Schelpen isolatie | Een duurzame manier van isoleren
Een nieuwe manier van isolatie is schelpen isolatie. Dit natuurlijke isolatiemateriaal biedt een unieke aanpak van kruipruimte isolatie, met verschillende voordelen voor zowel de thermische prestaties als het milieu.
Kruipruimte isoleren met isolatieschelpen
Schelpen isolatie biedt een natuurlijke oplossing voor bodemisolatie onder woningen, ook wel kruipruimte isolatie. Schelpen hebben van nature uitstekende vochtafstotende eigenschappen en een goede isolerende werking. Door het gebruik van isolatieschelpen kan de kruipruimte effectief worden afgesloten van kou en vocht. Met schelpen isolatie worden comfort, efficiëntie en duurzaamheid samengebracht in één slimme oplossing.
De voordelen van een laag schelpen
Een van de belangrijkste voordelen van schelpen isolatie voor de kruipruimte is de veelzijdigheid ervan. Schelpen kunnen worden gebruikt in verschillende soorten kruipruimtes, ongeacht de hoogte of de hoeveelheid vocht. Daarnaast biedt schelpen isolatie een duurzame oplossing, omdat het een ecologisch materiaal is dat geen schadelijke stoffen bevat. Andere voordelen zijn:
- Verhoogd wooncomfort en energie-efficiëntie
- Aangenaam binnenklimaat
- Besparen op de energiekosten
- Geen last meer van een koude vloer
- Minder last van stankoverlast in de kruipruimte
Door schelpen als isolatiemateriaal te gebruiken, wordt een beschermende laag gecreëerd die kou en vocht buitenhoudt en zo het binnenklimaat verbetert. Een koude vloer is hierna verleden tijd. Bovendien zijn schelpen een natuurproduct, vrij van schadelijke stoffen, waardoor ze een veilige en duurzame isolatiekeuze zijn. Daarnaast passen de schelpen zich aan de omgeving aan, waardoor ze een effectieve isolerende barrière vormen die zich aanpast aan de hoogte en vorm van de kruipruimte.
Nadelen: kans op verzakking en prijs
Naast de nadelen zijn er ook enkele voordelen waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan de prijs van het isolatiemateriaal. Deze ligt hoger dan bij andere materialen voor kruipruimte isolatie. Daarnaast is het zware isolatie. Voor woningen met kans op verzakking is het dus geen goede optie, wat afhangt van het type bodem van de kruipruimte. Als er te veel water in de kruipruimte staat en de schelpen volledig onder water komen te staan, verliezen ze tevens hun isolerende werking.
Waarom kruipruimte isolatie belangrijk is
De kruipruimte die zich onder de vloer van een gebouw bevindt, speelt een belangrijke rol in het behoud van de temperatuur en de hoeveelheid vocht van een woning. Het is een vochtig gebied en een niet-geïsoleerde kruipruimte kan koude lucht en vocht naar boven laten stijgen. Dit veroorzaakt een slecht geregelde binnentemperatuur wat leidt tot een verhoogde energierekening, verminderd wooncomfort en mogelijke vochtproblemen. Het isoleren van de kruipruimte kan dan ook flinke voordelen opleveren
Wat kost schelpen isolatie per vierkante meter?
Voor schelpen isolatie liggen de gemiddelde kosten tussen de € 25 en € 30 per vierkante meter. Wanneer je het isolatiemateriaal door een specialist laat plaatsen, komen deze plaatsingskosten hier nog bovenop, wat dus voor een deel de prijs bepaalt. Ook het aantal vierkante meters van de kruipruimte heeft invloed op de uiteindelijke kosten. Als er te veel vocht in de kruipruimte zit, moet dit eerst nog afgevoerd worden. Dit wordt gedaan door middel van drainage. Ook hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht.
Besparen op kosten met subsidie en verlaagde btw
Voor de isolatie van de kruipruimte met schelpen kun je subsidie krijgen. Dit is een landelijke subsidie vanuit de overheid voor het nemen van energiebesparende maatregelen in je woning. Het is dan wel belangrijk dat je aan de voorwaarden voldoet, dus informeer hiernaar voordat je de subsidie aanvraagt. Naast de subsidie profiteer je ook nog van een verlaagd btw-tarief voor kruipruimte isolatie. Zo betaal je 9% btw in plaats van het reguliere tarief van 21%.
Isolatie aanbrengen
Voor een optimale isolerende werking is het belangrijk dat de schelpen isolatie op de juiste manier in de kruipruimte wordt aangebracht. Maar hoe doe je dit precies en kun je dit zelf doen of laat je dit over aan een isolatiespecialist?
Schelpen in de kruipruimte blazen
Het aanbrengen van schelpen isolatie in de kruipruimte wordt vaak uitgevoerd met behulp van een blaastechniek. Hierbij worden de schelpen gelijkmatig onder de vloer geblazen, waardoor een isolerende laag ontstaat die de kou en het vocht tegenhoudt. Deze installatiemethode is snel, efficiënt en veroorzaakt minimale verstoring van het gebouw. Bovendien wordt er geen gebruik gemaakt van chemische stoffen of chemische processen. Is blazen geen optie? Schelpen in de kruipruimte storten is een alternatief.
Zelf huis isoleren of uitbesteden
Het aanbrengen van schelpen isolatie in de kruipruimte is een behoorlijke klus en moet op de juiste manier gebeuren met de vereiste gereedschappen. In de meeste gevallen kun je dit werk dan ook het best uitbesteden aan een isolatiespecialist. Vraag een offerte op maat aan bij diverse bedrijven bij jou in de buurt voor een goed beeld van de gemiddelde kosten. Zo vind je uiteindelijk de beste deal!
Veelgestelde vragen
Hoe goed isoleren schelpen?
Waarom schelpen in de kruipruimte?
Wat is de beste isolatie voor de kruipruimte?
Hoeveel cm schelpen in kruipruimte?
Schelpen isolatie aanbrengen: gratis offertes
Schelpen isolatie laten aanbrengen in je woning? Vul onderstaand formulier in en ontvang offertes van verschillende isolatiespecialisten. Vergelijk de kosten en bespaar!