Aardlekschakelaar valt uit | Wat te doen bij uitvallen?

Het kan altijd voor komen dat een aardlekschakelaar uitvalt, kun je deze weer omdraaien of omhoog drukken. Vaak kun je direct weer verder waar je mee bezig was, maar valt de schakelaar na bijvoorbeeld weer uit na 20 minuten? Dan bevindt zich een fout in de elektrotechnische installatie, we leggen je uit wat je kunt doen. Laat je er liever een echte vakman naar kijken? Ontvang dan professioneel advies van onze elektriciens. Vergelijk gratis de beste Offertes!

uitvallen van de aardlekschakelaar

Aardlekschakelaar blijft uitvallen

Het uitvallen van de aardlekschakelaar is een veel voorkomende storing en in de meeste gevallen vrij gemakkelijk op te lossen. Om kosten te besparen kun je het beste onderzoek zelf uitvoeren. Niet alleen kun je op deze manier zelf vaak het probleem of een groot deel hiervan vinden, maar als je het probleem niet zelf op kunt lossen, hoeft de elektricien niet het hele huis af te gaan. Je kan dit doen door de onderstaande stappen te volgen.

Hoe een aardlek opsporen

1. Schakel alle groepen uit achter de aardlekschakelaar 

2. Schakel de eerste groep achter de aardlekschakelaar weer in

3. Vervolgens de 2de, 3de en 4de groep achter de aardlekschakelaar, totdat de aardlekschakelaar weer uitvalt.

Zodra je de groep hebt gevonden, zet je alle groepen weer aan behalve de groep waar het probleem waarschijnlijk achter zit. Blijft de aardlekschakelaar aan? Goed zo! De storing is al gedeeltelijk gelokaliseerd.

4. Zoek vervolgens uit welk deel van de woning uitgeschakeld is en welke apparatuur geen stroom meer krijgt. 

Tip: begin met de controle of dat de stopcontacten en verlichting buiten nog spanning heeft

5. Trek alle apparaten (voor zover mogelijk) uit en schakel de stroom van de groep weer in. Valt de aardlekschakelaar weer uit? Dan zit het probleem in de vaste installatie.

Blijft de aardlekschakelaar in? Dan bestaat de kans dat er een apparaat voor de storing zorgt, meestal zijn dit de waterkoker, magnetron en dergelijke apparaten. 

6. Steek een voor een de apparaten weer in en controleer of dat de aardlekschakelaar uitvalt, valt deze uit bij het inprikken van een bepaald apparaat, dan is het apparaat vermoedelijk defect. Houdt dit apparaat uitgetrokken en controleer of dat de aardlekschakelaar aan blijft.

Storing in elektrische apparatuur zoals vaatwasser of wasmachine

Om te ontdekken in welk apparaat de storing zich bevindt, doe je de stekkerproef. Dit gaat als volgt: met de groepsschakelaars kun je alle groepen achter de aardlekschakelaar uitschakelen. Vervolgens haal je alle stekkers van apparaten die het niet meer doen uit de stopcontacten. Daarna schakel je de aardlekschakelaar en alle groepsschakelaars weer in.

Wanneer je nu één voor één de apparaten weer aanzet en de aardlekschakelaar bij een specifiek apparaat weer uitgaat, heb je het kapotte apparaat gevonden. Schakel dit apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact. Vervang de doorgeslagen stop in de meterkast of schakel de betreffende automaat weer in. Zo nodig kun je nu ook de aardlekschakelaar of de groepsschakelaar weer inschakelen. Het kapotte apparaat zal vervangen of gerepareerd moeten worden, maar verder kun je weer gebruik maken van de stroom in uw huis.

Om hetzelfde probleem in de toekomst sneller op te kunnen sporen en controleren kan het handig zijn een overzicht te maken van de groepen in de meterkast met daarin een lijstje van de apparaten die per groep zijn aangesloten.

aardlekschakelaar na uitvallen

Aardlek klapt eruit door overbelasting van een groep

Wanneer je alle apparaten langs bent geweest en nog geen mogelijke oorzaak gevonden heeft, kan een tweede optie zijn dat er sprake is van overbelasting van een bepaalde groep. Dit is gemakkelijk op te lossen door de apparaten die de meeste elektriciteit verbruiken op een andere manier te verdelen over de stopcontacten. Ook hierbij is het handig als je een overzicht hebt van de indeling van apparaten per groep.

Stroom storing gaat vanzelf over

Een derde mogelijkheid is dat er een algemene stroomstoring is. Je kunt dit vaak controleren op de website van je energiemaatschappij, maar je zult dit ook in je wijk kunnen zien. Ben je de enige die zonder licht zit en is er online geen nieuws over een algemene stroomstoring? Dan moet je zelf inderdaad naar je meterkast kijken. Als het wel om een algemene stroomstoring gaat, zal je aardlekschakelaar naar alle waarschijnlijkheid niet defect zijn en kun je er zelf niks aan doen.

Functie van de aardlekschakelaar

Er is een verschil tussen de hoofdschakelaar en de aardlekschakelaar. Met de hoofdschakelaar schakel je alle aangesloten elektrische installaties aan of uit. Zo hoef je groepen niet apart in of uit te schakelen.

De aardlekschakelaar gaat aan of uit op een automatisch systeem. Wanneer hij lekstroom detecteert, schakelt hij de desbetreffende groep uit. Maar het kan ook dat alle groepen tegelijkertijd uit worden geschakeld. Dit hangt dus van de onderliggende oorzaak af.

Wanneer schakelt een aardlekschakelaar uit

Een aardlekschakelaar schakelt uit als er te veel stroom door de groepenkast loopt. Dit kan komen door kortsluiting vanwege een kapot apparaat, of omdat je te veel van het stroomnet vraagt. Een aardlekschakelaar die uit valt is niet per se gevaarlijk, maar het is belangrijk om uit te zoeken waarom deze uitvalt. Ook als de aardlekschakelaar uit valt in de nacht, is het slim om de tijd te nemen om uit te zoeken waardoor dit komt, om het risico op brand te vermijden.

Schakelaars meterkast verplicht

Wanneer er in woningen of andere gebouwen stopcontacten zijn die gemakkelijk bereikbaar zijn door iedereen en die door allerlei elektrische apparaten gebruikt wordt, is moet er een aardlekschakelaar geplaats zijn en is ook verplicht. Dit is sinds 1975 de regel. De kans dat er niet deugdelijke apparaten worden aangesloten is namelijk groter dan wanneer een stopcontact wordt gebruikt door een vast apparaat. Wanneer u geen aardlekschakelaar hebt in uw stoppenkast, is het aansluiten van één aan te raden. In nieuwe woningen is het zelfs verplicht, omdat de werking van het apparaat veel veiligheid biedt.

Hoe kun je zien of de aardlekschakelaar defect is

Je kunt zien of een aardlekschakelaar eruit ligt als deze uitgeschakeld is. Bij een groepenkast zal het schuifje vaak naar beneden wijzen, in een stoppenkast is de stop eruit gesprongen. Een echt defect in de aardlekschakelaar kun je alleen door een test ontdekken. Je kunt een testknop inschakelen, die ervoor zorgt dat de aardlekschakelaar uitvalt. Hierna kun je zelf de schakelaar weer aanzetten en moet de elektriciteit weer terugkomen. Als een van deze twee dingen niet gebeurt, heb je een defect in de aardlekschakelaar en moet je een elektricien contacteren.

Elektricien uit de buurt nodig?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij gaan op zoek naar elektriciens bij jou in de buurt. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Vind een elektricien

De aardlekschakelaar valt uit bij regen of vocht

De aardlekschakelaar die uitschakelt als het regent, is een fenomeen dat optreedt in gebouwen met elektriciteitsdistributiesystemen. De aardlekschakelaar schakelt dan uit als het regent en wordt veroorzaakt door de volgende situaties:

De grond is vochtig en de weerstand van de aarde neemt af, met als gevolg dat de stroom, die door de aardlekschakelaar loopt, hoger wordt.

Het contactpunt tussen de stroom voerende draad en de aarde kan nat zijn, waardoor de contactweerstand toeneemt en de stroom plotseling verhoogt.

Als het regent, komen er regendruppels terecht op de draden of geleiders, met als gevolg dat de contactweerstand toeneemt.

Draden of geleiders zijn gescheurd en worden nat als het regent. Dit zorgt ervoor dat de stroom wordt afgesloten. 

Waarom springt de schakelaar soms uit

Aardlekschakelaars zijn ontworpen om het elektrische systeem te beschermen tegen gevaarlijke aardfouten die kunnen optreden. Deze stroomonderbrekers zijn te vinden in woon- en bedrijfsgebouwen en moeten aan specifieke eisen voldoen. Mede door deze schakelaars worden grote branden en het doorbranden van elektrische kabels bij overbelasting voorkomen. 

Wat is lekstroom

Wanneer er meer stroom in een elektrische installatie gaat dan er uit gaat dan spreek je van lekstroom. Meestal ontstaat lekstroom door een beschadiging aan de installatie of isolatie. Wanneer een elektrisch apparaat kapot is kan er ook een hoge spanning hierop komen te staan. Ook dan heb je het over lekstroom.

Lekstroom kan gevaarlijk zijn

Andere oorzaken van lekstroom zijn versleten bedrading, een kapotte zekering of een stopcontact dat kortsluiting geeft. Ook een algemene stroomstoring van de energieleverancier aanbieder kan tot lekstroom leiden.

Lekstroom elektriciteit meten

Niet altijd heb je in de gaten of er lekstroom aanwezig is. Hoe meet je lekstroom? Dit doe je met behulp van een multimeter. Deze plaats je tussen de aardedraad. Feitelijk meet dit apparaat de stroom die via het apparaat naar de aarde lekt.

Hoe snel schakelt een aardlekschakelaar uit?

De aardlekschakelaar uitschakelen gebeurt wanneer de lekstroom voor een aantal milliseconden boven de 30 mA uitkomt. Dan schakelt de aardlekschakelaar uit en kan een mogelijk gevaar afgewend worden.

Elektricien voor defect repareren of aansluiten

Het zelf aansluiten van de aardlekschakelaar of andere elektra vervangen is een risico wat je natuurlijk liever niet neemt. Schakel daarom een elektricien in.

Elektricien gezocht?

Sta je voor een uitgevallen aardlekschakelaar en weet je niet wat te doen? Geen zorgen, wij zijn hier om te helpen! Vul ons formulier in en wij sturen betrouwbare elektriciens in jouw buurt ter hulp. Laat ons je stress verminderen en jouw elektrische problemen snel oplossen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. Beschrijf je project
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes
Bespaar nu met aardlekschakelaar valt uit offertes, Gratis! ►