Enkel glas isoleren | De beste isolerende raamfolie
Enkel glas is niet stevig, kan leiden tot condensvorming en zorgt vooral voor heel veel warmteverlies. Enkel glas isoleren zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en een lagere energierekening. Maar wat zijn je opties eigenlijk?
Minder condens en warmer in huis
Met isolatiefolie voor enkel glas heb je minder last van condensdruppels doordat het beter isoleert. Bovendien is het ontzettend voordelig.
Raam isolatie
Hoe beter een huis geïsoleerd is, hoe meer je kunt besparen. Goede isolatie zorgt ervoor dat zowel de warme als de koude lucht beter behouden kan blijven. Het gevolg is een lagere energierekening aan het einde van de maand.
Enkel glas isoleren kan op een aantal verschillende manieren. Je zou bijvoorbeeld je huis kunnen isoleren door middel van het laten plaatsen van dubbel glas of het toepassen van raamfolie isolatie.
Een duurzamer huis met dubbel glas
Wanneer je de woning energiezuiniger wil maken is het goed naast vloer-, dak- en spouwmuurisolatie ook aan dubbel glas te denken. Wat komt erbij kijken om het te (laten) plaatsen en hoeveel geld moet je ervoor reserveren?
De dubbele beglazing laten plaatsen is vanzelfsprekend duurder dan folie kopen, maar voor de toekomst is het dan wel in een keer echt 100% goed.
Enkel glas isoleren
Je kunt je enkele glas door mooi dubbel glas of het modernere triple glas vervangen. Maar wat zijn je opties als je niet in de gelegenheid bent je enkel glas te vervangen voor triple glas?
Je enkele glas voor dubbel glas laten vervangen is een kostbare optie en in sommige gevallen is het niet praktisch. In het geval van een monumentaal pand mag het bijvoorbeeld niet. In een tijdelijke huurwoning is het de prijs waarschijnlijk niet waard.
Isolerende raamfolie
Als je op zoek bent naar een voordelige optie zou je voor isolerende raamfolie kunnen kiezen. Isolerende folie zorgt ervoor dat de ruimte beter geïsoleerd wordt. Zeker als je ergens tijdelijk woont is het verstandig om niet te veel geld uit te geven aan een ingrijpende isolerende maatregel.
De werking kan natuurlijk niet tippen aan dubbel glas, maar voor mensen die ergens tijdelijk wonen of de ramen niet kunnen vervangen is het een prima tussenoplossing. Raamfolie kan ook nog eens op verschillende wijzen toegepast worden.
De verschillende toepassingen van raamfolie
Je kunt raamfolie op verschillende manieren toepassen, denk dan bijvoorbeeld aan:
- Isolerend enkel glas voor bijvoorbeeld monumenten (Van Ruysdaelglas, dit is wel erg kostbaar)
- Voorzetraam
- In combinatie met goede afsluitende gordijnen
- Noppenfolie (maak het glas nat en plak het met de gladde zijde tegen dit glas. Tijdelijke oplossing in de winter, uitzicht wordt belemmerd)
- Isolatiefolie die je los kunt bestellen
- Een combinatie van bovenstaande
Enkel glas isoleren tegen kou
Glasfolie wordt voor verschillende doeleinden gebruikt:
- Warmte-isolatie
- Zon-isolatie, dus bescherming tegen de zon
- Decoratie, tegen inkijk of juist aandacht trekken met tekst en logo voor bijvoorbeeld een winkel
Isolerende gordijnen
Om de kou wat beter buiten te houden kun je isolerende gordijnen ophangen. Zeker in combinatie met goede glasfolie kun je daarmee het verlies van warmte al behoorlijk beperken. Het nadeel van isolerende gordijnen is dat ze vanzelfsprekend alleen optimaal werken als de gordijnen gesloten zijn.
Het gevolg daarvan is dat je vooral ‘s avonds en ‘s nachts de effecten van de isolerende gordijnen merkt. Overdag kan het alsnog fris aanvoelen binnen.
Monumentale panden
Het aanpassen van een monumentaal pand gaat gepaard met allerlei regels en voorschriften. In sommige gevallen is het niet toegestaan om het enkele bestaand glas voor dubbel glas te vervangen.
Een van de mogelijke oplossingen voor dit probleem is de isolerende folie. Afhankelijk van de regels in je gemeente kun je met isolatiefolie tegelijkertijd de ruimte beter isoleren en de inkijk verminderen.
Waar koop je raamisolatie folie?
Raamisolatie is bij zo’n beetje iedere bouwmarkt te koop. Bovendien zou je het ook online kunnen kopen. Let wel op dat je jezelf goed inleest voordat je het op internet gaat bestellen. Isolatie raamfolie vereist kennis en de wil om secuur te werken.
Als je de folie namelijk niet precies genoeg aanbrengt gaat de isolerende werking verloren. Je kunt het dan beter laten aanbrengen door een professional. Bovendien moet je er rekening mee houden dat er net wat minder licht door het raam zal vallen. Het wordt dus mogelijk iets donkerder in huis.
Enkel glas isoleren nadelen
Helaas zijn er ook nadelen aan de folie:
- Isoleert minder goed dan modern dubbel glas
- Bubbels onder de folie moeten zorgvuldig weggewerkt worden met naald en doek
- Laat minder licht door
Nadelen isolerende raamfolie
Het plaatsen van isolerende raamfolie kost je veel tijd en moeite. Het wegwerken van bubbels is een precies werkje dat veel geduld vergt. Neem er goed de tijd voor, je moet er waarschijnlijk nog best lang tegenaan kijken.
Het ziet er vaak eenvoudiger uit dan het in de praktijk is. Je kunt ook altijd kijken naar goede coating voor glas.
Minder goede isolatie dan dubbel glas
Isolerende raamfolie isoleert vanzelfsprekend een stuk minder goed dan dubbel glas. Het kost dan ook maar een fractie dan wat je voor dubbele beglazing betaalt. Het nadeel daarvan is dat je waarschijnlijk meer geld kwijt bent aan je energie.
In de winter verlies je warmte en in de zomer komt de warmte juist binnen. Dat geeft niet alleen een minder comfortabel binnenklimaat, maar verhoogt ook de kans op schimmel en andere vochtproblemen.
Isolerende raamfolie
Je kunt jezelf een hoop vragen over raamfolie stellen. Is het zelf aan te brengen? Hoeveel bespaart het nu echt? Ik ben op zoek gegaan naar energiedeskundigen voor de antwoorden op deze vragen. Samengevat zeggen zij: “Alhoewel de folies de U-waarde/isolatiewaarde van het glas verbeteren zullen ze niet evenveel energie besparen dan (duurder) dubbel glas. Als er geen andere oplossingen zijn (dubbelglas, monumentenglas, voorzetraam, isolerende raambekleding) dan kan isolerend glasfolie prima gebruikt worden.”
Isolatiefolie raam
Als ingenieur ben ik altijd een beetje sceptisch van aard richting nieuwe dingen die technisch gezien eigenlijk een beetje vreemd zijn. Zo ben ik persoonlijk tegen het gebruik van isolatiefolies om je dak te isoleren. Voor verbeterde dakisolatie zijn namelijk veel betere en goedkopere alternatieven.
Het werkt wel, maar het aanbrengen let nauw en het isoleert gewoon minder dan een dikke isolatiedeken.
Prima tussenoplossing
Toch kan het in Amsterdam in een zolderappartement (waar iedere m³ telt) zeker een optie zijn. De beste isolatie folie raam is daar ook een prima voorbeeld van.
Je kunt tegen een lagere prijs de ruimte beter isoleren, zonlicht weren en tegelijkertijd besparen op energiekosten!
Alternatieven
Zo heb ik nog een aantal voorbeelden waar betere alternatieven voor te bedenken zijn. Zo heb je een zonneboiler en zonnepanelen waarmee je gratis energie kunt opwekken en niet meer afhankelijk bent van energiemaatschappijen.
Deze forse investering verdien je op termijn zelfs terug doordat je maandelijks minder kwijt bent aan energie.
Kozijnfolie
Het is ook mogelijk om folie over de bestaande kozijnen te laten aanleggen. Hiermee worden ze beschermd tegen water en slijtage. Dit is echter alleen aan te raden als je goede ervaringen met isolerende raamfolie hebt. Het is namelijk vrij kwetsbaar, makkelijk te beschadigen en wordt redelijk snel vies.
Terugverdientijd
Hieronder volgt een tabel waarin je kunt lezen hoe snel je investering terugverdiend kan worden.
Dubbel glas kosten per m² | Opbouw glas | U-waarde | TVT |
---|---|---|---|
Enkel glas | 5,8 W/m²K | – | |
Dubbel glas | 2,9 – 2,5 W/m²K | 12 | |
HR glas | 2,0 – 1,7 W/m²K | 11 | |
HR+ glas | 1,6 – 1,3 W/m²K | 9 | |
HR++ glas | 5mm – 14mm – 4mm | 1,2 – 0,9 W/m²K | 8 |
Driedubbel glas | 0,9 – lager W/m²K | 10 |
Zelf glasfolie aanbrengen
Bedrijven die glasfolie in huis aanbrengen zeggen uiteraard dat je de isolatiefolie op glas niet zelf aan kunt brengen. Of dat waar is hangt in mijn ogen erg af van de klusser.
Als je nog nooit een secuur werkje in huis hebt gedaan zoals het isoleren van een muur, stucen, isolerend glas zetten of een keuken plaatsen kan het een lastige klus zijn. Als je maar een uurtje de tijd hebt zou ik er ook zeker niet aan beginnen, want dan levert het alleen maar frustratie en luchtbellen op. Binnen een maand zit het dan waarschijnlijk los en heb je nog nauwelijks uitzicht.
Kans op schimmel
Bovendien loop je het risico om schimmel onder de folie te krijgen, zeker als er geen goede ventilatie aanwezig is. Haast en isoleren gaat niet goed samen, dat zie je bijvoorbeeld ook bij het isoleren van een huis.
Voldoende tijd voor de klus nemen zorgt voor positieve isolerende raamfolie ervaringen.
De geduldige klusser
Maar… ben je wel geduldig en heb je al eens een folie op een raam geplakt? Of ben je over het algemeen een heel secuur persoon? Dan moet het in mijn ogen wel lukken om het raam heel goed schoon te maken en minutieus de folie zonder bellen aan te brengen.
Soms laten leveranciers en applicateurs de klussen iets te ingewikkeld klinken. Zo kun je als handige klusser met twee personen ook prima een dakraam of kozijn plaatsen.
Isolatiefolie glas kou
Concluderend is het plaatsen van dubbel glas in mijn ogen de beste optie, maar kun je isolatiefolie als een prima alternatief gebruiken. In sommige gevallen is het gewoon mogelijk zelf dubbel glas aan te brengen.
Als je geen dubbel glas of folie wil plaatsen zou je voor een voorzetraam kunnen kiezen. Een voorzetraam is een losstaand raam dat tegen de bestaande beglazing wordt geplaatst. Dit zorgt voor stilstaande extra luchtlaag tussen beide ramen waardoor je woning beter geïsoleerd wordt.
Op die manier worden voorzetramen als een soort isolatie ramen gebruikt. Naast het feit dat het plaatsen van een voorzetraam redelijk voordelig is zal het je ook op je energiekosten besparen.
Veelgestelde vragen
Hoe goed werkt isolerende raamfolie?
Waarom geen folie op dubbelglas?
Wat is de beste raamisolatie?
Is raamfolie ook isolerend?
Welke raamfolie is het beste?
Enkel glas laten isoleren: gratis offertes
Het enkel glas in je woning laten isoleren? Vul ons formulier in, geef je wensen door en kom in contact met specialisten in de buurt. Je ontvangt gratis offertes. Vergelijk de prijzen en bespaar!