Schoorsteen impregneren | Waterdicht maken
De schoorsteen impregneren zorgt voor minder waterdoorslag het huis in en een mooier uiterlijk. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar geeft ook meerwaarde voor je huis!
Wat is het impregneren van een schoorsteen?
Het impregneren van een schoorsteen betekent dat er vloeistof aangebracht wordt op de schoorsteen, ook wel de toepassing van impregneermiddel. Dit impregneermiddel zocht ervoor dat de schoorsteen muur weer waterdicht wordt en deze niet direct vervangen hoeft te worden wanneer er lekkages optreden. Het middel houdt vocht tegen.
Wat is het effect van een coating van impregneermiddel?
Na het impregneren van een schoorsteen zullen regendruppels zich minder makkelijk en snel hechten aan het oppervlak. Daarnaast worden de stenen en voegwerk zelf ook dichter. Het impregneermiddel vult de minuscule gaatjes in het stenen oppervlak op. Dit zorgt ervoor dat het binnen droog blijft.
Vocht in huis wordt een minder groot probleem en de eventuele vochtplekken en schimmels krijgen meer tijd om te drogen en dus op te lossen. Het effect van impregneren wordt wel minder na verloop van tijd, waardoor vocht en vuil zich weer makkelijker gaan hechten aan het oppervlak. Het is dus verstandig om de schoorsteen regelmatig te impregneren.
Wanneer moet je actie ondernemen?
Op het moment dat je merkt dat de schoorsteen lang donkergekleurd blijft na een regenbui kun je er vanuit gaan dat het meer en meer vocht aan het vasthouden is. Als je er in de buurt kunt komen, dan voel je ook aan het oppervlak van het metselwerk dat het minder droog aanvoelt dan de gevel bijvoorbeeld. Ook wanneer je last hebt van vocht in huis, dat via de schoorsteen naar binnen is gekomen, is het tijd om actie te ondernemen.
Metselwerk stenen impregneren en waterdicht maken
De meest gebruikte materialen van een schoorsteen zijn gebakken stenen of betonstenen. Beton is wat poreuzer van nature, maar deze poreuze oppervlakte wordt langer zo behouden zonder slechter te worden. Het is meer de natuurlijke staat van beton waardoor het zo open is. Een intrekkend vochtdeeltje zal ook in het beton moeite hebben om echt in het materiaal te komen. Een gebakken steen zal zich sneller volzuigen met water als eenmaal die eerste barrière van de eerste laag eromheen is doorbroken.
Een gebakken steen zal dus sneller achteruit gaan nadat de toplaag is aangetast (kapot is). Deze toplaag is juist bedoeld om regenwater tegen te houden en de schoorsteen zal na het verdwijnen hiervan relatief snel minder goed worden. Bij vorst zal ook de rest van de stenen eerder afbreken als er één steen eenmaal is begonnen.
Wat kost het impregneren van een schoorsteen?
De kosten voor het impregneren van een schoorsteen liggen gemiddeld rond de € 7 per m². Het is dus een relatief goedkope klus. Het scheelt wel in de kosten of je de schoorsteen zelf gaat impregneren of dit overlaat aan een specialist. Bovendien kun je er ook voor kiezen om naast het impregneren de schoorsteen ook direct te laten schoonmaken. Hiervoor komen er dan wel extra kosten bij.
Aandachtspunten schoorsteen impregneren
Het impregneren van een schoorsteen heeft ook diverse aandachtspunten. Deze zijn als volgt:
- Impregneren is geen vervanging. Je krijgt nooit de kwaliteit van een nieuwe schoorsteen.
- Het eindresultaat is nooit 100% duidelijk. Bij het compleet vervangen van de schoorsteen krijg je die zekerheid wel, je weet daarna 100% zeker dat die waterdicht is.
- De schoorsteen is meestal lastig bereikbaar. Je moet het dak op en dat kan gevaarlijk zijn, zeker wanneer je geen steiger wilt plaatsen.
- De kleur van de schoorsteen kun je niet wijzigen zonder te keimen.
- Het kost geld. Weliswaar ben je goedkoper uit dan bij een complete vervanging van de schoorsteen, het is wel een investering die je moet maken om dit uit te laten voeren. Ook bij zelf doen heb je de kosten van het impregneermiddel en een eventuele steiger, hoogwerker of trap indien je die zelf niet hebt.
Schoorsteen reinigen
Wanneer je een schoorsteen gaat impregneren, is het reinigen ervan noodzakelijk. Vieze oppervlakken impregneren is namelijk onhandig omdat het vuil daarmee verder vast wordt gezet. Ook zal waterindringing makkelijker gaan doordat water beter op het vuil blijft liggen. Wanneer er dus gele of groene aanslag en/of alg en mos op de schoorsteen zitten, zal dit eerst schoongemaakt moeten worden. Daarnaast kun je ook direct de schoorsteen laten vegen door een schoorsteenveger, zodat ook de binnenkant weer schoon is.