Cellulose isolatie | Ecologische isolatiematerialen | Toepassingen

Cellulose isolatie is een organisch materiaal dat gebruikt wordt om verschillende ruimtes in huis te isoleren. Deze isolatiesoort is niet alleen duurzaam, maar isoleert ook nog eens uitstekend.

cellulose isolatie

Wat is cellulose isolatie?

Je kent cellulose isolatie misschien onder een andere naam, papiervlokken. We noemen het cellulose isolatiemateriaal ook wel papiervlokken omdat het grotendeels bestaat uit gerecycled krantenpapier.

Vervolgens wordt aan het gerecycled krantenpapier minerale zouten, hars en lignine toegevoegd. Uit dit mengsel ontstaat cellulose isolatiemateriaal zoals wij dat kennen.

Ecologische isolatiematerialen

De cellulose vlokken worden dus onder andere gemaakt van gerecycleerd krantenpapier en enkele andere materialen. Het isolatiemateriaal is niet giftig of schadelijk voor mens of milieu. Dat maakt van cellulose isolatie een duurzaam isolatiemateriaal.

Dat kan erg belangrijk zijn, zeker als je jezelf bewust bent van je ecologische voetafdruk. De cellulose isolatie is een goed ecologisch alternatief op een heleboel minder duurzame isolatiematerialen.

Cellulose isolatie voordelen

  • Goede isolatiewaarde
  • Duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk
  • Relatief goedkoop
  • Onaantrekkelijk voor ongedierte
  • Brandveilig
  • Schimmelwerend
  • Niet alleen thermische isolatie, maar ook akoestische
  • Makkelijk te verwerken
  • Ook makkelijk te plaatsen in moeilijk toegankelijke ruimtes
cellulose isolatie

Relatief goedkoop isoleren

Een van de grootste voordelen van cellulose isolatiemateriaal is dat het een vrij goedkope manier van isoleren is, ook in vergelijking met traditionele isolatie. Niet alleen is de cellulose isolatie zelf goedkoop, doordat het product makkelijk verwerkt kan worden blijven ook de arbeidskosten relatief laag.

Eenvoudig plaatsen

Een ander pluspunt van cellulose isolatiemateriaal is dat het vlug en eenvoudig in holle constructies geplaatst kan worden. Enkele voorbeelden van holle constructies zijn bijvoorbeeld een holle wand, vloer, plafond of als dakisolatie. Er is slechts een klein gaatje nodig om de cellulose in de holle constructies te laten blazen.

Wat is de cellulose isolatie Rd waarde en isolatiewaarde

Dankzij zijn hoge isolatiewaarde houdt deze losse vulling vervolgens de temperatuur binnen goed op peil. De lambdawaarde van cellulose isolatie is ongeveer 0,038 W/mK, waardoor het even goed isoleert als EPS of minerale wol. De Rd waarde is 3,9 bij een laag van 15 centimeter dik. Dit zorgt ervoor dat het ook goed genoeg isoleert om te voldoen aan de minimale isolatiewaarde voor subsidies. De cellulose isolatie Rc waarde zal daardoor ook goed zijn, maar dit ligt ook aan de rest van het materiaal van de constructie.

Niet brandgevaarlijk

Cellulose isolatie bestaat voor een groot deel uit gerecycled papier, maar er worden een aantal materialen aan toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren. Zo worden er minerale zouten toegevoegd aan de vlokken om ongedierte af te schrikken. Daarnaast wordt er door een behandeling met boorzout voor gezorgd dat het cellulose isolatiemateriaal minder ontvlambaar wordt. Wanneer er een brand uitbreekt zal deze toevoeging de brand vertragen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met isolatie-experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk isolatie offertes

Cellulose isolatie nadelen

  • Niet de hoogste isolatiewaarde
  • Minder brandvertragend dan veel alternatieven
  • Niet geschikt voor permanent vochtige ruimtes
  • Niet eenvoudig zelf te plaatsen

Niet in natte ruimtes plaatsen

Een van de nadelen van cellulose isolatie is dat het niet geschikt is om in vochtige of natte ruimtes geplaatst te worden. De fijne cellulosevlokken zouden daar te veel vocht opnemen waardoor de isolerende eigenschappen verloren gaan. De hoeveelheid vocht die de vezelige structuur kan opnemen zonder isolerende werking te verliezen is niet erg groot, dus een vochtige kruipruimte is geen geschikte plek voor de wollige cellulosevlokken.

Een alternatieve optie voor vochtige ruimtes is cellenglas, dat is een van de isolatiematerialen die niet door vocht aangetast wordt. Milieuvriendelijke isolatiematerialen zijn niet altijd geschikt voor ruimtes waar optrekkend vocht een probleem kan vormen, maar hopelijk wordt dit in de toekomst beter.

Toepassingen van cellulose isolatie

Cellulose isolatie wordt toegepast in een holle ruimte. Je kunt de binnenzijde van het dak isoleren met cellulose isolatie, maar ook bijvoorbeeld een holle wand of de vloeren. Er wordt een klein gaatje gemaakt waardoor de droge inblaas isolatie verwerkt kan worden.

De cellulose isolatie kan zijn isolerende werking pas optimaal toepassen vanaf een bepaalde hoeveelheid. Gemiddeld genomen wordt er een laag van minimaal 20 cm gebruikt om een ruimte voldoende te isoleren. Cellulose isolatie wordt niet alleen toegepast in bestaande woningen, maar ook in nieuwbouw. Buiten de thermische isolatie heeft cellulose ook een uitstekende akoestische isolatie.

Cellulose platen voor plafond

Cellulose isolatie is een van de oudste isolatiematerialen ter wereld. We kennen het voornamelijk in de vorm van losse papiervlokken, maar het is ook mogelijk om cellulose isolatieplaten aan te schaffen. Deze platen zijn met name ideaal voor het isoleren van een hellend dak. Het kan lastig zijn om tussen de draagbalken de vlokken te blazen en daar te houden, maar met de isolatieplaten is cellulose isolatie plafond niet alleen makkelijk, maar ook effectief.

Inblazen in spouwmuur en vloer

Omdat de vlokken makkelijk in te blazen zijn, en in alle hoeken en kiertjes kunnen komen, is de inblaasisolatie een uitstekende keuze voor vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Voorwaarde is wel dat er genoeg ruimte is om de juiste isolatiewaarde te behalen. Een spouwmuur van minder dan 20 centimeter dik zal bijvoorbeeld niet geschikt zijn. Ook is dit geen geschikt materiaal voor de kruipruimte of bodemisolatie, omdat hier vaak veel vocht bij komt kijken.

cellulose

Wat kost cellulose isolatie

De hoogte van de cellulose isolatie kosten is afhankelijk van verschillende factoren. Zo rekent ieder bedrijf andere tarieven en heeft de omvang en uitvoering van de klus een behoorlijke uitwerking op de cellulose isolatie inblazen prijs. In de praktijk zien we dat er ongeveer €40 euro per vierkante meter wordt gevraagd voor het laten isoleren met cellulose isolatie. De cellulose isolatie prijs per m2 zal lager liggen wanneer er naderhand geen extra afwerking meer nodig is. Een zoldervloer isoleren met cellulose is daarom goedkoper dan het dak hiermee isoleren.

Hoe lang gaat cellulose isolatie mee

Het is ook fijn om te weten hoe lang dit isolatiemateriaal mee gaat. Isoleren is een flinke investering, die je het liefst maar een enkele keer doet. Alhoewel cellulose isolatie een van de minst lange levensduren heeft van alle isolatiematerialen, kun je toch op minstens 50 jaar rekenen. Dit betekent dat je maar eens in de vijftig jaar opnieuw in isolatie moet investeren, waardoor de uiteindelijke cellulose isolatie kosten laag blijven!

Subsidie voor de prijs

Net als voor andere soorten isolatie, kun je ook subsidie aanvragen voor cellulose isolatie inblazen. Zolang je aan de minimale Rc-waarde van 3,5 voldoet en het door een professioneel bedrijf laat inblazen, kun je de ISDE subsidie hiervoor aanvragen. Ook de Energiebespaarlening kun je hiervoor gebruiken. Omdat je cellulose voor bijna elke soort isolatie kunt gebruiken, wordt het daardoor erg simpel om je huis te isoleren voor een mooie prijs!

Veelgestelde vragen

Is cellulose isolatie brandgevaarlijk?

+
Volgens Europese normen is cellulose isolatie weinig ontvlambaar. Het is niet het meest brandvertragende isolatiemateriaal op de markt, maar het is minder ontvlambaar dan bijvoorbeeld minerale wol.

Hoe dik isoleren met cellulose?

+
Voor een perfecte afdichting en goede thermische isolatie wordt aangeraden om een laag van minimaal 20 cm cellulose isolatie aan te houden.

Is cellulose milieuvriendelijk?

+
Cellulose isolatie is zeer milieuvriendelijk. Het wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier en het is niet schadelijk of giftig.

Wat kost cellulose isolatie?

+
Gemiddeld genomen wordt er ongeveer €40 per vierkante meter gerekend voor het plaatsen van cellulose isolatie.

Woning laten isoleren: gratis offertes!

Wil je jouw woning optimaal isoleren en ventileren? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde isolatie-experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Voorkeur materiaal
2*. Is de woning in bezit?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met cellulose isolatie offertes, Gratis! ►