Isolatie aan binnenzijde van het dak | Wat zijn de opties?
Je kunt dakisolatie op twee manieren aanbrengen, aan de binnenzijde en aan de buitenzijde. Isolatie aanbrengen aan de binnenkant is minder arbeidsintensief en goedkoper dan aan de buitenzijde. Je kunt verschillende isolatiematerialen gebruiken, zoals PIR isolatie of minerale wol.
Kun je isolatie aan de binnenkant van een dak aanbrengen?
Je kunt een dak op twee manieren isoleren, namelijk aan de binnenkant en aan de buitenkant. Wanneer je gaat isoleren aan de binnenkant, plaatst de vakman een extra laag dakisolatie onder de dakconstructie. Deze montage gebeurt aan de binnenzijde van een schuin dak. Op deze manier wordt de dakbedekking niet aangetast. Je kunt jouw dak het beste aan de binnenkant isoleren, wanneer:
- Wanneer je jouw dak zelf wilt isoleren: Deze isolatiemethode kan je makkelijk zelf uit voeren en het risico op een foutieve plaatsing is minder,
- Wanneer je geen behoefte hebt aan een volledige dakrenovatie: Wil je alleen dubbel isoleren of is de huidige dakbedekking nog in goede staat? Dan kun je het beste je dak aan de binnenkant isoleren.
Hoe dak isoleren van binnenuit?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een plat dak van binnenuit isoleren en een schuin dak van binnenuit isoleren. Je kunt ervoor kiezen om zelf een dak te isoleren of dit uit te besteden aan een vakman. Hoe je een plat dak en een schuin dak precies van binnenuit isoleert, wordt hieronder verder uitgelegd.
1. Werkwijze voor platte daken
Het isoleren van een plat dak van binnenuit wordt ook wel een koud dak genoemd. Deze methode wordt vooral toegepast op bestaande platte daken. Bij deze methode wordt het dak geïsoleerd door isolatie aan te brengen aan de binnenzijde, onder de dakbedekking en onder het dakbeschot tussen de dragende constructie. Dit kan met materialen als steenwol, glaswol of milieuvriendelijke isolatie. Deze isolatiematerialen zijn ademend en waterdicht. Omdat de buitenkant van een plat dak lucht- en dampdicht is, is het belangrijk om isolatie te gebruiken met dampremmende eigenschappen.
Vocht en condens kunnen zich ophopen en leiden tot rot en schimmel. Om dit te voorkomen, wordt klimaatfolie onder de isolatie geplaatst en vervolgens wordt de binnenzijde afgewerkt met een gipsplaat.
2. Werkwijze voor hellende daken
Vaak hebben schuine daken houten draagbalken die de dakconstructie ondersteunen. Het isolatiemateriaal wordt tussen de houten draagbalken geplaatst, vaak wordt er gekozen voor glaswol. Glaswol kan makkelijk op maat gesneden worden en eenvoudig tussen de houten balken geplaatst worden. Je kunt de volgende stappen ondernemen om de binnenzijde van je schuine dak te isoleren:
- Controleer of er isolatiemateriaal onder de pannen geplaatst is: Wanneer je aan de binnenzijde wilt isoleren, mag er aan de buitenkant van het dak geen isolatiemateriaal zitten. Wanneer dit wel het geval is, kunnen er vochtproblemen ontstaan.
- Kies het isolatiemateriaal dat je wilt gebruiken: Hierna kun je het isolatiemateriaal gaan kiezen. Vaak wordt er steenwol of glaswol gekozen, maar je kunt ook kiezen voor een isolatiedeken met een dampremmende laag.
- Snijd het isolatiemateriaal en plaats deze tussen de balken: Nadat je het isolatiemateriaal hebt gekozen, kun je het gaan snijden. Snijd het isolatiemateriaal ruim af, zodat je het materiaal tussen de balken kunt plaatsen.
- Breng een dampremmende laag aan op de isolatielaag: Je kunt nu een dampdichte laag aanbrengen op de isolatielaag. Je hoeft geen dampremmende laag aan te brengen als het isolatiemateriaal al een dampremmende laag heeft. Kant-en-klare platen hebben al zo’n laag.
- Werk het schuine dak verder af: Nadat je de dampremmende laag aangebracht hebt, kun je het schuine dak verder gaan afwerken met gipsplaten bijvoorbeeld.
Welke isolatie voor binnenkant van schuin of plat dak?
Je kunt het schuine dak met verschillende isolatiematerialen isoleren aan de binnenzijde. Het is wel belangrijk dat je isolatiematerialen kiest met een optimale Lambdawaarde en een Rd-waarde. Een lage RD-waarde duidt op een materiaal met slechte isolerende eigenschappen.
Een lage lambdawaarde heeft een hoge isolatiewaarde. Het maakt niet uit welk materiaal hiervoor wordt gekozen, het gaat om de isolatiewaarde. De isolatiematerialen die je kunt gebruiken voor het isoleren van schuine en platte daken staan hieronder opgesomd:
- PUR-schuim: PUR isolatie vormt een naadloze isolatie laag en je kunt snel van binnenuit isoleren met gespoten PUR. Daarnaast is PUR-schuim dampdicht, dus een dampscherm is niet nodig.
- Milieuvriendelijke isolatiematerialen: Er zijn ook veel milieuvriendelijke alternatieven om daken van binnenuit isoleren, zoals papiervlokken en houtwol.
- Minerale wol: Minerale wollen zoals glaswol en rotswol zorgen voor een goede thermische isolatie en een goede geluidsisolatie. Deze dakisolatie moet vaak in een dikke isolatie laag aangebracht worden.
- Isolatieplaten met een dampremmende laag: Schuine daken kunnen eenvoudig van binnenuit worden geïsoleerd met kant-en-klare platen. Deze isolatieplaten zijn al voorzien van een dampremmende laag. Je hoeft deze isolatieplaten alleen nog op maat te zagen en te monteren met kunststof strips. Deze strips moeten ervoor zorgen dat de isolatieplaten luchtdicht geplaatst kunnen worden. Dit zorgt er ook voor dat de bestaande dakconstructie geen vochtproblemen op zal leveren.
- Kunststof isolatieplaten: Er zijn verschillende soorten kunststof isolatiepanelen. Omdat kunststof platen minder flexibel zijn, moet je zorgvuldiger te werk gaan om ze op de juiste maat te krijgen. Wanneer je niet genoeg ruimte hebt om dikke isolatiepanelen te plaatsen, kun je kiezen voor een ander isolatiemateriaal van hogere kwaliteit, zoals PIR-panelen. Ze zijn meestal duurder, maar isoleren beter dan bijvoorbeeld minerale wol.
Voordelen van isoleren van binnenuit
Het isoleren van binnenuit brengt een aantal voordelen met zich mee. Er wordt vaak gekozen voor het isoleren van binnenuit als het om na-isoleren gaat. Dit komt doordat het goedkoper is dan buitenaf isoleren, maar ook makkelijker uit te voeren.
Het isoleren van binnenuit is makkelijker, omdat de isolatie aan de binnenkant aan het dakbeschot geplaatst wordt. Hiervoor hoeft de dakconstructie meestal niet aangepast te worden. Daarnaast kunnen schuine daken eenvoudig worden geïsoleerd met PIR-isolatieplaten. Het voordeel hiervan is dat er doorgaans minder dikte isolatiemateriaal nodig is om hoge isolatiewaarden te bereiken. Hierdoor houd je voldoende plafondhoogte (en loopruimte) over.
Welke aandachtspunten zijn er?
Tijdens het isoleren aan de binnenkant is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal aandachtspunten, zo zorg je namelijk voor een optimale isolatie. Deze aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden, staan hieronder beschreven:
- Vochtproblemen bij extra isoleren: Er kunnen vochtproblemen ontstaan bij het aanbrengen van extra isolatie. Deze vochtproblemen kunnen ontstaan doordat waterdamp op een andere plek in de woning overgaat in water, dit kan leiden tot houtrot.
- Controleer de woning op lekkages en vochtvlekken: Door je woning te controleren op vochtplekken en eventuele lekkages voordat je gaat isoleren, voorkom je houtrot en andere schade.
- Zorg voor goede ventilatie in de woning: Door de oudere woningen met weinig goed te isoleren verdwijnen de kieren die zorgen voor een natuurlijke ventilatie. Zo zal het minder vochtig worden in de woning en zorgen voor een aangenamer binnenklimaat.
- Maak gebruik van dampdichte folie: Dampdichte folie voorkomt dat waterdamp uit de lucht de constructie binnendringt. Door afkoeling kan waterdamp in de constructie condenseren, waardoor houtrot en andere vochtproblemen ontstaan. Naden moeten worden afgedicht met tape of kit.
Dakisolatie aan de binnenzijde: gratis offertes
Vraag naar verschillende offertes van diverse vakmannen en vergelijk deze met elkaar. Een vakman kan je advies op maat geven over welke isolatieklus er uitgevoerd moet worden en hoe dit het beste uitgevoerd kan worden.