Soorten isolatieplaten | Diverse soorten en toepassingen
Isolatiepanelen zijn zonder twijfel één van de meest gekende en gebruikte vormen van geschikt isolatiemateriaal. In dit artikel overlopen we alle soorten isolatieplaten met hun meest gebruikte toepassingen.
Welke soorten isolatieplaten zijn er
Wanneer je van plan bent te isoleren met platen is het belangrijk de juiste materialen te kiezen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte isolatiepanelen met hun toepassingen en aandachtspunten.
PIR platen
PIR isolatieplaten hebben enorm veel toepassingen en kunnen als isolatie van het dak, vloer, spouw en meer worden toegepast. Door zijn uitstekende thermische eigenschappen isoleert PIR perfect, ook als de plaat dun toegepast wordt.
PIR isolatie is een harde schuimstofplaat die erg brandveilig is en goed te combineren met andere isolatiematerialen. De meeste PIR platen zijn voorzien van een dampdichte laag aan beide zijden. Hierdoor zul je weinig last hebben van vocht.
PUR isolatieplaat
Polyurethaan (PUR isolatie) is één van de meest efficiënte isolatiematerialen op de markt. Je kunt hiervan gebruik maken in schuimvorm of in de vorm van PUR-isolatieplaten. De platen zijn niet alleen makkelijker aan te brengen dan het schuim, het geeft ook minder opruimwerk naderhand en de Rd-waarde kan worden gegarandeerd. Hierdoor is het een goede optie voor dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie.
XPS platen
XPS isolatie wordt vaak toegepast bij het isoleren van kelders, overzetdaken, sarkingdaken, gevels en spouwmuren. Deze isolatiepanelen hebben een hogere druksterkte en daarom ook prima geschikt om vloeren mee te isoleren. Ze hebben een goede isolatiewaarde, zijn makkelijk te verwerken en zijn ook simpel te monteren.
EPS platen
Net als XPS platen zijn EPS platen gemaakt uit polystereen (PS). Dit isolatie is één van de meest geziene soorten isolatieplaten. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) wordt veelal gebruikt bij isolatiematerialen in piepschuim. EPS platen zijn zeer licht en daarom zeer gemakkelijk te gebruiken. Ook is deze relatief goedkoop qua prijs, waardoor je voor een kleine investering toch een goede isolatie kunt krijgen.
Minerale wol
Soepele isolatieplaten kunnen erg handig zijn bij ongelijkmatige ondergronden zoals een zadeldak, zodat je in alle hoeken en kieren kunt isoleren. Deze platen worden vaak gemaakt van glaswol of rotswol. Glaswol isoleert iets beter en is goedkoper, maar rotswol (of steenwol) is milieuvriendelijker en zal geluid beter dempen van buiten.
Verschillende toepassingen isolatieplaten
Er zijn veel verschillende soorten isolatieplaten, die voor veel verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt. Welke soort het beste is, ligt onder andere aan je woning en de soort isolatie die je wilt. Bij vloerisolatie is een drukvaste isolatieplaat de beste keus, terwijl het voor dakisolatie erg belangrijk is dat het vochtwerend is.
Isolatieplaten dak
Isolatieplaten worden vaak gebruikt voor de isolatie van een schuin dak of plat dak. Bij hellende daken wordt vaak gekozen voor minerale wol, terwijl PUR- of PIR-platen vaak worden gebruikt voor plat dak isolatie.
Platen zijn uiterst geschikt voor de isolatie van daken omdat ze op grote oppervlaktes kunnen worden toegepast en drukvast zijn. Door de verschillende soorten isolatiematerialen en de verschillende diktes is er voor elk dak een geschikte isolatieplaat. Het dak is een belangrijk onderdeel van het huis isoleren, omdat warmte opstijgt en op die manier kan ontsnappen. Isolatieplaten zorgen er niet alleen voor dat de warmte binnen blijft, maar ook dat de kou en mogelijk vocht buiten blijven.
Wat is beter, PIR of glaswol?
PIR isolatieplaten zijn ideaal voor het isoleren van een plat dak of een licht hellend dak (een hellingshoek tot 20%). Ze zijn licht van gewicht en dun, maar geven toch een hoge isolatiewaarde. Hierdoor hoef je het dak niet veel te verhogen of te verlagen om toch de juiste isolatiewaarde te krijgen. Ook bij dakisolatie vanaf de buitenzijde wordt PIR dakisolatie vaak aangeraden omdat het een sterk materiaal is, dat veel kan doorstaan.
Wanneer je een schuin dak wilt isoleren, zijn glaswolplaten vaak beter. Door het flexibele materiaal, dat goed op maat te maken is, kan elke hoek worden geïsoleerd. Er is wel een dikkere laag isolatie nodig bij dit materiaal, maar dit past vaak tussen de gordingen en spanten die het dak stabiel maken. Je verliest dus alsnog weinig tot geen bruikbare ruimte omdat je tussen de balken van het schuine dak kunt isoleren.
Isolatieplaten voor het isoleren van vloer
Bij de plaatsing van isolatieplaten op volle grond maakt men vaak gebruik van polyurethaan, polystyreen of minerale wol. Vloerisolatie wordt vaak onder de bestaande vloer aangebracht, zodat het niet kan beschadigen als je eroverheen loopt of bijvoorbeeld met meubels moet schuiven.
Er zijn veel keuzes voor vloerbedekking en dit maakt ook een verschil in welk isolatiemateriaal wordt gekozen. Een betonvloer is bijvoorbeeld erg zwaar en heeft dan een meer drukvast materiaal nodig, zoals XPS. Een houten vloer is daarentegen weer gevoelig voor houtrot en vochtproblemen, dus dan is een dampremmende isolatieplaat als PIR erg handig. Wanneer je ook vloerverwarming hebt, zullen de isolatieplaten onder de vloerverwarming worden geplaatst.
Wat is beter, PIR of XPS?
Vaak zal er voor XPS isolatieplaten worden gekozen bij vloerisolatie. Deze soort isolatieplaten kunnen goed tegen druk, en omdat de vloer vaak het meeste gewicht te verduren heeft, is dit een belangrijke eigenschap voor vloerisolatie. Daarentegen moet XPS vaak erg dik worden gelegd, omdat het een lagere isolatiewaarde heeft dan andere soorten isolatieplaten. Als er weinig ruimte onder de vloer is, worden PIR isolatieplaten daarom de betere keuze.
Spouwmuren isoleren
Isolatieplaten worden ook vaak gebruikt bij het isoleren van spouwmuren. Door de grote formaten van de isolatieplaten kan de klus snel worden afgerond. Men maakt hier veel gebruik van stevige glaswolplaten, maar ook andere soorten isolatieplaten worden hier vaak voor gekozen. Het is niet altijd een optie om de spouwmuur met isolatieplaten te isoleren. Je hebt nogal wat ruimte nodig om de platen te monteren, maar om de hele muur open te maken is veel extra werk. Daarom wordt er ook vaak voor inblaasisolatie gekozen, wat met inblaaswol wordt gedaan.
Wat zijn de beste isolatie platen
De meest veelzijdige isolatieplaten zijn over het algemeen PIR isolatieplaten. Door de goede isolatiewaarde kun je met een relatief dunne plaat al een goede isolatie krijgen. Daarentegen zijn andere soorten, zoals glaswol en XPS, beter voor bepaalde situaties. Het is erg lastig om definitief te zeggen welke optie het beste is, omdat dit zo sterk afhangt van de klus en je woning.
Hoe isolatieplaten aanbrengen en bevestigen
Isolatieplaten worden vaak vastgezet door middel van lijm of schroeven. Om ze goed op maat te maken, is een speciaal mesje om het materiaal mee te snijden aangeraden. De grote afmetingen van de platen zijn handig om snel grote oppervlaktes te kunnen isoleren, maar dit zorgt er ook meteen voor dat je ze soms op de juiste maat moet maken. Zorg ervoor dat de naden en kieren ook goed zijn afgewerkt, zodat vocht en tocht er niet tussen kan komen.
Vloer, dak of muur isoleren
Wat je ook wilt isoleren, het is belangrijk dat je het op de juiste manier aanpakt. Een dak kan bijvoorbeeld van binnenuit of buitenaf worden geïsoleerd. Een vloer kan met isolatieplaten worden geïsoleerd, maar je kunt er ook voor kiezen om de kruipruimte aan te pakken. Elke klus heeft weer een andere aanpak nodig om de beste isolatiewaarde te geven en heeft daarom ook andere platen nodig om de warmte binnen te houden.
Ontdek de soorten en kosten van isolatieplaten
Wil je ook profiteren van de voordelen van isolatieplaten? Vul dan ons formulier in en geef aan wat de wensen zijn voor het isoleren van je woning. Je ontvangt offertes van diverse isolatiebedrijven. Vergelijk de prijzen!