Koud dak isolatie via binnenzijde | Werking, kosten en voordelen
Koud dak isolatie, wat is dat precies? Hoe werkt deze manier van isoleren en is het geschikt voor jouw dak? Ontdek in dit artikel hoe deze isolatiemethode werkt, welke voor- en nadelen er zijn en hoeveel de investering kost!
Wat is koud dak isolatie?
Een koud dak is een type dakconstructie waarbij isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie van een plat dak wordt geplaatst. Direct boven deze constructie ligt de dakbedekking, ook wel de waterkerende laag genoemd. Het gaat dus om isolatie aan de binnenzijde van het dak. Dit betekent dat de rest van de constructie niet meegenomen wordt in de isolatieschil, waardoor dit koud blijft. Hierdoor spreken we van het koud dak principe.
Toepassing voor platte daken
Doordat de isolatie onder de dakbedekking wordt geplaatst, hoeft er geen extra ballast geplaatst te worden, omdat de dakbedekking ervoor zal zorgen dat de isolatielaag op zijn plek blijft. Daarom is koud dak isolatie een goede optie voor platte daken die weinig draagkracht hebben. Het scheelt flink in gewicht en zal toch goed isoleren.
Dakopbouw van de constructie
Bij een koud plat dak isoleren is het dak net weer anders opgebouwd dan bij andere isolatiemethoden. De dakopbouw is als volgt:
- Plafond
- Balklaag
- Dakbeschot
- Dampscherm
- Isolatiemateriaal
- Dakbedekking
De isolatie wordt dus onder de dakbedekking geplaatst. De bestaande dakbedekking op het platte dak kan dus gewoon blijven liggen. Het dampscherm wordt voor het isolatiemateriaal aangebracht, aan de warme kant, en zorgt voor een dampremmende laag. Dit zorgt ervoor dat vocht vanuit binnen niet omgezet wordt in condensatie en in het isolatiemateriaal trekt. Het is dan ook belangrijk dat het dampscherm op de juiste manier geplaatst wordt en een naadloze laag vormt. Alle kieren en naden dienen goed afgeplakt te worden met isolatietape, zodat het dampscherm volledig luchtdicht is en er goede ventilatie is.
Hoeveel kost koud dak isolatie?
Hoeveel betaal je nu precies voor koud dak isolatie? De gemiddelde kosten zijn € 50 per m². De uiteindelijke prijs kan hiervan afwijken. Dit is namelijk afhankelijk van diverse factoren:
- De grootte van het te isoleren oppervlak
- Het type isolatiemateriaal dat gebruikt wordt
- De prijs voor de plaatsing door het isolatiebedrijf
Hoe isoleren met koud dak en welk materiaal gebruiken?
De isolatie zit bij een koud dak aan de binnenzijde. Dit gebeurt met behulp van isolatiematten. De matten kunnen gemakkelijk tussen de bestaande dakbalken worden bevestigd. Hier is geen intensieve verbouwing voor nodig.
Isolatiemateriaal voor koud plat dak isoleren
Voordat je isolatiemateriaal kiest, is het goed om te weten wat de mogelijkheden zijn. Niet elk materiaal is namelijk geschikt voor koud dak isolatie. Bij het isoleren van een koud dak moet het materiaal tussen de balken geplaatst worden. Hierdoor is het belangrijk dat de isolatie flexibel en makkelijk te plaatsen is. Voor goede isolatie wordt er dan ook doorgaans gekozen voor isolatiedekens van minerale wol, zoals glaswol en steenwol. Dit zijn zachte materialen met een hoge isolatiewaarde, die perfect zijn voor goede isolatie van platte daken.
Dampremmende folie aanbrengen
Nadat de isolatie is aangebracht is het belangrijk dat er een dampremmende folie bevestigd wordt. Zorg ervoor dat de isolatiefolie goed wordt afgewerkt. Zo zijn er geen naden of gaten waar koude lucht doorheen kan komen, maar wordt er toch deels geventileerd zodat het vocht kan ontsnappen.
Voordelen en nadelen van koud dak isolatie
Koud dak isolatie biedt verschillende voordelen en nadelen. Het is goed om te weten wat deze manier van isoleren je oplevert en wat juist aandachtspunten zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor de isolatie van je dak.
Voordelen
- Kostenbesparing: Koud dak isolatie is doorgaans goedkoper dan warm dak isolatie. Dit komt doordat er minder isolatiemateriaal en complexe constructies nodig zijn dan bij een warm dak.
- Eenvoudige plaatsing: Koud dak isolatie is eenvoudig te plaatsen en kun je eventueel ook zelf doen.
Nadelen
- Sneller beschadigingen: Wanneer je elektrische leidingen tegen het plafond wil plaatsen of deze opnieuw wil afwerken, is het mogelijk dat de dampremmende laag beschadigt.
- Ventilatie: Het is lastig om goede ventilatie te realiseren. Bij te weinig ventilatie kunnen mogelijk problemen met condensatie ontstaan. Dit kan vervolgens weer zorgen voor rot bij houten dakconstructies.
- Gevoelig voor temperatuur: De constructie van een koud dak is niet beschermd door het isolatiemateriaal, omdat dit aan de binnenzijde zit. Dit kan ervoor zorgen dat de dakconstructie reageert op temperatuurschommelingen.
Wat is beter voor een plat dak, dakisolatie met koud of warm dak?
Er wordt aangeraden om alleen voor een koud dak te kiezen wanneer warm dak of omgekeerd dak isolatie niet mogelijk is. Isoleren via de buitenzijde van het dak werkt doorgaans beter. Bovendien is het dak beter beschermd tegen weersinvloeden, temperatuurschommelingen en beschadigingen, waardoor de levensduur ook langer is.
Koud dak isolatie laten plaatsen: gratis offertes
Wil je koud dak isolatie laten aanbrengen op je platte dak? Vul dan ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatiespecialisten in jouw regio. Vergelijk eenvoudig de prijzen en vind de beste deal!