PUR isolatie | 2 verschillende vormen Schuim en Isolatieplaten
PUR isolatie staat bekend om zijn hoge isolatiewaarde, maar het isolatiemateriaal heeft ook enkele aandachtspunten. Zo moet het met zorg geplaatst worden om te voorkomen dat schadelijke stoffen vrijkomen.
Wat is PUR?
PUR isolatie bestaat uit een kunststof hardschuim en wordt ook wel polyurethaan genoemd. PUR schuim zet op het moment van plaatsen uit waardoor veel lucht in de isolatie wordt opgesloten. Deze lucht heeft een uitstekende isolerende werking.
Voor grotere oppervlakken wordt vaak gekozen voor PUR isolatieplaten. Deze PUR platen zijn ook te plaatsen door een leek.
Dit materiaal wordt gebruikt voor het isoleren van:
- Platte daken
- Hellende daken
- Vloeren
- Kelder
- Muren
Verschillen tussen PUR en PIR
PUR isolatie en PIR isolatie lijken behoorlijk op elkaar. Toch zijn er enkele verschillen te benoemen tussen de materialen. PIR isolatie is namelijk het vernieuwde PUR. PUR heeft een hogere isolatiewaarde, hogere drukvastheid en een betere brandveiligheid.
Met andere woorden, PIR isoleert beter. Bij voldoende budget is PIR de betere optie. Een woning isolatie is flink ingrijpend, het is dan prettig als de isolatie zo goed mogelijk zijn werk kan doen.
Uitvoeringen van PUR isolatie
PUR is verkrijgbaar in de vorm van isolatieplaten. Deze platen worden op maat gesneden door specialisten om op het te isoleren oppervlak te kunnen plaatsen. PUR-isolatieplaten hebben een aantal eigenschappen:
- PUR-isolatieplaten hebben een hogere isolatiewaarde dan gespoten PUR-schuim
- Deze platen zijn in verschillende vormen en afmetingen verkrijgbaar
- Sommige isolatiepanelen zijn aan één zijde voorzien van een vochtscherm om vocht tegen te gaan
- Isolatieplaten zijn minder flexibel dan PUR-schuim
- PUR-isolatieplaten zijn voorzien van tand- en groefsysteem voor een soepele, naadloze installatie
De PUR-isolatieplaten worden onder andere gebruikt om een zolder, het dak, de kruipruimte of de vloer te isoleren. De platen zijn licht van gewicht waardoor het niet te zwaar is om boven je hoofd te werken. Dat is met name handig bij het dak isoleren met PUR.
Gespoten PUR-schuim
Naast isolatieplaten heb je ook gespoten PUR-schuim. Deze spuitisolatie hoef je niet op maat te snijden. Isolatie-experts spuiten het PUR-schuim eenvoudigweg met een pistool op het te isoleren oppervlak. Hierdoor kan de installatie sneller gebeuren, wat vaak goedkoper is. De eigenschappen van PUR-schuim zijn:
- PUR-schuim dicht alle spleten, kieren, gaten en hoeken
- PUR-schuim is stabiel, er is geen risico op verzakkingen
- PUR-schuim heeft een hoge isolatiewaarde, maar niet hoger dan PUR-isolatieplaten
- PUR-schuim is na enkele minuten na het spuiten al uitgehard
Voordelen van PUR
- Hoge isolatiewaarde
- Zorgt voor een complete afdichting zonder kieren
- Voorkomt koudebruggen
- Bestendig tegen vocht
- Blijft vormvast in de loop der tijd
- Vrijwel overal verkrijgbaar
- Goede prijs-kwaliteitverhouding
- Kan voor allerlei toepassingen gebruikt worden
Uitstekende isolatie
PUR isolatiemateriaal staat bekend om zijn uitstekende isolatiewaarde. Het thermische isolatiemateriaal wordt voor verschillende toepassingen gebruikt. De gespoten PUR kan verschillende vormen aannemen en is daardoor ook geschikt voor lastige en nauwe ruimtes.
Voorheen werd PUR vaak gebruikt, maar tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor PIR. PIR is de verbeterde versie van PUR isolatie.
Volledige afdichting bij PUR spuiten
PUR schuim zet bij plaatsing uit, waardoor allerlei onregelmatige ruimtes kunnen worden opgevuld. Dat is met name praktisch bij bijvoorbeeld een smalle spouw of tussen de aansluiting van kozijnen en muren.
Het gespoten materiaal kan elke moeilijk bereikbare plaats isoleren, zoals hoeken en kieren. Als PUR schuim eenmaal is uitgehard ontstaat een egale laag schuim.
Nadelen van PUR
- Bij onzorgvuldige plaatsing kunnen giftige stoffen circuleren
- Moet door een isolatiespecialist worden geplaatst
- Vervelende geur bij plaatsing
- Geen ventilatie mogelijk
- Na aanbrengen niet eenvoudig te verwijderen
Is PUR gevaarlijk voor de gezondheid?
De laatste jaren zijn er zorgen ontstaan rondom het gebruik van PUR, met name PUR schuim. Op het moment dat PUR schuim niet zorgvuldig wordt geplaatst kunnen er blijvend stoffen die schadelijk zijn ontsnappen.
Deze stoffen kunnen vervolgens weer leiden tot gezondheidsklachten. Het is dus van belang dat je isolatiespecialisten inschakelt die volledig volgens alle gestelde richtlijnen werken.
Probeer niet te knoeien tijdens het aanbrengen
Tijdens het isoleren met PUR is het belangrijk dat je niet knoeit. Als je toch hebt geknoeid is het zaak om de PUR zo snel mogelijk schoon te maken. Eenmaal uitgehard is het isolatiemateriaal namelijk moeilijk te verwijderen.
Uitgehard purschuim kan worden verwijderd met een afbijtmiddel of een scherp mes. PUR wordt vaak gebruikt als bijvoorbeeld kruipruimte isolatie.
Brandveiligheid van PUR isolatie
In vergelijking met andere isolatiematerialen is de brandveiligheid van PUR goed op orde. PUR isolatie is niet onbrandbaar, maar wel brandwerend.
In de praktijk wil dat zeggen dat PUR niet snel in brand vliegt, maar het materiaal kan na langdurige blootstelling aan vuur wel degelijk vlam vatten.
Toepassingen van PUR
PUR-schuim en PUR-isolatieplaten zijn op verschillende manieren toe te passen. Welke toepassingen dit zijn lees je hieronder:
PUR vloerisolatie
Een van de vele manieren waarop PUR wordt toegepast is het isoleren van een vloer. Een vloer isoleren zorgt ervoor dat de temperatuur binnen stabieler blijft en er minder warmte verloren gaat. Je hoeft na het isoleren van de vloer met PUR vloerisolatie een stuk minder te stoken.
Anders dan vaak wordt gedacht wordt de vloer geïsoleerd met PUR schuim in plaats van PUR isolatieplaten. De PUR schuim wordt in een egale laag gespoten waarna het materiaal kan uitharden.
Spouwmuur isoleren
Voor het isoleren van een spouwmuur is PUR schuim een goede optie. Het isolatiemateriaal voor PUR spouwmuur isolatie is niet gevoelig voor vocht en kan via kleine boorgaten in de spouwmuur gespoten worden. De gespoten PUR zet uit en isoleert na het uitharden uitstekend.
Vergelijk verschillende isolatiebedrijven voordat je een keuze maakt. De verschillen in tarieven kunnen tussen isolatiespecialisten behoorlijk verschillen.
PUR dakisolatie
PUR-isolatiepanelen kunnen zowel op platte als hellende daken worden toegepast. Op een hellend oppervlak worden de isolatieplaten niet tussen de kepers geplaatst, maar er bovenop. Er moet dus altijd voldoende ruimte onder het dak zijn. Je kunt ze rechtstreeks op het keperwerk aanbrengen en naadloos aan elkaar verbinden.
Om ervoor te zorgen dat PUR-dakisolatie perfect aansluit op de muren of spanten, kun je aan de zijkanten PUR-schuim spuiten. Om de voegen beter af te dichten, wordt soms gekozen voor twee lagen isolatiepanelen, op elkaar gestapeld.
PUR dakisolatie
In sommige situaties wordt PUR toegepast als geluidsisolatie. Dat komt doordat PUR naast thermische ook akoestische eigenschappen heeft.
Toch is het verstandig om voor akoestische isolatie te kijken naar andere isolatiematerialen. Er zijn verschillende isolatiematerialen met een betere akoestische isolatiewaarde.
Veelgestelde vragen
Wat zijn de nadelen van PUR?
Hoe goed isoleert PUR?
Waarom geen PUR isolatie?
Wat is beter PIR of PUR?
Ontdek de kosten van PUR isolatie
Wil je je woning isoleren met PUR isolatie? Vul ons formulier in, geef je wensen door en wij brengen je in contact met de juiste isolatiespecialisten. Ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen!