Dak isolatie aan de buitenkant | Voordelen, kosten en plaatsing
Wil je je dak isoleren om energie te besparen en te profiteren van een fijner binnenklimaat? Dan is isolatie langs de buitenkant van het dak een goede optie. Dit is een effectieve methode, waarbij je de keuze hebt uit verschillende opties. Ontdek wat deze opties zijn, met welke voor- en nadelen je rekening moet houden en wat het gaat kosten!
Wanneer kiezen voor isoleren via de buitenkant?
Een goed moment om dak isolatie aan de buitenkant toe te passen, is wanneer je dak gerenoveerd moet worden of wanneer je de bestaande dakbedekking aan de buitenzijde wil vervangen. In dit geval wordt de dakbedekking al verwijderd en is het net zo handig om ook direct isolatie aan te brengen. Wanneer je je dak wilt isoleren, is isoleren van buitenaf doorgaans altijd wel een goed idee. Zo is het een effectieve manier van isoleren en profiteer je van nog meer voordelen.
Voordelen
De voordelen van dakisolatie langs de buitenkant zijn:
- Dak is beschermd tegen weersinvloeden
- Isolatieschil wordt niet onderbroken
- Tot wel 30% besparen op je gasverbruik
- Lagere energiekosten
- Hoger wooncomfort in huis
- Geen ruimteverlies binnen
- Snelle plaatsing is mogelijk
Nadelen
Naast de voordelen zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:
- De plaatsing is wat lastiger, waardoor kennis en ervaring vereist is
- De kosten van buitenzijde isolatie liggen hoger dan bij binnenzijde isolatie
- Via de buitenzijde isoleren is minder geluidsisolerend
- Er is meer kans op luchtlekken
Wat kost dakisolatie van buitenaf?
Wanneer je isolatie langs de buitenkant van het dak wil aanbrengen, moet je rekening houden met gemiddelde kosten van € 70 tot € 110 per m². Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de totale prijs. Denk hierbij aan de oppervlakte van het dak, de keuze van het materiaal en de arbeidskosten. Een dak isoleren van buitenaf is doorgaans duurder dan isolatie langs de binnenzijde, omdat de dakbedekking verwijderd en opnieuw aangebracht moet worden.
Subsidie op dakisolatie
Om de kosten van dakisolatie te drukken, kun je subsidie aanvragen. Via de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), een landelijke regeling vanuit de overheid, kun je een subsidiebedrag ontvangen als je aan de voorwaarden voldoet. Daarnaast zijn er in sommige gemeentes of provincies ook lokale subsidies. Dit verschilt per regio.
Hoe dak isoleren via de buitenzijde?
Er zijn verschillende manieren om dak isolatie aan de buitenkant toe te passen. Dit is voornamelijk afhankelijk van het type dak. De werkwijze voor een hellend dak is anders dan voor een plat dak. We bespreken de opties hieronder verder.
1. Schuine daken isoleren
Bij het isoleren van een schuin dak van buitenaf wordt eerst de huidige dakbedekking en tengellatten verwijderd, zodat de gordingen en kepers van de dakconstructie zichtbaar zijn. Daarna wordt de isolatie aangebracht. De volgende laag is een speciale klimaatfolie die ervoor zorgt dat het dak winddicht en waterdicht wordt. Daarna worden er nieuwe tengellatten geplaatst en als laatste stap wordt de dakbedekking geplaatst.
Door een hellend dak aan de buitenkant te isoleren, voorkom je naden en kieren tussen de verschillende dakdelen. Denk hierbij aan de aansluiting tussen muurgording, muur en de nok. Doordat het dak aan de buitenzijde geïsoleerd wordt, is er geen kans meer op koudebruggen bij de dakbalken.
2. Platte daken isoleren: warm dak en omgekeerd dak
Een plat dak isoleren aan de buitenzijde kan op twee manieren: warm dak isolatie en omgekeerd dak isolatie. Bij warm dak isolatie moet eerst de dakbedekking verwijderd worden. Vervolgens wordt er eerst een dampscherm geplaatst op de dakconstructie voor een dampdichte laag, waarna de nieuwe isolatielaag aangebracht wordt. Bovenop de isolatie wordt dan de dakbedekking geplaatst voor de afwerking van het dak. Bij omgekeerd dak isolatie wordt het materiaal direct op de dakbedekking geplaatst.
Welke isolatie platen voor buitenzijde van plat of schuin dak?
Er zijn verschillende isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden voor het isoleren van de buitenzijde van een plat of schuin dak:
- PIR-platen: Dit zijn stevige synthetische isolatieplaten van schuim die een hoge isolatiewaarde hebben, licht van gewicht zijn en goed bestand zijn tegen vocht.
- XPS-platen: Deze isolatieplaten zijn ook gemaakt van schuimmateriaal en kenmerken zich door de stevigheid en gesloten celstructuur.
- EPS-platen: Dit isolatiemateriaal wordt gemaakt van polystyreenkorrels die omgevormd worden tot plaatmateriaal. Dit resulteert in lichte isolatieplaten die een hoge isolatiewaarde hebben.
- Minerale wol platen: Dit materiaal is zacht en flexibel en kan ik de vorm van platen worden gebruikt. Er zijn verschillende soorten minerale wol, namelijk glaswol en steenwol.
- Folie: Bij het isoleren van een dak aan de buitenkant kan dampdichte of dampremmende folie niet ontbreken. Dampdichte folie zorgt voor vochtregulatie en voorkomt dat vocht het isolatiemateriaal binnendringt. Dampremmende folie laat vocht wel door en zorgt voor vochtregulatie binnen de dakstructuur.
Welk isolatiemateriaal de beste optie is, hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan het dak zelf, de dakbedekking, je budget, waar de aannemer ervaring mee heeft en hoeveel tijd je hebt voor de isolatie.
Zelf isoleren of laten doen
Het is mogelijk om je dak zelf te isoleren. Het is dan wel van belang dat je kluservaring hebt en weet waar je aan begint. Klussen op het dak zijn vaak gevaarlijk. Een ongeluk zit in een klein hoekje en wanneer je de isolatie niet goed aanbrengt, kun je lekkages en andere problemen krijgen binnen. Een voordeel is dat je kunt besparen op de arbeidskosten van een isolatiespecialist.
Voor de minder ervaren klusser is het een goed idee om de isolatie door een vakman te laten plaatsen. De vakman zorgt ervoor dat het materiaal op de juiste manier op het dak wordt bevestigd. Zeker bij een schuin dak is het aan te raden om deze klus uit te besteden, omdat dit een complexe klus kan zijn. Voor betere isolatie van het dak is uitbesteden dus vaak de beste optie!
Veelgestelde vragen
Hoe dik moet je dakisolatie zijn?
Heb ik een vergunning nodig voor dakisolatie?
Dakisolatie aan de buitenkant plaatsen: gratis offertes
Wil je jouw platte of schuine dak aan de buitenkant voorzien van een nieuwe isolatielaag? Schakel dan een isolatiespecialist in! Vind een specialist bij jou in de buurt door ons formulier in te vullen. Bespreek je budget en specifieke eisen en ontvang offertes op maat!