Deurkozijn vervangen | Een duurzame keuze voor een sfeervolle stijl
Deurkozijnen geven deuren de noodzakelijke houvast én uitstraling. Een deur in de stijl naar jouw smaak komt niet tot zijn recht in een kozijn dat daar niet op aansluit. Soms kan het nodig zijn om een deurkozijn te vervangen vanwege veroudering, schade of om een andere uitstraling te creëren.
Stappen deurkozijn (laten) vervangen
Wanneer je een deurkozijn gaat of laat vervangen, zijn er verschillende stappen die je het best kunt volgen zodat alles zo voorspoedig mogelijk verloopt!
Inspectie en planning
Start met het grondig inspecteren van je bestaande deurkozijn. Let voor op eventuele schade, houtrot of bijvoorbeeld krommingen. Vervolgens maar je een plan voor het vervangen van je deurkozijn en zorg je voor de juiste materialen en gereedschappen.
Verwijderen van het oude kozijn: Hoe haal je hem eruit?
Nu moet je eerst je oude kozijn verwijderen. Verwijder eerst de deur en de deurlijsten. Hierna kun je het oude kozijn demonteren. Je kunt hiervoor een zaag gebruiken om eventuele spijkers door te zagen. Ook kun je en koevoet of hamer gebruiken om het kozijn voorzichtig los te wrikken. Zorg wel dat je voorzichtig te werk gaat zodat je geen schade aan je muur brengt.
Plaatsen van het nieuwe kozijn: Hoe zet je het deurkozijn vast?
Plaats het nieuwe kozijn op zijn plek en zorg ervoor dat het waterpas staat. Gebruik wiggen om een eventuele opening tussen het kozijn en de muur te vullen. Bevestig het kozijn stevig met spijkers en schroeven. Houd ook rekening met de instructies van de fabrikant.
Afwerking deuren
Nadat het kozijn op zijn plaats zit, installeer je de deur opnieuw en bevestig je de deurlijsten. Zorg ervoor dat alles soepel sluit en goed functioneert. Kit eventuele kieren af met geschikte afdichtmiddelen om tocht en vochtproblemen te voorkomen.
Waar moet je rekening mee houden bij (een deel van) je deurkozijnen vervangen?
Het vervangen van een deurkozijn kan uitdagend zijn, maar uiteindelijk verbeter je wel de functionaliteit en de uitstraling van je woning. Je moet dan ook rekening houden met de volgende zaken:
- Kwaliteit van materialen en neem daar ook de deurklink in mee
Investeer in hoogwaardige materialen om duurzaamheid en stabiliteit te garanderen voor je nieuwe kozijn. - Veiligheid
Werk altijd voorzichtig en volg de juiste procedures bij het gebruik van gereedschap. - Professionele hulp
Wanneer je niet zeker bent van je vaardigheden, schakel dan het liefst een professional in om het kozijn te vervangen.
Binnendeurkozijn vervangen: afmetingen binnendeur
Ook is het handig om gemiddelde afmetingen te weten, bijvoorbeeld van je binnendeur. Onderstaande afmetingen gelden als gangbare binnendeurmaten in Nederland.
- Breedte: 780, 830, 880 en 930 mm
- Hoogte: 2015, 2115 en 2315 mm
- Dikte: 38-40 mm
Bouwbesluit
In het bouwbesluit worden onder andere technische bouwvoorschriften gesteld uit het oogpunt van bruikbaarheid. Bereikbaarheid en toegankelijkheid vallen daaronder. Eisen met betrekking tot doorgangen (en dus deurkozijnen) horen hier ook in thuis. Een doorgang (van en naar iedere ruimte in en uit huis) moet volgens dit besluit een vrije breedte hebben van minimaal 85 centimeter. De gestelde eisen met betrekking tot de hoogte variëren per doorgang en is afhankelijk van de aangrenzende ruimte.
Aluminium, houten, stalen of kunststof deurpost
Daar waar er vroeger enkel houten deurkozijnen bestonden, heb je nu ook keuze uit kunststof, aluminium kozijnen en stalen kozijnen. Hout is het meest traditioneel en esthetisch. De levensduur is afhankelijk van je budget en de houtsoort die je daarmee kiest en varieert van 25 tot 75 jaar voor houten kozijnen. Kunststof is onderhoudsarm en biedt goede isolatie. Aluminium is ook onderhoudsarm, maar ook stevig. Bij de wens voor een moderne uitstraling wordt vaak gekozen voor een stalen deurpost.
Soms brengt de plaatsing van de deur enkele uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld als je de deur onder een schuin dak plaatst. Daar wordt vaak een honingraatdeur voor gebruikt.
Wat kost het vervangen van een deurkozijn: Prijs
Een deurkozijn zonder deur en montage, kost € 40,- à € 50,- nieuwprijs. Kunststof kozijnen zijn de goedkoopste optie. Hout en aluminium zijn achtereenvolgens de duurdere materialen. Kosten kun je besparen door het kozijn en de deur zelf te plaatsen. Let wel, zorgvuldigheid is daarbij op zijn plaats. Half werk zal uiteindelijk zorgen voor dubbel werk en maakt van besparen weinig succes.
Tip kosten spreiden
Door bij het vervangen van oude kozijnen wel nog een poos gebruik te blijven maken van de huidige deuren, kun je kosten spreiden. Weet daarbij wel dat kunststof of aluminium kozijnen niet heel gemakkelijk van kleur te veranderen zijn. Een “tijdelijk likje verf” kan een optie zijn, maar let op dat je de kosten hiermee niet alsnog laat oplopen.
Bij de deur plaatsen onder een schuin dak is het extra belangrijk dat je het deurkozijn al in elkaar hebt zitten voordat je de deur plaatst. Dit kan namelijk echt een valkuil zijn bij een verbouwing.
Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes
Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!