubewuster leven. Met een groeiend bewustzijn van energie-efficiëntie, duurzaamheid en het belang van het verminderen van de ecologische voetafdruk, biedt rotswol isolatie een goede oplossing voor zowel huiseigenaren als bedrijven. Naast rotswol zijn er echter nog veel meer materialen om je huis te isoleren beschikbaar.

De isolatiewaarde van steenwol

Rotswol isolatie, ook wel bekend als steenwol isolatie, is een hoogwaardig type isolatiemateriaal dat wordt gemaakt uit vezels afkomstig van vulkanisch gesteente. Dit materiaal staat bekend om zijn goede thermische isolatie, geluidsisolatie en brandwerende eigenschappen. Het wordt al lang ingezet om de energie-efficiëntie van gebouwen te optimaliseren, waarbij het zowel warmteverlies in koude seizoenen minimaliseert als hitte in warme seizoenen beperkt.

De lambda waarde van rotswol

De lambdawaarde geeft de thermische geleidbaarheid van een materiaal weer. Hoe hoger de waarde, hoe beter de thermische geleidbaarheid en dus hoe slechter de isolerende eigenschappen van het materiaal. De lambdawaarde van rotswol isolatie bedraagt: 0,031 – 0,044.

De voordelen van rotswol isolatie

Betaalbaar: Steenwol is iets duurder dan glaswol, maar nog steeds goedkoper dan isolatiematerialen zoals PUR en PIR.
Brandwerend: Steenwol is niet brandbaar en daardoor zeer brandwerend. Vanwege de brandwerende eigenschappen wordt deze minerale wol vaak gebruikt als technische isolatie van leidingen en luchtkanalen.
Lange levensduur: Steenwolisolatie heeft een gemiddelde levensduur van 75 jaar zonder zijn goede isolerende eigenschappen te verliezen.
Dampopen: Vocht kan vrij circuleren en door de steenwol verdampen. Hierdoor wordt de kans op vochtproblemen beperkt. Steenwolisolatie is ongevoelig voor schimmels, ongedierte en bacteriën.

Voordelen per seizoen

In de winter houdt rotswol isolatie de warmte binnen en voorkomt het dat koude lucht het gebouw binnendringt. Dit zorgt voor een constante en comfortabele binnentemperatuur, terwijl energiekosten worden verlaagd. In de zomer werkt rotswol isolatie als een barrière tegen warmte van buitenaf, waardoor het binnen koel blijft zonder overmatig gebruik van airconditioning.

Een groene investering

Het isoleren van een hellend dak met rotswol is niet alleen gunstig voor het comfort en de energie-efficiëntie op korte termijn, maar ook voor het milieu op de lange termijn. De duurzaamheid van rotswol, gecombineerd met zijn vermogen om energieverspilling te verminderen, maakt het een groene investering die bijdraagt aan de verminderde ecologische voetafdruk van een gebouw. De kosten voor het isoleren van je huis zullen uiteindelijk verschillen per situatie, door onder andere het type woning en het gekozen materiaal.

Akoestische isolatie

Rotswol isolatie is heel goed als akoestische isolatie. Het absorbeert namelijk het geluid en vermindert geluidstrillingen. Door het aanbrengen van steenwol isolatie heb je een effectieve geluidsisolatie op de daken, muren, gevels, plafonds en op de vloeren.

Thermische isolatie

De basis van rotswol isolatie is vulkanisch gesteente. Dit gesteente wordt verhit tot hoge temperaturen, waarbij het smelt en wordt omgevormd tot kleine stukjes. Deze stukjes worden vervolgens aan elkaar vastgemaakt met een bindmiddel om het uiteindelijke isolatiemateriaal te maken. De structuur heeft een hoge dichtheid en goede thermische eigenschappen, waardoor het goed werkt voor zowel het koel houden als het binnenhouden van de warmte in een gebouw. We kunnen dus spreken van een goede warmte-isolatie. Dat maakt van rotswol een van de ideale soorten spouwmuurisolatie.

De nadelen van rotswol isolatie

Huidirritatie: Het aanbrengen van isolatie met steenwol kan irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen veroorzaken. Daarom zijn beschermende kleding en maskers noodzakelijk.
Grotere isolatiedikte dan kunststof isolatie: Steenwol heeft een lagere isolatiewaarde dan kunststof isolatie. Om dezelfde of betere isolatiewaarde te krijgen, heb je een dikkere isolatielaag nodig.

Glaswol of steenwol?

Het verschil tussen glaswol en steenwol is dat steenwol iets beter bestand is tegen vocht dan glaswol. Glaswol verliest een deel van zijn isolatiewaarde als het nat wordt. Glaswol wordt daarom vooral gebruikt in binnenmuren, schuine daken of onder houten vloeren.

Glaswol daarentegen is zachter en minder maatvast. Hierdoor kun je dit materiaal makkelijker op zijn plaats drukken dan rotswol. Steenwol is beter bestand tegen brand dan glaswol. Op de vraag welke van deze twee isolatiematerialen het beste is om de woning te isoleren, is er geen duidelijk ​​antwoord. Het hangt van je situatie af welk type isolatie de beste oplossing biedt voor de woning.

Rotswol isolatie prijzen

De prijzen van rotswol isolatie hangen af van een aantal factoren, zoals hieronder beschreven. De gemiddelde prijs per m2 voor rotswol isolatie is ongeveer tussen de € 25 en de € 30.

Benieuwd naar de kosten van rotswol?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Aandachtspunten bij de prijs van rotswol isolatie

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden als je rotswol isolatie wilt gaan gebruiken. De prijs van steenwol isolatie is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Type isolatie, denk aan vloerisolatie, muurisolatie of dakisolatie
  • De grootte van het isolatieoppervlak
  • Rotswolisolatie zelf plaatsen of laten plaatsen door een vakspecialist
  • Uitvoeringen rotswol isolatie

Rotswol isolatie is te verkrijgen in 2 verschillende uitvoeringen, namelijk:

  • Isolatieplaten
  • Isolatiedekens
  • Rotswol isolatieplaten

Rotswol isolatie is te verkrijgen in de vorm van isolatieplaten. Deze platen zijn lichtgewicht en drukvast, ze zijn daarnaast ook te verkrijgen in allerlei diktes. Je hoeft de platen niet per se op maat te knippen, je kunt ze namelijk in elkaar schuiven totdat deze platen perfect tussen de houten balken passen. 

Rotswol isolatiedekens

Naast de isolatieplaten is rotswol isolatie er ook in de vorm van isolatiedekens, deze isolatiedekens zijn goedkoper dan de isolatiepanelen, maar het is wel moeilijker te plaatsen. Je moet namelijk stukken van de rol afsnijden en deze tussen de houten balken plaatsen. 

Toepassing steenwol isolatie

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor je project is van groot belang. Er is keus uit vele verschillende opties met verschillende diktes. Naast de verschillende isolatiematerialen zijn er ook verschillende toepassingen. Zo ook voor rotswolisolatie. Hieronder vind je de verschillende toepassingen.

1. Rotswol isolatie op het dak

Toepassing op een hellend dak

Het dak van een gebouw speelt een grote rol bij het regelen van de temperatuur en het creëren van een comfortabel binnenklimaat. Een van de meest voorkomende toepassingen van rotswol isolatie is op hellende daken. Deze daken zijn erg vatbaar voor warmteverlies, vooral als de isolatie niet goed geïnstalleerd is. Rotswol isolatie biedt een oplossing voor het isoleren van hellende daken. De flexibiliteit van rotswol maakt het gemakkelijk om het materiaal tussen de dakspanten te plaatsen, ongeacht de specificaties van het dak. Dit zorgt voor een naadloze isolatielaag die eventueel warmteverlies vermindert. 

Door isolatieplaten of isolatiedekens tussen de dakspanten te plaatsen, wordt het warmteverlies verminderd en wordt het binnenklimaat aangenamer. Daarnaast draagt de geluidsisolerende eigenschap van rotswol bij aan een rustige leefomgeving.

Rotswol isolatie plaatsen op een plat dak

Door rotswol te plaatsen op het platte dak, voorkom je geluidsoverlast van buitenaf. Doordat rotswol isolatie het geluid absorbeert, heb jij een fijne en aangename akoestiek in de woning.

Zoldervloer isoleren met rotswol isolatie

Wanneer je de zoldervloer niet als leefruimte gebruikt, dan zou je deze ook kunnen isoleren. Je kunt de zolder isoleren met isolatiedekens of isolatieplaten. Dit is eenvoudig te plaatsen en je bespaart ook op de energierekening.

2. Rotswol isolatie op de vloer

Isolatieplaten of isolatiedekens kunnen worden gebruikt om benedenverdieping of bovenverdiepingen te isoleren. Hierdoor heeft de woning een betere thermische isolatie en een betere geluidsisolatie. Door de vloer te isoleren met steenwol kun je geluid en contactgeluid dempen. Je kunt deze steenwolisolatie plaatsen over houten en stenen dekvloeren.

3. Rotswol isolatie in de muren

Spouwmuur isoleren met rotswol isolatie

Steenwol spouwmuurisolatie kan worden gebruikt bij nieuwbouw en renovatie:

Nieuwbouw: Spouwmuren kun je gemakkelijk isoleren met steenwol terwijl je de muren bouwt. Dit zou kunnen met een steenwoldeken, maar het is vooral met isolatieplaten van steenwol interessant. Dit type isolatie absorbeert namelijk de oneffenheden van het metselwerk en is bovendien eenvoudig te plaatsen.

Renovatie: Bestaande spouwmuren kunnen opnieuw worden geïsoleerd met steenwolisolatieplaten, mits de spouw daarvoor geschikt is. Een vakman blaast vervolgens steenwolwol via kleine vulgaten in je muren. 

Binnenmuur isoleren met rotswol isolatie

Voor het isoleren van binnenmuren kun je ook steenwolisolatie gebruiken. Isolatiedeskundigen plaatsen vervolgens houten of metalen roosters tegen dragende muren en vullen de ruimtes tussen de roosters op met steenwoldekens of isolatieplaten. Vervolgens werkt hij de binnenmuren af ​​met gips of spaanplaat, die geschilderd of behangen kunnen worden. 

Rotswol laten plaatsen: gratis offertes

Wil je jouw woning isoleren met rotswol? Laat dit over aan een isolatiespecialist. Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes van diverse bedrijven. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met rotswol isolatie offertes, Gratis! ►