Thermisch isoleren | Het wooncomfort verhogen met goede isolatie

Voor het goed isoleren van een woning is thermisch isoleren essentieel. Je creëert hiermee een fijn binnenklimaat en een verhoogd wooncomfort. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van thermische isolatie?

thermisch isoleren

Wat is thermische isolatie?

Thermische isolatie, het is een term die vaak voorbij komt als het gaat over isoleren. Maar wat betekent het precies? Thermische isolatie betekent dat een woning op zo’n manier geïsoleerd is dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat en kou naar binnenkomt in de koude maanden, en de warmte juist buiten blijft in de warme maanden. Door optimale thermische isolatie kun je dus een aangename binnentemperatuur behouden. Het wordt ook wel warmte-isolatie genoemd.

Hoe werkt thermische isolatie?

Thermische isolatie zorgt ervoor dat er weinig tot geen warmte verloren gaat. Dit betekent dat je kunt besparen op stookkosten. De warmte blijft beter hangen in een ruimte en je profiteert van een constante binnentemperatuur.

Wat levert thermisch isoleren op?

Doordat er weinig warmte verloren gaat, zal je energieverbruik lager zijn, wat niet alleen voordelig is voor je energierekening, maar ook voor het milieu. Je verbruikt namelijk minder fossiele brandstoffen en hebt tegelijkertijd een verminderde CO2-uitstoot.

Een ander groot voordeel van thermische isolatie is het verhoogde wooncomfort. De warmte blijft in de winter beter hangen, waardoor je van een aangenaam binnenklimaat profiteert. In de zomer blijft de woning juist sneller koel. Doordat de kans op vochtproblemen en schimmels een stuk kleiner wordt met goede isolatie, kun je ook nog eens uitgaan van een gezonde binnenlucht.

Warmte isolatie toepassingen

Er zijn verschillende methodes om de woning thermisch te isoleren. Er zijn namelijk meerdere plekken in een woning die geïsoleerd kunnen worden. Denk hierbij aan mogelijkheden zoals het dak, de muren, ramen, vloeren en het plafond.

Thermische dakisolatie

Via het dak kan veel warmte verloren gaan. Warme lucht stijgt namelijk op, en als je dak geen goede thermische dakisolatie hebt, ontsnapt het zo naar buiten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een dak te isoleren, zowel via binnen als buiten.

Thermische dakisolatie binnen toepassen

In het geval van thermische dakisolatie binnen wordt er isolatiemateriaal tegen het dak aan geplaatst en wordt dit afgewerkt met een dampscherm. Hierdoor is de isolatie lucht dicht. Het voordeel is dat je niks aan de dakbedekking hoeft aan te passen, in tegenstelling tot wanneer je voor een warm dak kiest.

Thermische dakisolatie buiten toepassen

Was het toch al nodig om de dakbedekking te vervangen? Dan is het aan te raden om ook direct thermische dakisolatie buiten toe te passen. De prijs van deze manier van thermisch isoleren ligt hoger, maar het voordeel is dat het geen ruimte in beslag neemt in de woning zelf.

Plafond thermisch isoleren

Het plafond is een goede plek om isolatie aan te brengen. Warmte stijgt namelijk op, waardoor er bij je plafond veel warmte verloren kan gaan als deze niet goed geïsoleerd is. Dat is natuurlijk zonde. Met de juiste plafondisolatie kun je deze warmte behouden. Woon je in een appartementencomplex en heb je last van geluidsoverlast? Dan kan plafondisolatie ook dienen als geluidsisolatie. Je hebt namelijk isolatiemateriaal met geluidsisolerende eigenschappen. Ook dit verhoogt het wooncomfort.

Thermische gevelisolatie

Buitenmuur en binnenmuur isolatie

Wanneer je geen spouwmuur hebt of deze niet kan laten opvullen kun je de buitenmuur nog laten isoleren. Zo heb je geen ruimte verlies en krijgt je woning een andere uitstraling door de nieuwe gevelbekleding.

Als je de binnenmuren thermisch wilt isoleren verlies je wel ruimte binnen in de woning. Je kunt de binnenmuur isoleren op 2 manieren: Binnenmuur isoleren grenzend aan de buitenomgeving of grenzend aan de binnenomgeving.

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie komt veel voor. Wanneer je een bestaande spouwmuur hebt die nog niet geïsoleerd is, is dit de perfecte plek om te beginnen. Door de spouw op te vullen met isolatiemateriaal, houdt de muur de warmte beter binnen en de kou buiten. Dit wordt ook wel na-isolatie genoemd.

Raamisolatie – Isolerende folie

Er zijn verschillende methodes om je ramen te isoleren. Zo kun je isolerend raamfolie gebruiken, of de ramen afdichten met tochtstrips. Wanneer je echter enkel glas hebt, is het het best om de ramen volledig te vervangen door dubbel glas. Met dubbele isolerende beglazing houden de ramen wind en tocht, en daarmee koude lucht, buiten.

Vloerisolatie

Voor het isoleren van vloeren zijn er verschillende mogelijkheden. Vloerisolatie kan namelijk zowel langs onder als langs boven aangebracht worden. Wanneer er een kelder of kruipruimte aanwezig is, wordt de thermische isolatie langs onder aangebracht. Is er geen kelder of is de kruipruimte te laag, dan kan het ook via boven aangebracht worden. In dit laatste geval moet de bestaande vloer dan wel opengebroken worden, om het isolatiemateriaal te kunnen aanbrengen.

Thermische isolatie zoldervloer

Wist je dat het ook mogelijk is om de zoldervloer te isoleren? Wanneer de zolder niet gebruikt en verwarmd wordt, is dit een goede optie voor thermische isolatie. Bovendien kan de zoldervloer isoleren een goed alternatief zijn voor dakisolatie.

Benieuwd naar de mogelijkheden van thermisch isoleren?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk isolatie prijzen

Warmte isolatie materialen

Er zijn verschillende materialen die gebruikt worden voor warmte-isolatie. Het scheelt per toepassing welk materiaal het meest geschikt is, maar het hangt ook van je eigen wensen en budget, de beschikbare ruimte en de isolatiemethode. We hebben een aantal mogelijkheden van de isolatiematerialen voor je op een rij gezet.

Minerale wol

Minerale wol is een zacht materiaal dat zeer geschikt is voor thermische isolatie. Het kan gemakkelijk toegepast worden, is relatief goedkoop en heeft een uitstekende isolatie waarde. Daarnaast neemt het materiaal geen vocht op, is het bestand tegen schimmels en kan het ook als geluidsisolatie of akoestische isolatie gebruikt worden. Er zijn verschillende soorten wol:

Bij beide soorten wol worden de draden op een speciale manier samengevoegd, waardoor er een wollige structuur ontstaat. Hiervan kunnen isolatieplaten of isolatiedekens worden gemaakt.

Isolatieschuim

Isolatieschuim wordt gespoten aangebracht. De meest bekende variant is gespoten pur schuim. Wanneer het schuim wordt aangebracht, zet het uit en verhardt het. Dit resulteert in een sterk en stevig isolatiemateriaal dat alle kieren en naden afdicht. Isolatie schuim is goed te gebruiken op moeilijk bereikbare plekken waar je met andere materialen niet goed bij kunt komen. Het toepassen van isolatieschuim gaat ook nog eens snel en eenvoudig.

Isolatieplaten

Er zijn verschillende soorten isolatieplaten van diverse materialen. Denk hierbij aan polyurethaan platen, PIR-platen, XPS-isolatie en EPS-platen. Door de hoge isolatie waarde is het plaatsen van dunne platen al voldoende voor goede thermische isolatie. Je kunt isolatieplaten op verschillende methodes aanbrengen; je kunt de platen bijvoorbeeld op maat snijden, zodat ze geschikt zijn voor het te isoleren oppervlak.

Isolerende chape

Voor goede vloerisolatie kan een isolerende chape gebruikt worden, die tussen twee lagen van de vloer geplaatst wordt. Dit zorgt niet alleen voor een goede thermische prestatie, maar heeft ook een betere akoestische isolatie als gevolg. Zo heb je minder geluidsoverlast op de verschillende verdiepingen.

Kosten en subsidie

De kosten van thermisch isoleren zijn sterk afhankelijk van het materiaal dat je kiest en de plek in de woning die geïsoleerd moet worden. De ene plek is lastiger te isoleren dan de andere, waardoor dit ook meer tijd in beslag neemt en de prijs dus ook hoger zal uitvallen. Het is dan ook altijd aan te raden om offertes aan te vragen en te informeren over de prijs bij een specialist. Zo weet je waar je aan toe bent.

Investeringssubsidie duurzame energie

Vanuit de overheid is de ISDE-subsidie opgezet en er is het Nationaal Isolatieprogramma om woningeigenaren te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen in en rondom de woning. De woning isoleren valt onder deze subsidie. Je kunt de isolerende maatregelen die je wilt nemen dus (voor een deel) financieren. Het subsidiebedrag is afhankelijk van verschillende factoren, maar ligt tussen de € 500 en € 2.500. Het is wel belangrijk dat je aan de gestelde voorwaarden voldoet voordat je een subsidie gaat aanvragen, dus lees je hier vooraf goed over in.

Terugverdientijd

Het isoleren van een woning kan best een investering zijn, afhankelijk van welke isolerende maatregelen je neemt. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat de investering je ook wat oplevert, dus hoelang duurt het nu voordat je de gemaakte kosten voor isolatie hebt terugverdiend? Dit is afhankelijk van verschillende factoren en scheelt daarnaast per type isolatie. De gemiddelde terugverdientijd is:

  • Dakisolatie: 5 tot 7 jaar
  • Vloerisolatie: 7,5 jaar
  • Spouwmuurisolatie: 3,5 jaar

Niet voor niets wordt er een gemiddelde gegeven, want het hangt natuurlijk altijd af van de situatie. Hoe groot is het te isoleren oppervlak? Wat is je energie verbruik? Hoeveel heb je betaald voor de isolatie? Wat is de isolatiewaarde? Kun je een deel van de isolatie financieren met een subsidie? Al deze factoren zijn uiteindelijk bepalend.

Thermisch isoleren in je woning: gratis offertes

Wil je jouw woning thermisch laten isoleren? Vraag dan offertes aan bij isolatiespecialisten in de buurt. Vul onderstaand formulier in, geef je wensen door en ontvang meerdere prijsvoorstellen. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met thermisch isoleren offertes, Gratis! ►