Oud dak isoleren | Wat zijn de opties, kosten en voordelen?
Wanneer er een oud dak geïsoleerd moet worden, dan brengt dit hoge kosten met zich mee, maar ook zorgt het voor vele voordelen. Denk bijvoorbeeld aan een lagere energierekening en meer comfort in je woning. In dit artikel duiken we verder in op de beschikbare opties, de kosten en de voordelen, waardoor jij goed voorbereid te werk kunt gaan.
Kun je een oud dak isoleren?
Een oud dak isoleren behoort zeker tot de mogelijkheden. Het wordt zelfs aangeraden om bij oude huizen te starten met dakisolatie. Dit omdat warmte opstijgt en daardoor via het dak verloren gaat. Door goede dakisolatie toe te passen, is het beter mogelijk om warmte langer vast te houden. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat en dat je daardoor ook meer bespaart op je energierekening. Door het na isoleren van het dak, zorg je er nog eens extra voor dat je dak goed beschermd is.
Dakinspectie door een isolatiespecialist
Voordat je een oud dak gaat isoleren, is het verstandig om het dak te laten inspecteren door een isolatiespecialist. Deze specialist zal kijken of er eventuele obstakels aanwezig zijn, of het dak geschikt is voor isolatie en of er eerst nog onderdelen aangepast moeten worden. Enkele onderdelen waar naar gekeken wordt zijn:
- Is er een onderdak aanwezig?
- De huidige staat van de isolatielaag en de dakconstructie
- Breedte van de balken
- Is er al een vorm van isolatie?
- Is er al een dampscherm aanwezig?
Is er een onderdak aanwezig?
Het is niet verstandig om dakisolatie aan te brengen als er geen onderdak is. Een dak krijgt namelijk te maken met diverse weersinvloeden en is daarmee gevoelig voor onder andere schimmelvorming, vochtproblemen en houtrot. Wat ernstige gevolgen kan hebben voor jouw dakconstructie. Een onderdak maakt je dak namelijk waterdicht, waardoor de constructie eronder beschermd wordt.
Wat is de staat van de huidige isolatielaag en dakconstructie?
Hoe staat het ervoor met de draagconstructie van het dak? Deze moet in goede staat zijn, anders heeft het geen zin om te isoleren. Ook kijkt de vakman naar de bestaande isolatielaag. Deze moet alleen verwijderd worden als deze in slechte staat is. Is dit niet het geval, dan kan er een extra laag isolatie tegenaan worden geplaatst.
Hoe breed zijn de houten balken in de dakconstructie?
Wanneer er een dak inspectie plaatsvindt, wordt er ook gekeken naar de houten balken in de dakconstructie. Smalle balken zullen zorgen voor een lagere isolatiewaarde en ook kan dit zorgen voor problemen wanneer er dikker isolatiemateriaal geplaatst wordt. Zijn er smalle balken aanwezig? Neem dit dan in je achterhoofd mee wanneer je isolatiemateriaal gaat kiezen om zo problemen te voorkomen.
Is er een dampscherm nodig?
Een dampscherm is vaak nodig bij oudere daken, mits dit nog niet aanwezig is. Een dampscherm is een laag die ervoor zorgt dat vocht van binnenuit tegengehouden wordt. Hierdoor kan het vocht niet in het isolatiemateriaal komen, wat voorkomt dat er schimmels aanwezig zullen zijn.
Welke isolatie voor een oud dak?
Er zijn verschillende manieren om een oud dak te isoleren. Welke manier het beste is hangt onder andere af van het type dak. Ook kun je zowel vanuit binnen als van buiten isoleren. Hieronder bespreken we de verschillende opties.
1. Oud hellend dak isoleren
Heeft de woning een hellend dak? Dan is het mogelijk om zowel langs binnen als langs buiten te isoleren. De twee mogelijkheden hebben beide hun voordelen. Welke in jouw geval de beste keuze is, is afhankelijk van jouw dak. Hier vind je een overzicht van de isolatiemogelijkheden.
Hoe isoleer je een schuin dak via de buitenkant?
De eerste optie bij een hellend dak is de isolatie langs buiten. Hierbij zal de dakisolatie op de dakconstructie worden geplaatst. De isolatie bestaat uit harde isolatieplaten en de plaatsing gebeurt van buitenaf. Deze optie is de juiste keuze wanneer de dakpannen aan vervanging toe zijn en je toch isolatie onder de dakpannen wilt gaan toepassen.
Hoe isoleer je een schuin dak van binnenuit?
De tweede optie is dakisolatie langs binnen. In dit geval zal de dakisolatie onder de dakconstructie worden geplaatst. De isolatie bestaat uit isolatieplaten, minerale wol of spuitisolatie. De dakbedekking blijft hierdoor goed liggen en de werkzaamheden kunnen snel worden uitgevoerd. Isoleren langs binnen kan alleen als de dakbedekking en dakconstructie nog in goede staat zijn. Ook moet het onderdak nog sterk genoeg zijn om te beschermen tegen regen en wind. Is dit niet het geval, dan moeten eerst renovaties worden uitgevoerd of kies je voor isolatie langs buiten.
2. Oud plat dak isoleren
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je te maken hebt met een plat dak. In dit geval is het ook mogelijk om langs buiten en binnen te isoleren. Wat zijn de opties en hoe pak je dit aan? Dat lees je hier.
Plat dak isoleren via de buitenzijde
De eerste optie is het isoleren van het dak langs buiten. De isolatie wordt boven op de constructie geplaatst. Het is een populaire en veel gekozen methode voor de isolatie van oude platte daken. Hiermee voorkom je vochtproblemen, maar ook schade aan de dakbekleding en draagstructuur. Er zijn drie opties mogelijk:
- Warm dak: als de dakbedekking van het dak in slechte staat is, dan wordt deze laag eerst verwijderd voordat de isolatie met de nieuwe dakbedekking wordt geplaatst. Dit heet een warm dak omdat de dakconstructie mee opwarmt met de woning.
- Omgekeerd dak: de dakisolatie wordt bij een omgekeerd dak op de bestaande laag van het dak geplaatst. Daarboven komt een ballastlaag van grind of tegels om de isolatie op zijn plek te houden.
- Duodak: een combinatie van een warm en omgekeerd dak. Er wordt in dit geval een extra isolatielaag op de huidige dakbedekking en ballastlaag aangebracht voor optimale werking. Dit is een manier van een plat dak dubbel isoleren.
Plat dak isoleren via de binnenkant
Een tweede optie is de keuze voor dakisolatie langs binnen. De dakisolatie wordt dan tegen de dakconstructie geplaatst en aan de balken vastgemaakt. De draagstructuur staat hierbij wel bloot aan schommelingen in de temperatuur. De houten balken gaan op den duur krimpen en uitzetten. Dit kan schade tot gevolg hebben, waardoor het isoleren van een plat dak van binnenuit over het algemeen niet wordt aangeraden.
Dubbel isoleren van een oud huis
Soms is het dubbel isoleren van het dak de beste keuze. Wanneer er al isolatiemateriaal aanwezig is in het dak van een oud huis, kan deze als basis worden gebruikt voor de nieuwe dakisolatie. Je hoeft dan geen sloopwerk uit te voeren, wat scheelt in de kosten. Belangrijk hiervoor is wel dat het oude isolatiemateriaal nog in goede staat is en dat het dakbeschot dit extra gewicht kan dragen.
Wat kost een oud dak isoleren?
De kosten van een oud dak isoleren, hangen van meerdere factoren af. Enkele factoren die meespelen in dakisolatie kosten zijn het type dak en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld zullen de kosten uitkomen op een prijs tussen de € 50 en € 110 per vierkante meter. De kosten voor dakrenovatie en isolatie zullen nog wat hoger liggen, omdat er hierbij twee klussen uitgevoerd gaan worden.
Besparen op de kosten
Er wordt van tevoren gecontroleerd of de oude isolatielaag nog in goede staat is en wel of niet verwijderd moet worden. Wanneer de oude isolatielaag nog goed is, hoef je geen kosten te betalen voor het verwijderen van dit isolatiemateriaal. Ook wanneer het onderdak in goede staat is en de huidige dakbedekking prima is, hoeft een professioneel bedrijf geen extra renovatie of vervanging te doen en ben je goedkoper uit. Een laatste manier om goedkoper uit te zijn, is om gebruik te maken van dak isolatie subsidie. Hier zitten enkel wel enkele voorwaarden aan verbonden.
Voordelen oud dak isoleren
Het isoleren van een oud dak is vaak een goed idee om de beste isolatiewaarde te krijgen. Niet alleen werden daken vroeger niet geïsoleerd, het is ook goed mogelijk dat de isolatie die wel aangebracht is inmiddels vervangen moet worden of niet meer aan moderne standaarden voldoet. Andere voordelen van dakisolatie zijn:
- Meer comfort: Doordat de warmte binnenshuis wordt gehouden, geniet je veel langer van een warme woning. Dit biedt veel voordeel in de winter, wanneer je graag wilt dat het huis lekker warm is. In de zomer wordt de hitte veel beter buiten gehouden.
- Goede geluidsisolatie: Dakisolatie biedt een verbeterde akoestische isolatie. Het dempt druk verkeer, snelwegen, het geluid van treinen, buren en meer. Dit kan ervoor zorgen dat je een betere nachtrust ervaart.
- Hogere woningwaarde: Een oud dak isoleren betekent dat je het huis vernieuwt, wat zorgt voor een hogere woningwaarde.
- Milieuvriendelijk: Een beter geïsoleerde woning stoot minder CO₂ uit, waardoor je met dakisolatie ook een milieuvriendelijke stap zet.
Oud dak laten isoleren: gratis offertes aanvragen
Ben je benieuwd naar de kosten van een oud dak isoleren? Vul dan ons formulier in en ontvang offertes op maat. Vergelijk de prijzen van diverse leveranciers en bespaar op de kosten!