Verplichte isolatie dak | Wat zijn de regels?

Wanneer je jouw dak gaat isoleren, zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Zo houd je rekening met de rc-waarde en de rd-waarde van de isolatie. De isolatienormen verschillen per type woning. Door jouw woning goed te laten isoleren, bespaar je op de kosten en verhoog je het wooncomfort.

Verplichte dakisolatie

Is dakisolatie verplicht in Nederland?

Dakisolatie is niet verplicht. Belangrijk om te weten is dat dit alleen geldt voor al bestaande woningen. Er is in Nederland geen minimum vereiste dikte voor een isolatielaag op je dak. Het wordt wel sterk aangeraden om je dak te isoleren. Een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat er minder energie verbruikt wordt, waardoor de kosten minder hoog zullen zijn. Heb je nog geen dakisolatie, hoef je dit dus niet aan te brengen.

Door de huidige subsidieregeling is het nu heel aantrekkelijk om te isoleren. Bij twee keer isoleren kun je zo’n 30% van de kosten terugkrijgen. Er zijn dus wel genoeg energiebesparende maatregelen getroffen om het isoleren van je dak te stimuleren, zoals:

  • SEEH subsidie
  • ISDE subsidie
  • Een verlaagd btw-tarief
  • Stijgende energiekosten
  • Invoer energielabel
  • Eventuele gemeentelijke subsidies

Hoe zit het dan met het Bouwbesluit voor isoleren?

Wanneer je een nieuw huis bouwt of je bestaande woning gaat renoveren, dan moet je wel aan bepaalde normen voldoen. Het Bouwbesluit is juridisch bindend en je moet hieraan voldoen als je wilt bouwen. Zo gaat het bouwbesluit over vloerisolatie, gevelisolatie en plafondisolatie, maar ook over de energielabels. Een woning die goed geïsoleerd is, speelt een grote rol bij het energielabel. 

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Wat is de minimale Rc-waarde norm voor dakisolatie?

De norm voor dakisolatie vanuit het Bouwbesluit is een minimale Rc-waarde van 2,0 voor bestaande bouw en 6,3 voor nieuwbouw. Om ervoor te zorgen dat je de minimale Rc-waarde bereikt, moet je het juiste isolatiemateriaal gebruiken, maar ook nadenken hoe dik de laag moet zijn. De dikte van de isolatielaag bepaalt namelijk ook een deel van de isolatiewaarde, bij het ene materiaal (Bijvoorbeeld PIR isolatieplaten) hoeft het minder dik aangebracht te worden en bij een ander materiaal (Bijvoorbeeld minerale wol) juist dikker.

Veelgebruikte isolatiematerialen zijn onder meer glaswol, steenwol, PIR en EPS. Van al deze materialen zorgt PIR voor de beste isolatie, waardoor veel woningen er relatief gemakkelijk hoge Rc-waarden mee behalen. Elk isolatiemateriaal heeft een eigen specifieke isolatiewaarde.

Welke Rd-waarde heeft je dak nodig?

De Rc-waarde voor woningen is vastgelegd, maar de Rd-waarde niet. De Rd-waarde die de isolatiewaarde die toegekend wordt aan een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft de thermische isolatie weer van het materiaal. Toch is het slim om hier te kiezen voor minimaal 3,5, omdat dit de minimale waarde is om in aanmerking te komen voor subsidies.

Verschil in isolatienorm per soort woning

Er gelden verschillende isolatienormen per woning. Zo zijn de isolatienormen bij huurwoningen anders dan bij zelfstandige woningen. Je bent bij beide woningen niet verplicht om dakisolatie aan te brengen, wel profiteer je van veel voordelen.

Geen minimale isolatiewaarde voor daken van huurwoningen

Huurwoningen hebben geen verplichte dakisolatie, dit hoeft de verhuurder niet per se uit te voeren. Wil je liever wel dat de verhuurder het dak gaat isoleren? Je kunt dit dan vragen aan de verhuurder of zelfs naar de rechter gaan. 

Sinds 2023 moet de woningcorporatie isolatiemaatregelen nemen zonder huurverhoging door te voeren. Het beter isoleren van huurwoningen zonder de huurprijzen te verhogen kan ook de hoge woonlasten (huur- en energiekosten) van huurders helpen verlagen. Ook beschikken ze dankzij de afschaffing van de verhuurdersheffing over voldoende middelen om de huurwoningen goed te isoleren. Er is een afspraak om voor 2028 alle sociale huurwoningen met energielabel E, F of G te verbeteren, maar dit is slechts een afspraak en ook geen verplichting.

Wanneer tellen de minimale Rc-waarden voor nieuwbouw in plaats van renovatie?

Wanneer je bestaande bouw renoveert en geen aanbouw, opbouw of uitbouw realiseert, en minder dan 25% van het dak wijzigt of vergroot, val je onder de renovatie isolatienormen. 

Onder nieuwbouw wordt verstaan ​​alle gloednieuw te bouwen woningen, maar ook alle nieuwe aan-/uitbreidingen (bijvoorbeeld het plaatsen van aanbouw) en verbouwingen waarbij minimaal de totale oppervlakte van je dak of de vloer wordt gewijzigd of vergroot. Wanneer u geheel gaat verbouwen, kan het zijn dat deze nieuwbouw moet voldoen aan de isolatie-eisen voor nieuwbouw.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Hoe wil je het dak laten isoleren?
2*. Wat is de dakhelling?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met verplichte isolatie offertes, Gratis! ►